Автор
Веселина Петрова

Барак и Мишел Обама: Историята на една голяма любов

Днес, 4 август, Барак Обама става на 59 години. И естествено ще отбележи рождения си ден в компанията на своята съпруга – Мишел.

Историята им започва през 1989 г., когато студентът от Харвард започва своята юридическа практика във фирма Sidley Austin LLP в Чикаго. Негов наставник става 25-годишната Мишел Робинсън, която също е завършила Харвард.

View post on Instagram
 

„В този ден валеше. Не носех чадър. И когато влязох в кабинета на Мишел, бях не само закъснял, но и тотално мокър. Бях сигурен, че не съм направил добро впечатление”.

Мишел пък си спомня в своята книга, че първоначално, когато гледала досието му, не била впечатлена. Той обаче се влюбил от пръв поглед.

Седмици наред двамата се виждали всеки ден.
Месец по-късно той я кани на среща. Но тя не била вдъхновена. „Не ми е минавало през ума да ходя на среща. Бях му наставник в офиса, а и тогава бях съсредоточена над работата си, не ми беше до срещи”.

View post on Instagram
 

И тогава той решил да напусне фирмата. Това му помогнало Мишел да приеме поканата на Барак. На първата им среща той я завел в Института по изкуствата в Чикаго. После се разходили, гледали филм и седнали да пият кафе. Сега на мястото, където се е намирало кафето има надпис, на който пише: „На първата ни среща я почерпих с най-добрия сладолед, който можеше да се предложи в „Бъскин Робинс”. Целунах я и усетих вкуса на шоколада”.

„Беше си класическа среща. Прекарахме целия ден заедно и той ми показа всички страни на характера си”, спомня си Мишел.

Тя е тази, която решава, че трябва да запазят отношенията си в тайна, но планът се проваля, защото след първата целувка срещат един от старшите партньори във фирмата, които чакат на опашката за пуканки... Той ги поздравил мило и спестил намеците, че са заедно.

Мишел била впечатлена от умението на Барак да влияе на хората, от комуникативността му и здравия морал.

През септември Барак се връща в Харвард и двойката поддържа отношения от разстояние.

През 1991 г. Той я кани в ресторант Gordon, за да отпразнуват успешно взетите изпити. И точно там той ѝ предлага да се омъжи за него. Пръстенът бил поставен в десерта. „Бях в шок”, разказва Мишел. А Барак паднал на едно коляно, както си му е редът в такива случаи.

На 3 октомври 1992 г. двамата си казват „да”. „Танцувахме цяла нощ. И сега все още се веселим така, както тогава. Но полагаме и сериозни усилия, за да се поддържаме и да съхраним брака си”.

„Той не ми обеща богатство, а интересен живот и спази обещанието си”, казва Мишел Обама.

На 4 юли 1998 г. се ражда Малия, голямата им дъщеря. А три години по-късно – Наташа, която познаваме като Саша.

View post on Instagram
 

Мишел не посреща с радост идеята, че Барак ще се бори за президентския пост. Но го подкрепя неотлъчно.

View post on Instagram
 

От 2008 до 2016 г. семейството обитава Белия дом. Той управлява държавата, тя си има зеленчукова градина и се бори за по-добро образование и равноправие за момичетата.
През 2017 г. напускат резиденцията и досега водят живота, за който са мечтали. Пътешестват, прекарват време с децата си, пишат книги.