Автор
Woman.bg

Барбара Стрейзънд: Мога да съставя цяла книга с обещанията, които мъжете са ми давали в леглото

Днес холивудската икона Барбра Стрейзанд празнува своя 78-ми рожден ден.

Историята за бруклинската Пепеляшка, момичето от бедно еврейско семейство, превзело върховете на световния шоубизнес, отдавна се е превърнала в класика. След като завършва гимназия и учи за кратко актьорство, Стрейзънд жъне първия си истински успех, постъпвайки в един гей бар в Манхатън. Големият ѝ пробив идва през 1962 г., когато се появява на Бродуей в малка роля в мюзикъла „Мога да ти го продам на едро“. Достатъчни са ѝ само още няколко участия на сцената на знаменития музикален тетър и в именити филмови заглавия, и светът е в краката ѝ.

Още след дебюта си тя подписва първия си договор с „Калъмбия Рекърдс”. Първият ѝ албум - „Албумът на Барбра Стрейзънд“, печели две награди "Грами" през 1963 г. Успехът ѝ в записите продължава и първите ѝ три албума се появяват едновременно в топ 10 на класацията с най-добрите поп албуми на сп. „Билборд“.


Харизмата ѝ е толкова ярка, искряща, пламтяща, че оставаш покорен от нейната сила и блясък до живот.

Благодарение на таланта, феноменалния си глас, бруклинската лудост и екстравагантната си външност Барбара Стрейзънд прави шеметна кариера, за каквато дори не си е и представяла. Тя е една от едва 14-те знаменитости с награди в музиката, киното и театъра, в чиито списък са два "Оскара", "Тони", "Еми", "Грами", "Златен глобус".

Нейният първи филм е по бродуейския хит „Весело момиче“ (Funny Girl) (1968), за който печели наградата за най-добра актриса на Академията за 1968 г., споделена с Катрин Хепбърн („Лъвът през зимата“), която за първи път е номинирана за Оскар в тази категория. Следващите ѝ два филма също са основани на мюзикълите „Здравей, Доли“ (Hello, Dolly) (1969) на Джери Хърман и „В ясен ден ще прогледнеш завинаги“ (On a Clear Day You Can See Forever) (1970) на Алън Джей Лърнър и Бъртън Лейн, докато четвъртият ѝ филм „Бухалът и писаната“ (The Owl and the Pussycat) (1970) е поставен на Бродуей.

Следват участията ѝ в емблематични заглавия като „Какво става, Док?“ (What's Up, Doc?) (1972) с Райън О’Нийл и „Заради Пийт“ (For Pete's Sake) (1974), „Каквито бяхме“ (The Way We Were) с Робърт Редфорд, „Роди се звезда“ (A Star Is Born) (1976) – филмът, който ѝ донася втората награда на Академията за най-оригинална песен като композитор на песента Evergreen.



Барбара Стрейзънд и Крис Кристофърсън във филма "Роди се звезда" (1976)

Стрейзънд е продала над 70 милиона копия от албумите си по света. Като певица тя е обявена за най-продаваната изпълнителка на всички времена от Асоциацията за звукозаписи в САЩ.

Актрисата е известна и с благотворителната си дейност. Тя е дарила милиони долари за различни каузи чрез фондацията си, която носи нейното име.

Барбра Страйзънд се омъжва два пъти. Първият ѝ съпруг е актьорът Елиът Гулд – от 1963 до 1971 г. Те имат един син - Джейсън Гулд. Вторият ѝ съпруг е актьорът Джеймс Броулин, за когото се омъжва през 1997 г. Въпреки че нямат общи деца, двамата са неразделни и до днес. От предишните си два брака Броулин има син и две дъщери.


Джеймс Броулин и Барбара Стрейзънд

Специално за Барбра Стрейзънд измислят особен термин: „покоряващата некрасота”. Именно на нея трябва да благодарят за утъпканата пътека в Меката на киното дългоноски като Сара Джесика Паркър и Дженифър Анистън, които периодично попадат в кръга на „най-красивите хора в света”. Естествено, и Лайза Минели... „Класическата красота е скучна: светът е пълен със сладникави хубавици. Единственият начин да успееш е да бъдеш различна и да шокираш”, размишлява звездата, родена на 24 април 1942 г., чиято зодия Телец е едновременно земна и чувствено-емоционална.

В чест на голямата Стрейзънд ви споделяме една малка шепа от нейните култови фрази за живота, изкуството, мъжете и любовта:

„В живота няма нищо по-важно от любовта.“

„Когато искаш да постигнеш нещо наистина твое, не е нужно да гледаш какво са направили хората преди теб. Не се опитвай да копираш другите. Имаш интуиция, имаш инстинкти – вслушай се в тях. Те ще ти кажат какво е най-правилно за теб. И точно така трябва да постъпиш.“

„Толкова е интересно да си директен. И толкова освобождаващо. Това значи да реагираш спонтанно на всичко, което виждаш, което научаваш, което чувстваш...“

„Трябва да откриеш себе си. Трябва да разбереш какъв си. И да си повярваш в силата си.“

„Най-хубавите неща не могат да се опишат с думи. Като вкуса на авокадото или мириса на гардения.“

„Мечтата на жената е да бъде мечтата на мъжа.“

„Днес за джентълмен се счита онзи мъж, който преди да се целуне, изважда цигарата от устата си.“

„Мога да съставя цяла книга с обещанията, които мъжете са ми давали в леглото.“

„Защо е прието, че мъжът може да е обсебен от работата си, а на жената ѝ е позволено да е обсебена единствено от мъжа?“

„Изкуството не цели само да забавлява. То трябва да провокира към размисъл, да притеснява, да нарушава граници и табута, да изважда от зоната на комфорт... Но най-вече трябва непрестанно да търси истината.“

„Имам един син. Нищо от това, което съм изживяла и постигнала, не може да се сравни с усещането в теб да расте живот.“

„Носът ми беше част от моето наследство. От мен самата. Вярвах, че ако имам талант да пея или да играя роли, това трябва да е достатъчно, нали?“

Четете още: Джани Родари: Сълзата на гладното дете тежи повече от цялата Земя