Автор
Woman.bg

Аборт или шанс за живот - борбата на Аржентина

В последните седмици, а дори и месеци Аржентина попадаше в световния новинарски обмен по две причини – провалът на националния им отбор по футбол на Световното първенство и безпрецедентната масова кампания за легализиране на абортите.

Кулминацията на второто събитие настъпи след напрегнато 15-часово гласуване в Сената, съпровождано с шумни протести, контрапротести, полицейски кордони и няколко ареста. В крайна сметка с 38 срещу 31 гласа предложението за узаконяване на абортите в първите 14 седмици на бременността бе отхвърлено.

Към момента законодателството в Аржентина позволява аборт само при пряка опасност за живота на майката, както и при доказано изнасилване. В противен случай жените могат да бъдат съдени – тази разпоредба в Наказателния кодекс на Аржентина също е на път да бъде променена в парламента. Тълкуването на мнозинство сенатори на Конституцията е, че абортът е убийство, отнемане на правото на живот, следователно трябва да се допуска само в редки случаи. Това обаче е само едната страна на монетата.

Вотът показва колко разединена е Аржентина по темата. Социологическите проучвания установяват същото – общественото мнение е разделено наполовина. В страната, в която на година по различни данни се правят около 500 000 нелегални опити за аборт, консерватизмът и влиянието на Католическата църква се оказаха победители. Твърди се, че лично папа Франциск, който е роден в Аржентина, е оказал влияние върху сенаторите да се уповават на религията, а не на уличния натиск. Който пък бе невиждан.

От двете страни на барикадата

Стотици протестиращи редовно излизаха на улиците, а в кампанията се включиха множество известни личности и популярни актьори, включително от съседните държави и региона. Демонстрантите се обличаха с червено покривало и бели шапки по подобие на героините в хитовия сериал - антиутопия „Историята на прислужницата“, в който малкото останали фертилни жени в Америка са сведени до безправни животни за разплод на тоталитарната върхушка в Гилеад – държава, управлявана въз основа на християнската религия.

Най-голямата демонстрация събра 1 милион души. Активистите твърдят, че не защитават аборта, а легализацията му – тоест, правото на жените, взели тежкия избор да прекъснат бременността, да получат адекватна медицинска грижа и сигурност в болнични условия, вместо да прибягват до услугите на мними гинеколози на черния пазар. Данните показват, че за последните 25 години около 3000 жени са починали именно по този начин. Не е ясно колко са получили инфекции и увреждания.

Разговорът за права, контрацепция и превенция на нежеланата бременност се превърна и в религиозен дебат. Църквата в Аржентина отслужваше литургии, а свещеници остро осъждаха инициативата. Папа Франциск публично се изказва в „защита на живота и справедливостта“, сравнявайки абортите с тактиката на нацистите за пречистване на германската раса от слабите и болни индивиди.

Множество лекари застанаха на страната на свещениците. Те съблякоха белите си престилки и ги сложиха на площада пред Президентския дворец в Буенос Айрес, тъй като извършването на аборт е против убежденията им. Междувременно обаче публично достояние станаха разтърсващи случаи, в които на жени, страдащи от тежки болести като рак, е отказано животоспасяващо и животоподдържащо лечение, за да не се навреди на плода в утробите им.

Дълъг път


Всъщност, правозащитните организации се опитват да разхлабят законодателството от 80-те години на миналия век. Тогавашните рехави групи от феминистки днес се превърнаха в многочислено движение, което няма как да бъде спряно, защото вярва, че рано или късно ще победи. Доскоро това изглеждаше напълно постижимо.

През юни законодателното предложение премина през иглени уши в Долната камара на парламента, но ето че Горната камара – Сенатът – спря инициативата. По-скоро временно, отколкото окончателно, защото активистите обещаха да продължат да се борят за разхлабване на правилата под лозунга „Законен аборт в болница“. Това е шестият такъв законопроект за последните 13 години, като инициативата ще бъде внесена отново през 2019 година.

Не е само Аржентина

Аналогични движения вече започнаха в Бразилия, Чили, Перу и други страни от региона. Данните показват, че 97% от жените в репродуктивна възраст в цяла Латинска Америка срещат сериозни ограничения и забрани по отношение на аборта. Единственото изключение са Уругвай, Куба, както и Мексико Сити.

Така, без да искат, жените в Аржентина могат да бъдат носители на промяна в целия регион, в който не само абортите, но сексуалните посегателства и домашното насилие все още са теми табу. Ако не тази година, то в някоя от следващите.


Автор: Виктория Димова