Знаете ли, че цветя са били използвани на сватбените церемонии от край време като израз на любов и благопожелания към всички.

Първата фактически регистрирана употреба на сватбени цветя е при древните гърци. Казват, че ги използвали за изплитането на корона или венец за главата на булката и били смятани за природен дар. Обикновено шаферките изготвяли украшенията от цветя, като те включвали гирлянди, булчинския букет и бутониерата за младоженеца...

Днес, след като сватбения бизнес е така добре развит и постоянно има изобилие от цветя - естествени или изкуствени, съвременните булки търсят нещо по-различно.

Най-актуалната тенденция в световен мащаб при изработването на булчински букети в днешни дни е той да бъде от брошки, цветя от плат или от хартия.

Този тип букети се наричат вечни. Могат да бъдат предавани през поколенията. Например вие може да подарите букета си на вашата дъщеря, а тя на внучката ви. Такъв букет обикновено се прави, за да издържи през годините и да бъде използван няколко пъти. Това е едно от семейните бижута, които остават като красив спомен от деня, в който сте си казали заветното "Да".

Може да срещнете такива в различни варианти. Възможно е да са изработени от естествени цветя в комбинация с брошки. В този случай цветята се оставят да изсъхнат, но после, така нареченото творение се съхранява на специално място. Обикновено се правят такъв тип букети за булките, които много държат на естествените цветя.

Друга опция е цветята да са изкуствени. Тук имаме много разновидности, понеже почти винаги може да намерим на склад цветята, които най-много харесваме. Не е необходимо да се съобразяваме със сезоните. В този тип букети се аранжират изкуствени цветя с брошки.

Следващата възможност е букета да е изработен само от цветя от плат. Обикновено вие сами си избирате цвета или материята, както и стила на цветята. Този вид букети се правят изцяло на ръка. Използват се доста материали, за да се постигне желания ефект. Разбира се, нужно е и психически да се подготвите, че това ще отнеме известно време и да осигурите от две до четири седмици на твореца или сватбената агенция.

Още една възможност за вечните букети, и разбира се една от любимите ни е съчетанието на цветя изработени от плат преплетени с брошки. Тази комбинация винаги стои класически стилна. Изисква се изключително много труд, за да се направи нещо подобно. Обикновено този тип се продава и най-скъпо на българския и световния пазар.

Последната опция, с която днес ще ви запознаем са букетите, изработени от хартиени цветя. Ако нямате бюджет за "букет бижу", може да си поръчате точно този тип. Той също ще бъде уникален.

Време е да припомним, че в наши дни и по специално в България, обичаите повеляват кумата да купи булчинския букет. Така че, ако наистина искате да притежавате един уникат, може да и предложите някой от вариантите по-горе. Така със сигурност и тя ще е спокойна, че ви купува още едно бижу за сватбата, което ще остарее заедно с вас и поколенията. От друга страна парите, които се изразходват за това, няма да отидат в кофата за смет.

Ако все пак изберете този тип букет, редно е да подчините и останалите аксесоари на този стил. Това може да са бутониерите, шаферските букети, декорацията на чашите, книгата за пожелания, кутията за пликове и т.н.

Гостите със сигурност ще останат много очаровани, защото всеки един детайл ще е направен на ръка, специално за младоженците.

Безспорно, всичко това ще допринесе за онази чаровност и романтика на сватбата, която се придобива именно, когато малките детайли говорят сами за себе си...

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings