Автор
Ева Лъчезарова

Авторката на ''Мравин'' - детската книжка с еднополови родители: Очаквайте да напиша втора книга

Детската книжка “Мравин и планетата Гора” предизвика разпалени дискусии в онлайн пространството, още преди да се е появила на пазара.

Причината бе смелостта на авторката да говори за "различните", за тези, които са се осмелили да поемат нов път към себе си, за тези които излизат извън общоприетите стереотипи. Приказката беше определена като "първата детска книжка с еднополова двойка", но тя всъщност засяга и други теми, за които родителите рядко разговарят с децата си: дислексията, незрящите и въобще за хората, които имат различна съдба.

Свързахме се с издателство Colibri и разговаряхме с тях по темата какво ги е накарало да издадат такава книжка и разминали ли са се очакванията им относно реакцията на публиката с реалността. В интервюто се включва и авторката на “Мравин” Великан Василава, която е решила да подходи към темата с псевдоним, който за нея има сантиментална стойност, тъй като скъп на сърцето ѝ човек я е наричал „великан“.

Ето какво споделиха специално за woman.bg от екипа на издателството:



- Първо Ви благодарим за този разговор. И така - какво ви накара да издадете първата детска книжка от български автор с еднополова двойка?

- При нас постъпи предложение от нашите партньори от фондация "Сингъл Степ", с които имаме общи проекти, подкрепящи общността на различните. Доверието в тяхната работа, вярата в каузата, за която се борим всички заедно, бяха достатъчен мотив да се съгласим. Не сме мислили, нито планирали да сме първи, и желанието ни не е било да си окачим медал на ревера, а да помогнем и да бъдем част от един важен и неотложен процес на разбиране, приемане и емпатия.

- Какви очаквания имахте към реакцията на публиката и изненадаха ли ви те с нещо?

- Очакванията ни се оправдаха, но и надскочиха. Давахме си ясно сметка, че обществото ни е все още много консервативно и неподготвено за тези теми. Изненада ни по-скоро липсата на какъвто и да е опит да се прочете първо текста, преди да се се напада темата и автора. Не очаквахме да ни нарекат „издевателство“, само защото сме издали книга, която има образователно-възпитателни функции. Изненада ни речта на омразата в социалните мрежи, която се разпали до степен да не може да бъде овладяна. Изненада ни неочаквано големият отглас в медиите още преди да сме пуснали официален прес. При това реакции от медии, които иначе не биха писали и не пишат за нашите книги, и за книги въобще.
И, ако трябва да обобщим, търси се под вола теле.

- Смятате ли да издадете още подобни приказки?

- Разбира се! Мравин ще продължи своя път.

А ето какво сподели с нас и авторката на приказката Великан Василава:

- Какво Ви послужи за вдъхновение при написването на “Мравин и планетата гора”?

- Не бих казала, че съм имала конкретно вдъхновение. Исках книжката да предизвика интереса на децата дори и към най-малките животни в природата. Така идеята се съсредоточи в мравките. Името Мравин се роди спонтанно и героят поведе историята.

- Кога според Вас е добре да започне разговорът за толерантността при децата?

- Разговорът за толерантността е по-скоро за възрастните, отколкото за децата. Те не дискриминират и не страдат от предразсъдъци. Децата виждат света простичко: игра, храна, приятели, семейство. Вземат примери от порастналите и копират тяхното поведение. Ако родителите са толерантни и приемат, че светът е шарен и всички сме различни не мисля, че изобщо се налага да се води този разговор с децата.

- Приказката предизвика множество противоречиви реакции, какви бяха Вашите очаквания преди да я напишете и имаше ли изненади?

- Зарадваха ме положителните публикации и реакции. Разбира се има и негативни, но това беше очаквано и не ме изненада. Свободата на словото и социалните мрежи позволяват на хората да изразят мнение и позиция. Реч на омраза има навсякъде около нас и тя засяга не само ЛГБТИ+ общността, но и много други групи, които обществото смята за „различни“. Затова „Мравин и планетата Гора“ е книжка, която включва не само еднополови семейства. Засегнати са теми за дислексията, незрящите и смесените бракове. Разбира се на език достъпен за децата.

- Защо предпочетохте да издадете книжката с псевдоним и символ на какво е той?

- „Мравин и планетата Гора“ не е проект автор-илюстратор-издателство. Той срещна подкрепата на много хора, на които съм изключително благодарна. Всички ние искаме фокусът да е върху Мравин, а не върху нас. За децата не е важно името, което стои на корицата, а историята зад нея.

- Какво според Вас е отношението на българското общество, към “различните”?

- „Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най- добре се адаптира към промените.“, казва Дарвин. Светът се променя всеки ден и противоречивите реакции, с които обществото посреща всичко ново говорят за нивото ни на адаптивност. „Различните“, както вече казах, не са само представителите на ЛГБТИ+ общността. Стигмата тежи над хората с увреждания, разведените, преживелите насилие, иноваторите, пълните, слабите и много други. Обхваща и религиозната принадлежност. Обществото сме всички ние. Тук сме, съществуваме и колкото и нереално да е за някои, сме взаимосвързани. Затова този въпрос е към всеки един от нас и е най-добре да бъде задаван в огледалото в първо лице, единствено число. Ежедневно.



- Какво да очакваме от Вас за в бъдеще?

- Втората книжка за Мравин и неговите срещи с различни горски обитатели.