Автор
Woman.bg

Баба на новото време: Тя е модерна, пътува и цъка из интернет

Тя е елегантна, обича да се грижи за себе си, да пътува и е винаги готова да помогне...

Любознателна е и иска да е запозната с всяка новопръкнала се иновация на пазара. Има мобилен телефон, цъка из интернет пространството и дори има профил в социалните мрежи. Борави успешно с декодера, който тя добре знае как да свърже с телевизора. Е, понякога е малко наивна, тъй като лесно можеш да я преметнеш и зарибиш за нов тарифен план или да я преметнеш по телефона а солидна сума пари.

Когато чуе думичката „внуци“, тя полудява от кеф и е готова да преобърне целия свят за щастието на любимите си малчугани. Стига да има време и здравословното ѝ състояние да го позволява, тя с удоволствие би заместила мама и тате в гледането на най-малките пакостници. Тя е българската модерна баба.

Според психиатъра Владимир Бостанджиев тя е „млада, активна и креативна“. Съгласни сме с него, но донякъде. Дали всяка баба у нас има шанса да се радва на внучета, докато е още млада, честно казано, малко се съмняваме.

И докато в някои части на света бабите наистина изглеждат като същински древногръцки богини, с крака, изваяни като от скулптор, просто защото са се сдобили с внуци на 40 или на 50, то при нас подобни примери са нищожно изключение.

Истината е, че съвременната баба става баба на по-късна възраст, отколкото би трябвало да е. Обяснението е простичко – все повече двойки у нас избират да станат родители на по-късна възраст. А с това броят на милите ни баби, които по-рядко могат да откликнат на зова за помощ на своите деца, уви, респективно расте.

Действително, далечен е споменът за бабите с черни забрадки, изцяло отдадени на грижи за бита, които нямат друга работа освен земеделието и стопанството. Бабата днес е не по-малко горда и красива дама, помъдряла от време и несгоди. Жена, която заслужава повече отношение, повече внимание, по-достойни старини и повече припкащи около нея внуци!

Защото да си майка е нещо велико, но да си баба е мисия, свързана с предаването и съхранението на историческата памет и традиции.

Четете още: За баба и дядо с любов!