Автор
Цвета Герчева

Аз не чистя вкъщи - наела съм бившата на мъжа ми

С Мария имам среща да изпием по едно капучино през уикенда. Тя вече е пред входа и ми звъни на пожар. "10 минути да пусна една прахосмукачка и слизам". След малко се задавам, препотена по стълбите, нямам време за червило и прическа - така че съм в тотално импровизиран вид. В смисъл - лоша импровизация на "Хубава жена" в някакъв вариант, много преди да се появи Джулия Робъртс.

С Мария се знаем от деца, сигурно затова винаги я оставям първо хубаво да ми се скара, а после да ме пита как съм. Женските отношения понякога си имат свой алгоритъм, от който не можеш да избягаш.

"Добре, Цвети, ти нямаш ли робот. Вярно ли чистиш още с прахосмукачка?". Мария ме започва без прелюдия, минаваме през всички дамски теми, актуални за сезона преди Коледа, преговаряме идеите за подаръци, някое старо гадже, което сме срещнали в метрото и още няколко колежки, с които не можем да се траем в офиса.

Генерално, понеже остава малко до края на годината, взимаме няколко важни решения. От януари вече е наложително да се научим да обръщаме повече внимание на себе си. В To do списъка включваме да започнем да се обичаме повече, за да получим повече любов от околните. И не на последно място - ще се борим да имаме повече свободно време. Домакинската работа си има своя чар. Обаче все пак - ако трябва да избера дали да имам време да си сложа червило или да пусна една прахосмукачка, някак везните се накланят в полза на козметичната индустрия.

"Добре де, този робот, който чисти у вас, наистина ли работи? В смисъл, струва ли си инвестицията?", не мога да не попитам Мария, която доста солидно ми се поскара на тема смарт домове, новата ера и класическите семейни отношения. Вярно е, че винаги когато съм в тях на гости, подът е лъснат, въпреки голдън ретрийвъра Коко, който ръси косми наоколо ежедневно.

"Виж, роботът е наистина страхотен. Има много функции, за които даже не знаех и наскоро открих. Инсталирала съм си мобилно приложение и мога да му казвам кога да започне да чисти. Обикновено го включвам няколко часа преди да се прибера от работа и когато се върна, къщата е чиста. Цвети, хайде сега познай как се казва роботът. В мобилното приложение можеш да го кръстиш, както искаш!".

Пробвам със свекърва ѝ, но - греда. "Кръстих го Мила", казва ми Мария и се усмихва, но така... широко се усмихва. ( *Мила по случайност е името на бившата на Жоро - настоящата ѝ любов.)

Мария винаги е била момиче, което знае какво иска от живота. За миналата Коледа Жоро ѝ купи iRobot, а към днешна дата тя е категорична, че сумарно е спестила поне 70-80 часа от чистене и пускане на прахосмукачка.

Извън женските разговори, сядам да видя все пак какви са показателите на iRobot и сериозно се замислям дали Дядо Коледа да не ми донесе един вкъщи. Гледам няколко видеа.

iRobot е много маневрен, минава под леглата и диваните (спасителна операция, която ми коства разместване на цялата къща, когато я правя с прахосмукачка) и просто когато контейнерът му се напълни, светва индикаторът за "пълен търбух" и го почистваш. Отнема минути.

Има и виртуална стена, която може да ограничи робота да чисти в определена зона.

Всъщност, сега не ме питайте искам ли и аз iRobot, който да чисти вкъщи. Даже знам как ще го кръстя в мобилното приложение. Леле, ще е страхотно. "Илиана, ще изчистиш ли моля те, че след два часа се прибирам.".

Така, не ме питайте коя е Илиана. Няма да ви кажа!

(в материала има продуктово позициониране)