Автор
Антония Михайлова

Жената до Башар Асад - Асма, розата на пустинята, която светът намрази

Неотдавна първата дама на Сирия – Асма Асад, се появи по руската телевизия Россия 24 след 8 години мълчание. Това бе напълно достатъчно да разпали за пореден път любопитството на медиите към нейната личност и с това отново да се припомнят на света скандалните клюки около нежната половинка на сирийския президент – Башар Асад.

Загадъчна и същевременно изтънчена - Асма днес празнува рожден ден. Затова решихме да отгърнем завесата и да ви разкажем малко повече за нея.


Всъщност коя е Асма Асад? Красива, млада и високообразована дама с британско възпитание, изискани маниери и европейски стил на поведение. Асма привлича погледите с финото си и деликатно излъчване, но ги приковава с политическите действия на съпруга си и тежката съдба на страната си – една от най-древните цивилизации на света.

Асма, или както я наричат като дете – Ема, е родена в Лондон през 1975 г. Баща ѝ е сирийски кардиолог, майка ѝ – секретар в сирийското посолство. Израства в къща в сърцето на британската столица и посещава едно от най-елитните училища там. Завършва френска филология в престижния King’s College, след това – информатика. Работи като брокер в Дойче Банк, а по-късно и в банка в Ню Йорк. Кариерата на Асма е впечатляваща. Тя е специалист по сливанията и придобиванията в Джей Пи Морган.

С бъдещия си съпруг се запознава по време на едно от гостуванията си в Дамаск при своята леля, малко преди да продължи магистърската си степен в Харвадр. Тогава Ема е на 25. Не след дълго Башар й предлага брак. Влюбената девойка приема и двамата заживяват щастливо и безметежно в един от замъците на тогава все още красивата сирийска столица.


Не само народът на Сирия, но и целият западен свят ликува. Асма е изключително елегантна и образована млада дама, която говори свободно английски, френски и арабски. Жена с изтънчени маниери и освободено от стереотипите на арабския свят мислене – не покрива косата си, носи стилни панталони, изказва мнението си свободно.

Списание Vogue я нарича “Роза на пустинята” и “Най-магнетичната първа дама… с нокти лакирани в тъмносиньо-зелен цвят“. Тя поставя началото на инициативата за диалог с Лувъра в Париж, с цел един ден да бъдат показани някои от 500-те хиляди безценни произведения на изкуството, за които се смята, че в миналото са били съхранявани в Сирия. Именно на Асма е и идеята за карографиране на древните артефакти в сирийската пустиня.

В чужбина аурата на Асма сияе в пълния си блясък. Още от 2002 г. тя и съпругът ѝ са приети от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

През 2008 г. нейната очароваща красота и сдържана елегантност предизвикват фурор на парада на 14 юли на Шанз-Елизе. Фотографите я снимат на воля.

В Сирия Асма основа неправителствена организация, за да подобри състоянието на жените и да задоволи потребностите на децата в бежанските лагери.


Но мирният и лежерен живот не продължава дълго за Асма. Вследствие на започналите жестоки кръвопролития в страната ѝ, Vogue сваля интервюто с нея. От „Роза на пустинята“ и най-обожаваната и възхвалявана, тя се превръща в най-строго осъжданата както от цялата международна общественост, така и от собствения си народ първа дама. В друго издание я наричат “първата дама на Ада”. Основната критика идва най-вече от факта, че по време на военните действия тя не предприема нищо в полза на своя народ.

Според скандалните клюки, основаващи се на нейни лични имейли и кореспонденции, вълненията на Асма, дори и в размирни времена, когато страната й тъне в руини и кръв, са насочени единствено и само към пазаруване на луксозни тоалети и мебели.

Пред изданието The Guardian консервативният член на парламента Надхим Захауи описва Асма като "главен поддръжник на съпруга си, подпомагащ го при убийствената му кампания на репресии".

Имаше ли в действителност избор Асма? Каквато и да е истината, сигурно е едно - Асма е просто една жена, озовала се по стечение на обстоятелствата в непреодолимия капан между златния кафез на диктаторския режим на съпруга си и зловещите лапи на ИД. Една жена, която за всички нас остава една голяма загадка.

Четете още: Запознайте се с финландската Пепеляшка Санна Марин - най-младият министър-председател в света