Автор
Веселина Петрова

Бившата съпруга на един бг актьор: Била съм жертва на физическо насилие многократно, но повече болеше от емоционалния тормоз

Тази история се появи вчера в социалните мрежи, създаде лека турбуленция от коментари и мнения, а после превзе повечето медии. Едва ли е първата, едва ли ще е последната. В подобни ситуации истината е трудно постижимо понятие, защото винаги има две страни - всеки със своята си "истина". Но насилието има само едно лице. И то не трябва да бъде толерирано. Под каквато и да е форма.

Вчера във фейсбук бившата съпруга на актьора Васил Драганов, когото познаваме и от тв ефира, реши да сподели своята болка. Изповедта й е била предизвикана от интервю на Драганов в тв ефира.

Андреа призна, че е била физически и психически малтретирана в продължение на години.

"Дълго време отлагах да напиша това, вярвайки, че мога да избегна разкриването на най-личния си свят публично, в името на децата си. В момента обаче осъзнавам, че това не може да продължи, защото бях оклеветена брутално в ефира на БНТ и след това пред други колеги журналисти от човека, който в една голяма част от живота ми беше целият ми свят.

Бившият ми съпруг – актьорът Васил Драганов, обяви че съм изоставила семейството си и съм „бременна от квартален кебапчия“. Вече повече от денонощие ме разкъсват в социалните мрежи с обиди, че съм лоша майка и пропаднал човек. Телефонът ми звъни непрекъснато – все колеги, търсещи коментар. Искам да се обърна към всички вас, които ме познават и осъзнават каква лъжа е това. Както и към останалите, които не ме познават, но вече са ме осъдили.

Моята истина е много по-различна, от това, което смятате. В продължение на много години аз бях жертва на физически и емоционален тормоз, който премълчавах от любов към децата си и към съпруга, който на моменти „превърташе“ и ставаше друг човек, когото не можех да позная. С времето тези епизоди ставаха все по-продължителни.

След като бях принудена да напусна семейното жилище, съдът каза, че временно аз трябва да гледам децата си, но те бяха скрити от Васил и не ги видях повече от година. Който е бил в подобна ситуация, знае, че полицията не се намесва. Ако едната страна постъпи достатъчно брутално, а другата спазва закона и разчита на съда и адвокатите, вместо на груба сила, то втората е обречена. В мъчителните месеци, които последваха, докато аз се разкъсвах вътрешно и правех всичко, за да видя децата си, те бяха обект на непрекъсната манипулация, че съм ги изоставила, защото не съм добра и не ги обичам. Лъжи! Именно заради Любов и Давид бях готова да преглътна всичко – клеветите пред познатите ни, лъжите за мен, денонощния тормоз по телефон и със съобщения, заплахите.", написа Андреа във фейсбук.

"Повече от 2 години мълчах упорито от страх, че защитавайки себе публично, ще навредя на Васил, който – добър или лош, е баща на моите деца и винаги ще бъде част от живота ми. Моля се само Любов и Давид, с които отново имам връзка отскоро, някой ден да разберат мотивите ми да говоря днес и да ми простят за това, че разказах семейните ни тайни.

Била съм жертва на физическо насилие многократно, но повече болеше от емоционалния тормоз през годините. При развода съдех бившия си съпруг заради ударите, но се отказах от това дело в името на споразумение за споделени родителски права и възможност да бъда с децата ни. В момента ги виждам редовно, вярвах че най-тежкото е минало. Любов вече е почти на 18 и е прекрасна млада дама, която скоро ще е самостоятелна. Давид вече ходи на училище – той беше във втори клас, когато настъпи края на семейството ни и дълго време беше принудително ученик от къщи, защото баща му плашеше и него, и училището, че „лошата му майка“, ще го отвлече. Няма да ви занимавам с всички жалби, които пусках през годините, нито да ви говоря за бюрокрацията, бездушието и безсилието, което срещнах. Вече съм друга, продължих напред, влюбих се в нов човек и очаквам дете. Именно затова толкова боли, че човекът, когото някога обичах най-много на този свят, реши да ме съсипе по телевизията, в която някога съм работила.", пише още в публикацията на бившата половинка на Драганов.

Приятелки на бившата жена на актьора също споделиха на какво са били свидетелки, писа Lupa.bg.



"Аз съм свидетел на почти всичко за което пишеш и знам, Че всяка дума на Васил е долна лъжа. Той е насилник и само защото е добър актьор никой дори и не подозира какво чудовище е. Да баща е, но след всичко което ти причини, той не заслужава и това прозвище. Отвратена съм от всичко това, но съм с теб. Да, малко сме хората които знаят цялата истина, но ни има. Бъди щастлива, защото го заслужаваш", пише Емиля Брадфорд-Георгиева, под публикацията на Андреа.

"Години пребивана, брутално потрошавана, с десетки жалби в полиция и прокуратура, медицински свидетелства и ограничителни заповеди, но мистър Извергът понеже е известен, видите ли, всичко му е позволено. Полицията нехае, социалните подправят документи в негова полза - все пак той е паралията от телевизора! Това е истината за България!
А единствената вина на това момиче е, че не е поредната УБИТА от мъжа си българска майка, пречукана след десетилетия побоища пред децата й и бездушните съседи и роднини, а продължава да живее. Е, извинете я, че не е поредния труп в новините, за който да цъкате с език, докато си дъвчете салама с ракия!
Аз се гордея с нея! Гордея се, че е дете на Бог и е разбрала, че животът й е един, даден й от Господ и няма право да го пропилява в кървави рани, изнасилена и обезобразена в дома си, потънала в сълзи и срам в банята, докато децата й плачат, а тя се страхува да излезе, за да не я убие този път! Моята майка нямаше тази смелост и до днес сънувам кошмари заради това!
Не се съмнявай нито за миг, че си постъпила правилно, мила Андреа, казвам ти го като дете, което е живяло в тази среда и едва прескочих трапа на този ужас, искайки дори да не съм жива, за да не видя това отново!
Гордея се, че това момиче има смелостта да говори и да не бъде поредната смазана никаквица, която някой нещастник си мисли, че може да ползва за парцал, нищо че му е родила деца! Гордея се с това момиче! Гордея се, че говори, за да са наясно всички жени около тоя долен криминален тип, че имат работа с психопат и да стоят далеч от него! Благодаря ти, Андреа! Благодаря ти! Нека Господ те пази и бди над теб!
И нека не се смилява над този изверг - Васил Драганов, над всички, които го защитават, въпреки десетките медицински документи за побоя над жена му, десетките сигнали в полицията и нарушените от него ограничителни заповеди. Нека Господ справедливо да ги съди, за което нямам съмнение!" - пише друга дама.

За съжаление групите в социалните мрежи през последните две години са пълни с подобни истории - на жени, които търпят ежедневен тормоз от своите половинки - приятели или съпрузи, пред децата. И пак за съжаление ролята на държават сякаш липсва, особено, ако имаме предвид растящия брой случаи на пребити до смърт и убити жени.