Съвременният човек лесно избухва – в големия град има безброй дразнещи фактори и на всички ни се налага да полагаме усилия, за да запазим душевно равновесие. Но има някои уж невинни навици, които могат да изкарат човека до вас извън кожата му. Кои са те?

1. Бавно движение в поток от движещи се с еднаква скорост хора
Човекът, който се движи по-бавно от останалите, дразни абсолютно всички! Предполага се, че всички трябва да се придвижват с еднаква скорост – но това не е обявено и написано черно на бяло никъде. Защо се дразним ли? Защото сме стадни животни. Следващия път, когато подминете крайно бавен пешеходец, замислете се поради каква причина се движите със същата скорост като останалите и защо на този човек му е все тая, че някакви хора покрай него бързат?

2. Оставяне за дълго на мръсни съдове в мивката
Няма много хора, които да обичат наистина да мият чинии – всички сме чували за тях, но никой не ги е виждал лично! Проблемът е, че след обилно хапване организмът се насища със серотонин, който ни кара да си полегнем на дивана блажено и да бездействаме. Пък после изникват други приоритети – мръсните чинии ще почакат.

3. Твърде МНОГО парфюм
Понякога на човек му се струва, че случайната минувачка до него сутринта е била твърде сънена и съвсем случайно е обърнала половин шише парфюм върху себе си – а после от мъка и яд е изляла и останалата половина на главата си. Дори и най-прекрасните, качествени и маркови парфюми могат да предизвикат главоболие и алергия, така че бъдете милостиви към околните. Често прекомерното парфюмиране е резултат на депресия – в патологично потиснато състояние хората възприемат миризмите по-слабо.

4. Гръмки разговори по телефона на обществено място
Никой не държи да слуша подробностите от нечий интимен живот, но понякога просто нямаме къде да избягаме и сме принудени да следим личната драма на някой непознат, докато той се раздава по телефона. Всъщност раздразнението ни на 50 % е свързано с това, че не чуваме целия диалог, а само едната страна. Човешкият мозък не може да приеме половинчата картина и се напъва да „възсъздаде“ репликите на събеседника. Натоварващо е!


5. Твърде къса дистанция с непознати
Всеки човек има различен темперамент и различни представи за допустима физическа близост между непознати хора. Има обаче и хора, които не разбират концепцията за лични граници и не осъзнават дискомфорта, който причиняват на други с твърде близкия контакт или докосванията си. Ако сте от тях, постарайте се да не навлизате в пространството на човека на разстояние под метър, докато той сам не направи „първата крачка“.

6. Потропване с пръсти/крак, чоплене, щракане с химикалка
Много от нас дори не забелязват, че не могат да седят или стоят неподвижно. Потропваме с крак, барабаним с пръстите на ръцете по масата, гризем си молива и правим още какво ли не, което може да опъне нервите на хората покрай нас. Подобно дразнещо поведение може да е причинено от синдром на дефицит на вниманието или разстройства от аутистичния спектър.

7. Гласови съобщения в месинджърите
Те са удобни за хората, които ги изпращат – и са крайно неудобни и дразнещи за получателите. Някои хора обаче просто не могат да се накарат да звъннат и да проведат диалог – това е характерно за „милениалите“. При това обаче получателят е принуден да изслуша монолога им, и евентуално да върне свой монолог – което може хич да не му допада като формат на общуване.

8. Навикът да гледаш чужд телефон
Всички автоматично поглеждаме светналите обекти, особено ако не сме заети с нищо друго в момента. Малцина успяват да се въздържат да не надзърнат към чуждия екран. Ако не искате никой да види нещо ваше си лично, не ползвайте смартфона си на публични места. Вместо това слушайте музика, примерно.


9. Изпукване на ставите на пръстите
Възрастните понякога плашат децата, че ако си изпукват пръстите, ще получат артрит или други проблеми. Скорошни проучвания обаче показват, че това изпукване е достатъчно безобидно – не се дразнете на близките си за тази дреболия.

Имате ли някой от тези навици? Какво ви дразни у хората покрай вас? Споделете в коментарите!