Бедна и красива? Хайде да не се залъгваме - няма шанс

19 август 2019 | 13:00
7700
23
23

Красотата иска пари и хич не ми обяснявайте, че ако една жена е красива, няма значение, че е бедна. Да, да, ама не! - както казваше навремето бай Петко Бочаров.

Вярно е, сега можеш да си купиш лак или червило за 1 лев, обаче - има едно голямо обаче, за което смятам да ви разкажа в този материал. И тук не говорим за много пари и за пластични операции. Тук просто искам да ви разкажа защо едни жени винаги ще изглеждат по-добре от други. Без значение какви са природните им дадености. Просто математика. Да, красотата струва пари. Очаквам да ме оборите, но все пак прочетете тези доводи:


Професията, този така важен фактор

Красива и бедна? Възможно е, но само за няколко години. Ако сте след 35 и имате професия, която просто ви съсипва, ако стоите пред компютър по 10 часа на ден (знаете, че светлината и топлината от екрана на мониторите е едни от важните фактори за състаряване на кожата) и ако работите например в сладкарски цех с нощни смени (да, вкусните торти и банички, които хапваме, се правят от едни добри момичета в 3 след полунощ), хич не ми говорете, че красотата ви няма да повехне след 5 години трудов стаж. Работата на бедните жени е трудна. Те взимат малки заплати, които не им стигат за кислородна терапия на лицето и за вкарване на ампули с витамин С под подпухналите им от труд клепачи.  Това е истината. Тези достойни жени изкарват парите си с пот на чело и това краде от хубостта им.

За сравнение дамите, които се вживяват като лайф коучове, провеждат ритрийти и се занимават с йога по 7 пъти дневно, изглеждат добре. Да, има и такива. Те обикновено имат стабилни семейства и богати мъже, които да плащат за "кариерата" им, или пък просто - това са едни умни жени, които знаят какво искат от живота си.

Но все пак - нека не забравяме и момичетата, които работят в химическото чистене, ресторантите за бързо хранене или в кварталния супермаркет. Този материал е за тях. Те имат едни 900, 1000 лв. на месец и тези пари не им стигат за хубави дрехи, за почивки, за избелване на зъбите и за маникюр, педикюр и фризьор на всеки две седмици.

Това е проста математика. Без нюанси. Без условности и без превземки. 1000 лв. за 30 дни красота - просто не са достатъчни, особено ако трябва и да се храниш.


Колко струва да си с хубава прическа, с хубав маникюр и с хубави дрехи

Представете си една въображаема случка. Момиче, съсипано от работа и проблеми в службата минава покрай вас с прилична рокля. След нея минава една добре поддържана жена. Избрала си е най-хубавата жълта рокля от щанда. Ухае на новия "Диор", има страхотни кожени сандали (прясно купени от Милано) и ходи бодро. В нея има свежест. Тя се е наспала, отпочинала си е, отива до фитнеса, после за малко до офиса си и след това ще пие вино с приятелки. Тази жена не е особено красива физически. Обаче е слаба, стегната, носи ти усещането за успех и нещо хубаво.

Е, хайде сега ми кажете коя от двете биха пожелали мъжете? Бедното, съсипано от работа офис момиче, или тази с жълтата рокля. Няма да казвам нищо. Само казвам, че хубостта иска пари.

И сега предлагам една проста сметка по бакалски. Ето един примерен месечен бюджет за хубост. Познавам цените в София, затова правя уговорката, че в провинцията е около 30% по-евтино. И така:

*Маникюр - два пъти месечно - 40 лв.

*Педикюр - два пъти месечно - 50 лв.

*Фризьор - 100 лв месечно (поддържане на боя, подстригване и прическа)

*Нова рокля - 70 лв.

*Химическо чистене - 30 лв.

*Грим и козметика - 100 лв.

*Козметични процедури (кола маска и т.н.) - 50 лв.

Колко излиза бюджетът за хубост? Минимумът е 440 лв. Колко от вас ги отделят? Или все гледате да спестите?

Е, аз съм като вас. Рядко успявам да ги дам за красота, защото или трябва да плащам данъка на колата, или трябва да си купя нов бойлер.

Компромисите - пътят към съсипаната красота

В момента, в който ставаш готова да направиш компромис с хубостта си, за да свършиш още нещо в офиса, за да спестиш пари за почивка със семейството или за да останат някакви финанси за сметките, точно в този момент ти казваш едно театрално "Довиждане" на бутиковата си красота.

Да, вярно е, може да се пазарува от секънд хенд, аз самата често влизам там. Купувам кърпи, дрехи за планина, изобщо големи "ценности". Това обаче не означава, че мога да изглеждам добре с дрехи отпреди 10 години. Не казвам, че ще изглеждам зле. Просто момичето с роклята от Милано ще е по-хубаво от мен. Математика. Нищо повече.

А компромисите обикновено започват след 30-те. Появяват се първите бръчки тип "пачи крак" (вземи тия 150 лева за хубав околоочен крем), започваш да усещаш как колагенът изчезва от тялото ти, дупето ти изобщо не е толкова стегнато, колкото преди, талията ти някак се разширява, а иначе ти си си онова младо и красиво момиче на 20, само че плюс 10 години компромиси отгоре.

Имаш си няколко чифта стари обувки с остри върхове от гимназията, две пижами с човечета и дузина стари снимки. Обаче вече ходиш на маникюр веднъж месечно, щото пестиш пари за децата, за мъжа или за нова пералня. Накрая спираш да ходиш на маникюр, стоиш с нелакирани нокти и имаш нужда от 4 хиляди лева, за да си сложиш два импланта на местата, на които наскоро са ти извадили два съсипани кътника.

Защо пиша този текст ли? Защото искам да ви кажа да се борите за парите и за красотата си. Да се борите за по-високи заплати, за да не трябва да избирате между вноската за нов телевизор и педикюра за месеца. Да се стараете да сте добри в професията си. Толкова добри, че да не ви се налага да стоите по 12 часа в  офиса. Да се борите, за да се чувствате добре в собствената си кожа. За да можете да си позволите колкото си искате терапии за лице с витамин С. Защото красотата иска пари. Това не го смятате, но е точно така. Не го мислите... а е факт. Стоите скромно в офиса и чакате да дойде първо число, когато ще отворите онлайн банкирането и ще видите дали са ви превели заплатата...

Но сега се запитайте - правите ли компромиси? Ако това е така, не се предавайте. Борете се. Успелите жени имат красиви жълти рокли, защото са се борили и не са се предали. Хубостта е да знаеш какво искаш и да не отстъпваш.

А ти кога за последно си каза: Нищо де, ще си сложа старите дънки, аз и така съм си добре?

Коментари

23
  22 август 2019 | 14:29 отговор
 

Флора, доста елементарно написано. За младите момичета не са нужни пари, за да са красиви. Обратното- виждаме по улиците как парите са съсипали младостта и естествения чар. След 40те са нужни повече усилия- да организираш времето си умело, за да имаш време да се наспиш, да поспортуваш, да релаксираш между многобройните задължения и работа. Също да си се научил как да не се впрягаш от дреболии, как да отреагирваш стреса и да се посветиш на значимите неща. Също и да си намерила правилния партньор и да си открила мъдростта и баланса във взаимоотношенията. Никакви пари не могат да скрият липсата на всичко това и никакви кислородни терапии няма да изгладят намусените бръчки и празния поглед! Драга Флора, за пореден път демонстрирате умение да се изказвате, но и неумение да мислите.

 
22
  22 август 2019 | 12:48 отговор
 

Тъпотия , сътворена от псевдожурналистка, пробутвана като статия.

 
21 Н
  21 август 2019 | 19:57 отговор
 

Благодаря:))

 
20 Иван
  21 август 2019 | 14:44 отговор
 

Попитали Коко Шанел коя е най-добрата козметика и очаквали да каже: "Тази на "Шанел", разбира се." Тя обаче отговорила: "Вода и сапун." А на въпроса кое в облеклото е най-красиво, отговорила: "Чисто и просто."

 
19
  21 август 2019 | 13:30 отговор
 

Истината е ,че всяка жена има обаяние и чар, само трябва да намери стила си и да го подчертае. Такава жена изпъква, сред много красиви повлекани.

 
18
  20 август 2019 | 20:09 отговор
 

Представете си Моника Белучи с проста рокля и вързана на плитка коса, пак ще е красива. Жените може да подобряват външноста си, но когато са красиви, това се вижда и без да имат възможност за подобрения.

 
 
20 август 2019 | 20:11

Стига само да не допускат да напълнеят.

17
  20 август 2019 | 15:49 отговор
 

Гел лак, кола маска интим, вежди и педикюр - 55 лв на месец, всичко друго е моя дейност и усилия. Страхотна прошарена грива, за която всички ме питат къде си правя кичурите, сапун и вода, сън на всяко място и време, където мога да си го позволя, понеже работя на смени.

 
16
  20 август 2019 | 06:50 отговор
 

Една жена е красива когато е щастлива , когато мъжа и я обича и такива неща . У всяка има нещо красиво .

 
15
  20 август 2019 | 01:23 отговор
 

Сигурното е, че поддържаната жена ще е по елегантна и модерна.Но красотата винаги се вижда, бедна или богата, ще е винаги красива.

 
 
20 август 2019 | 20:14

На красивия кон и скъсан чул му стои добре.

 
22 август 2019 | 14:12

А ако конят не е хубав?

 
22 август 2019 | 19:22

Ако конят не е хубав го гиздиш и чакаш хората да видят премяната, а не самия кон.

 
23 август 2019 | 19:25

На грозния кон и най-гиздавият чул не стои добре.

14
  19 август 2019 | 22:21 отговор
 

Холивудските актриси харчат хиляди долари за разкрасяване, но се броят на пръсти тези, дето изглеждат доста по-млади за възрастта си.

 
 
20 август 2019 | 01:25

Говорим за красота, не за младост.

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.