Полагаме грижи за кожата си и поддържаме младостта на тялото си по всички възможни начини. Но често забравяме, че душата има нужда от не по-малко грижи, за да остане млада. Лицето без бръчки не се съчетава добре с унил, уморен и стар дух. Физическото остаряване е естествен процес, а душевното остаряване – въпрос на избор. Вие какво избирате?

Представяме ви няколко начина да запазите душата си вечно млада:


1. Следете настроенията си.
Поддържайте у себе си интереса към живота, усмихвайте се по-често, бъдете дружелюбни с хората независимо от възрастта им. Общувайте така, че на лицето ви да не се изписва тъга, да не се чете бремето на изминалите години и напрегнатия ви работен график. Започнете ли веднъж, едва ли ще можете да се спрете – позитивната нагласа ще обсеби мозъка ви. Тогава вече няма да има нужда да се преструвате на радостни – радостта ви ще бъде искрена.

2. Дръжте се детински. Да се лигавите понякога и да си позволявате детинщини е нормално и даже полезно не само за вас, но и за хората, които ви заобикалят. Благодарение на вас и те ще се почувстват по-млади и може би дори ще се присъединят към вас във вашите „детински“ глупости, бели, шеги и игри.



3. Пробвайте нови неща. Модерни устройства, електрикови спрейове за коса, очила с ексцентричен дизайн на рамката… мислите, че сте твърде стари и сериозни за тези неща ли? Може и така да е, но това не е повод да се лишавате от позитивните емоции, които ще ви даде новото и забавното. Впрочем някои от експериментите ви могат да се окажат и полезни. Но за да разберете кои, ще трябва първо да пробвате.

4. Почивайте си.
Престанете да се оплаквате, че нямате време и сили за нищо. Ако имате сили да се оплаквате, значи енергията ще ви стигне и за разходка, за риболов или за забава с децата/внуците на игралната площадка. Пък може и без деца – откога не сте се возили на виенско колело сами? И откога не сте си хапвали захарен памук с някого? Малките развлечения ни дават повече сили, отколкото похабяваме за тях. От такава почивка ще си тръгнете изпълнени с енергия и добро настроение.


5. Отървете се от стреса. Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но си заслужава да опитате. Знаете ли какво ускорява остаряването? Стресът. Той състарява лицето, загрозявайки го с бръчки и тъмни кръгове под очите. За борба със стреса можете да използвате медитация, здрав сън и психотерапия. Освен това всичко, което ви подобрява настроението, ви прави по-устойчиви на стрес.

6. Търсете своя „голям кеф“. Не, не говорим за наркотични вещества, а за чистите и наситени емоции. Кога за последно сте изпитвали небивал душевен подем? Какво ще ви помогне да го изпитате отново? Возене на мотор край морския бряг, скок от високо във вода, влюбване? Намерете онова, което ще ви накара да се почувствате живи до мозъка на костите си.

7. Не съжалявайте за нищо.
Не чакайте подходящи моменти и удобни възможности. Действайте. Отдавна вече искате да си купите многофункционален кухненски робот? Купете го веднага. От младини си мечтаете да пробвате странни екзотични (може би живи и мърдащи) ястия? Дерзайте! Искате да научите чужд език? Учете! Не отлагайте желанията, дори ако ви се струват глупави, за неопределен момент от бъдещето, ако можете да ги осъществите още сега.


8. Бъдете здрави
. Ако се погрижите за здравословното си състояние, тялото ви ще остане силно и бодро. Това ще се отрази и на душевното ви състояние. Правете си ароматен зелен чай, пийте повече вода, яжте пресни плодове и зеленчуци. Спортувайте, излизайте по-често на чист въздух. Тези банални съвети са наистина ефективни – и са от полза не само за здравето. Не случайно се казва „здрав дух в здраво тяло“, нали?