Автор
Woman.bg

Битката на кралските особи: Кейт и Уилям или Меган и Хари?

Историите на Кейт Мидълтън и на Меган Маркъл са същински съвременни приказки за Пепеляшка. Това обаче е единственото общо между двете уиндзорски невести. Нека видим по какво се различават връзките им с принцовете и коя двойка има по-добри шансове за щастливо бъдеще.

До сватбата остава малко, но Меган Маркъл сякаш вече е станала пълноценен член на британското кралско семейство – тя активно се появява пред публика с годеника си, участва в същите мероприятия като Нейно Величество и дори любезно „отменя“ своята дълбоко бременна етърва на някои събития.

Кейт, Уилям, Меган и Хари вече се споменават като „великолепната четворка“. Въпреки това на всички ни е ясно, че този прекрасен и сплотен екип включва две съвсем различни двойки – консервативна и модерна.

Между двете двойки има доста разлики. Трейси Кокс, сертифициран коуч по любовните връзки, е изучила внимателно влюбените и е изтъкнала техните силни и слаби места. Чия връзка ще се окаже по-дълбока и фатална?

Уилям и Кейт – силните им страни

Кейт е подготвена за кралски живот

През 2005 г. госпожица Мидълтън е завършила престижно образование в университета Сейнт Андрюс. Твърди се, че идеята Кейт да следва там дошла от майка й Керъл, която искала дъщеря й поне да се запознае с престолонаследника. Мидълтън завършила история на изкуствата, но никога нямала за цел да направи главозамайваща кариера. Вместо това посветила следващите пет години от живота си на връзката си с принц Уилям – сигурно е осъзнавала, че когато се оженят (а тя не се съмнявала, че това ще стане) така или иначе ще трябва да напусне работа.

Не можем да отречем, че преценката й е била разумна. Уилям, също като Чарлз е престолонаследник – на него му трябва съпруга, която да може да се посвети изцяло на него и на семейството. И Кейт била наясно с това. В двойката им несъмнено има много любов, но има и пълно осъзнаване на ролите на двамата в кралското семейство. А това означава, че херцогинята на Кеймбридж, за разлика от покойната си свекърва, знае как да усмири женските си амбиции. Нека не се залъгваме, че тя никога не е имала такива.



Уилям много държи на семейството си

Не, не на кралското семейство, а на своето си – на любимата си жена Кейт, на малките Джордж и Шарлот и на бъдещия си трети наследник. Да, Уилям много добре си знае дълга пред короната и пред баба си – но това не му пречи да бъде човечен и нежен към най-близките си. През първите години от брака си Уилям изложи на риск рейтинга си и заедно със своето семейство напусна Лондон, за да осигури на жена си и децата си нормален живот, далеч от камерите и феновете. Принцът и до ден днешен нарушава протокола, пътувайки със съпругата и децата си в един самолет (Уилям и Джордж като престолонаследници трябва да пътуват отделно) и публично демонстрира своята любов към Кейт. Да, в жестовете им вече има по-малко страст – но езикът на тялото все така изразява огромна обич.



Те дълго са се опознавали

От момента на запознанството им до датата на сватбата са изминали цели девет години. През това време Кейт и Уилям са преживели какво ли не – и романтиката, и първите скандали в двойката, и тъй нареченото „напасване“, и призраците на бившите половинки (спомнете си за Джесика Крейг). Двамата се събирали, разделяли и пак събирали, показвайки ценното умение да забравят старите конфликти и да изграждат връзката си наново. Освен това за тези години те са узнали всичко един за друг, сдобили са се с огромен брой общи приятели, натрупали са внушителен обем съвместни спомени и дори са координирали чувството си за хумор.

„Двойките, които решават да се оженят след дълга връзка, изкарват женени много по-дъло време, отколкото онези, които се венчаят скоро след запознанството си“, обобщава Трейси Кокс.

Те знаят какво очакват другите от тях

Ако гледаме първото интервю на Кейт и Уилям след годежа им, ще забележим, че то е твърде формално и неемоционално (особено в сравнение със задушевния разговор с Хари и Меган). Влюбените почти не се докосват, само от време на време се потупват един друг по коляното, а телата им са обърнати по-скоро към журналиста, отколкото един към друг. Това не е твърде романтично, но се изисква от протокола. Твърди се, че Елизабет и Филип са наредили на Кейт и Уилям да се държат така.

Двойката спазва това може би старомодно изискване и до днес. Кейт и Уилям не се срамуват от емоциите си (макар напоследък все по-често да ги крият), но се придържат към правилото, че съпругата не бива да засенчва своя мъж-престолонаследник. При цялото си природно очарование Кейт никога не отклонява вниманието на публиката от съпруга си, докато Меган изглежда едва наскоро е узнала, че трябва да стои в сянката на Хари. Поради същата причина херцогинята на Кеймбридж много рядко си позволява експерименти в стила. Да, с този гардероб тя изглежда доста по-възрастна от годеницата на Хари (с която имат само година разлика), но пък след десетки години тоалетите й ще се смятат за вечна класика, а не за проява на лош вкус.



Уилям и Кейт – евентуални проблеми

Може да им домъчнее за младостта

Уилям и Кейт са заедно от достатъчно дълго време, за да се чувстват уверени във връзката си. Разбира се през 2000-те години те са ходили на доста партита, разделяли са се, срещали са се с други хора… но този опит може ли да се сравни с това, което са преживели Хари и Меган, преди да се срещнат?

Проблемът е, че Уилям и Кейт на практика не са си дали възможността да изживеят младежките си години. Да, и двамата са имали връзки и преди, но те никога не са били сериозни. Прекарвайки толкова време заедно, те рискуват да се замислят, че може да са изпуснали нещо преди много години.

Впрочем последиците от тази своеобразна саможертва вече се отразиха на брака им през 2017 г., когато Уилям замина за Швейцария, за да си припомни младините в компанията на свои стари приятели и млади манекенки. Тази издънка дълго време се обсъждаше в пресата и нямаме основания да си мислим, че Кейт не е била ни най-малко засегната от поведението на мъжа си. Тя обаче не показа с нищо недоволството си, така че можем отново да си припомним силните страни на тази двойка.



Кейт и Уилям по-трудно се адаптират към промени

Общ културен фон, общи спомени, общ опит – всичко това неизбежно води до сходство в начина на мислене на двамата. Сигурно ще кажете, че това е добре. Но не всичко е толкова просто – ако един от партньорите поради някаква причина се промени или продължи да се развива в дадена насока, на другия ще му е много по-трудно да свикне с това. Нещо повече – той може да възприеме тази промяна като предателство.

Промените и развитието са нещо хубаво, но единият от двойката може постоянно да дърпа другия назад, обратно в зоната на общия комфорт и стабилността. В този случай конфликтите ще са неизбежни.



С времето Уилям все повече ще се отдалечава от семейството си

В момента принцът умело лавира между своите задължения като престолонаследник и ролята си на глава на семейството. Кейт на свой ред също може лесно да подкрепя съпруга си, тъй като знае, че след поредното мероприятие я чака уютна вечер вкъщи, игра с децата и гледане на „Игра на тронове“ (казват, че Кейт и Уилям обожават да си прекарват така свободното време).

Но какво ще е, когато Уилям стане крал? Бъкингамският дворец изобщо не е толкова уютен, колкото Кенсингтънския, а и гледането на сериали доста ще се съкрати. Уилям едва ли ще намира достатъчно време за семейството си. Нищо чудно да последва примера на баща си и да започне да спи в отделни покои. Всичко това ще промени съвместния им живот из основи. Можем само да се надяваме, че с времето Кейт ще стане още по-търпелива и мъдра и ще прояви разбиране към царствения си съпруг.



Хари и Меган – силните им страни

Имали са „правилно“ запознанство

Хари и Меган били запознати от обща приятелка. Според Трейси Кокс това е добър знак. „Проучванията показват, че приятелите знаят много по-добре от каква връзка имат нужда близките им познати“, твърди Кокс. „Много по-добре от родителите, роднините или приложенията за запознанства“. Тоест ако тяхна приятелка е сметнала, че двамата ще станат чудесна двойка, най-вероятно ще се окаже права.

Освен това Хари и Меган са се опознавали доста внимателно в продължение на цяла година – бе публичност и без натиск, като една обикновена двойка. Двамата са решили, че преди да изслушат мнението на познатите си (които неизбежно влияят на всеки от нас), ще пробват да се опознаят по-добре един друг самостоятелно. За Хари това е било нещо ново – както всички си спомняме, С Челси и Кресида той мина през деветте кръга на ада откъм публичен интерес).



Меган ще се справи с кралските задължения

Ако Кейт Мидълтън се е готвила за труностите на кралския живот в продължение на дългите години, прекарани като гадже на принца, то Меган се е подготвяла за това през половината си живот на снимачната площадка.

Маркъл обича камерата и знае как да работи с нея – и камерата я обича в отговор. Макар бъдещата принцеса да не се е сблъсквала с чак такава публичност преди, общо погледнато тя винаги се е готвила за такъв живот. За такава известност мечтаят всички актриси, дори и онези, които не са попадали в топ 100.

За разлика от принцеса Даяна Меган не се смущава ни най-малко от вниманието към своята персона, нито си прави лъжливи илюзии за своята изключителност. Впрочем в това отношение е извадила късмет с принц Хари, който с радост би й отстъпил своято място под светлината на прожекторите.



Тя има влияние върху Хари

Безусловно през последните години Хари е сигурно любимия внук на своята царствена баба, но примерното му поведение и до ден днешен се възприема от публиката по-скоро като отклонение от нормата, а не като константа. Не можем да забравим всичките скандали, в които червенокосият принц методично петнеше както своето име, така и репутацията на кралското семейство.

Сега обаче според Трейси той ще е под влиянието на Меган, която от малка не е свикнала да се примирява с неща, които смята за неправилни или неморални. Разбира се през последните години и самият Хари е станал по-зрял, налудувал се е, но бъдещата му съпруга пак ще го наглежда ненатрапчиво. Влиянието й върху него е очевидно – не случайно именно с нея той промени всичките си навици в обличането и започна да се храни правилно.



Тя прилича на майка му

Психологическото клише, според което мъжете си търсят жена, приличаща на майка им, в случая с Хари се оправдава напълно. Големият му брат, както отбелязват много наблюдатели, си е избрал приятелка, приличаща на любимата му детегледачка, Тиги Лег-Брук. Хари пък вероятно е хлътнал толкова бързо по Меган, защото тя много прилича на покойната му майка, принцеса Даяна.

Ние от своя страна сме сигурни, че няма никаква причина Меган да повтори трагичната съдба на прочутата си свекърва – тъй като ще влезе в кралското семейство като вече оформена личност със собствен мироглед. Но филантропията на Маркъл напомня на Хари за най-добрите черти на лейди Ди. Меган също така иска да промени света към по-добро, отличава се с емпатия и желание гласът й да достигне до всички.



Те си приличат

Ако Кейт и Уилям еднакво уважават положението си и своя дълг, то Хари и Меган си приличат по нещо друго – и двамата откриват призванието си в благотворителността и модернизацията на монархията. Това е много добър знак според Трейси, тъй като общата цел може да сближи влюбените по-силно от физическото привличане и взаимното уважение.

Освен това е характерно, че нито Хари, нито Меган са свикнали да сдържат чувствата си пред камерите. На първото си интервю след годежа двамата си правиха муцки, смяха се, проявяваха нежност и загриженост един към друг. Допреди тях в британското кралско семейство никой не си е позволявал такива публични демонстрации на близост.

Но не е нужно да даваме оценка на поведението им. Най-важното е, че Хари и Меган се чувстват комфортно, защото и двамата смятат, че точно така трябва да се държи една влюбена двойка. Ако някой от тях се беше събрал със затворен и сдържан партньор, никога нямаше да се чувства толкова непринудено и свободно.



Меган е готова да се променя, за да отговори на изискванията

За разлика от Кейт или дори от Даяна, Меган с бързи темпове се потапя в тази абсолютно нова за нея среда – в която трябва да знае наизуст всички правила на етикета, където и до днес се усеща снобизъм и расизъм и където родословието все още се смята за лично достойнство.

През последната година и половина Меган работи усилено над себе си, за да се впише в новото си обкръжение максимално естествено и при това да не изгуби собствената си индивидуалност. Това отново показва нейния талант да се адаптира към нови условия, който ще й бъде от полза занапред.



Хари и Меган са се запознали на възраст над 30 години

Те не са „израсли“ заедно като Кейт и Уилям, а са започнали връзката си като вече зрели и опитни хора. Това до голяма степен обяснява бързия им годеж – когато вече си на над 30, когато имаш собствени активи и опит от минали връзки, не ти трябва много време, за да разбереш дали имаш точния човек до себе си. На тази възраст вече много добре знаеш какво очакваш от брака.

Предишните връзки са били безценен опит за Хари и Меган, те са се научили, че всяка двойка си има своите проблеми и нямат илюзии, че любовта е вечна и неразрушима. „Колкото сте по-възрастни, толкова по-оформени като личност влизате в новата връзка – вие помните грешките си от миналото и влагате в отношенията си някаква житейска мъдрост“, смята Трейси Кокс.

Хари защитава своята любов

Принц Хари веднага показа на всички, че връзката му с Меган е негов личен избор, който не подлежи на обсъждане. Веднага щом в пресата плъзнаха новини за отношенията им и към името на Маркъл започнаха да се прилепят епитети като „разведена“ и „цветнокожа“, принцът направи твърдо публично изявление, в което изиска дължимото уважение към личния живот на приятелката му. „Чувството за защитеност във връзката е залог за бъдещо щастие“, коментира Кокс.



Хари и Меган – евентуални проблеми

Меган наистина прави големи жертви

За разлика от Кейт Меган винаги е била кариеристка. И макар да не е отбелязала твърде много добри роли, можем да сме сигурни, че при други обстоятелства би продължила да се стреми да влезе в списъка на звездите от първа величина.

Сега обаче ще трябва да забрави за кариерата. Може би тя все още не съжалява твърде много за това, очаквайки с нетърпение кралската сватба, новите си проекти и световната си известност. Но не е изключено в даден момент да поиска да се върне към професията си – когато това вече няма да е възможно. За жалост тя може да повтори печалната съдба на Грейс Кели.

Меган е разведена

Според Трейси Кокс това може да навлече проблеми на Хари. Не, не говорим за репутацията му. Според Кокс разводът на Меган може да е знак, че актрисата по принцип има безотговорно отношение към брака и може с лекота да му сложи край, ако прецени, че тази връзка не й изнася.



С възрастта става все по-трудно да се правят компромиси

Допреди годежа си Хари и Меган са водили относително свободен и независим живот. През това време са успели да се оформят като личности, да натрупат свои утвърдени навици – и затова ще им е много по-трудно да преодолеят етапа на „напасване“, когато романтиката ще отстъпи на заден план и ще започнат рутинните битови проблеми. Тогава компромисите ще са по-нужни от всякога, но далеч не всеки човек с изградено собствено мнение е склонен да отстъпва.



Ще трябва спешно да си направят деца

Да, биологическият часовник си тиктака - и колкото и обидно да звучи, вече 36-годишната Меган ще трябва да се подчини на традицията и да дари Великобритания с поне двама наследници. Изказването на влюбените от тяхно интервю, че няма да бързат, ни звучи наивно – раждането на деца е част от задълженията на кралските невести. Да, това може да е старомодно и да не допадне на Меган. Но за жалост тя няма голям избор.

Излиза, че след сватбата Хари и Меган ще прекарват заедно много малко време, което според Трейси може да внесе допълнително напрежение във връзката им.



И така – кой от братята е победител?

Според Трейси Кокс – нито един. Или и двамата. Просто Хари и Уилям са много различни като характери. Уилям винаги е бил по-отговорен пред Короната, британския народ и баба си, докато Хари е бил по-емоционалното дете, което е изгубило майка си рано и е преживяло тази загуба по-тежко.

В тази връзка принцовете са си избрали идеални годеници. Консервативната Кейт, която и без това иска да бъде кралица, винаги ще бъде стабилна опора на съпруга си, който с годините ще се нагърбва с все повече задължения. Меган пък ще даде на Хари онзи живот, за който той винаги е мечтал – с пътувания, емоции и свобода. Разбира се и двете двойки ще изпитат както емоционални подеми, така и разочарования. Но те са неизбежни – и в това кралските особи винаги ще приличат на обикновените хора.