България, София, 2020-а година. Майки водят децата си да им леят куршум, вместо на лекар... това е истинска история!

Ха! Ами така, де! Четох вчера в една група на майки във фейсбук разгорещена дискусия. Посветена на... леенето на куршум.

„Здравейте, мами, можете ли да ми препоръчате къде могат да ми направят леене на куршум?“, пита младо майче. И следват стотици мнения по темата.

От „не мога да повярвам, че млади хора вярват във врачки и баячки“ до „аз водих моето дете в кв. Левски“. Прочетох как едно време хората са умирали от лоши очи и точно леенето на крушум ги е спасявало. Прочетох, че е по-добре да се прочете молитва в църква. И накрая – заключението на човека, който има власт над групата – че ще заключи коментарите, защото „всеки има право да вярва в каквото иска, стига да е „хепи““. И да ви кажа всички бяха сериозни по темата. Ама наистина.


Вие ходили ли сте да си леете куршум? Добре, защо тогава ни е здравеопазване? Ами да го затваряме. И защо са ни ковид отделения? Да сложим пред болниците по една баячка, която лее куршум, и проблемите ни са решени. Така ще спасим много средства, които и без това отдавна липсват. И ще започнем да вярваме повече. Защото сега вярата ни в системата е тотално разклатена. В църквата също не вярваме, по една или друга причина (изцяло обяснимо явление през годините). Но пък вярваме в баячките и врачките, наследили своите умения от бабите и прабабите си.

Донякъде това е добре. Защото въпреки затварянето, което ни предстои, поне един бизнес ще оцелее. Този на врачките и баячките.

Лошо е за децата ни. Че в XXI-ви век решаваме проблемите им с врачки и баячки. А светът отдавна е измислил психологията, психотерапията, както и още куп модерни дисциплини, работещи със страховете на хората, със справянето със сериозни ситуации, с трудните емоции.

Има доста написани книги. Изследвания. Но кой ще ти чете. Като може да отиде някой да му лее куршум. Доказана във времето практика. Това е. Няма да се оправим. Ние все още живеем в едно друго време. Ние лекуваме децата си по интернет. Дори възрастните си родители, болни от ковид, лекуваме по съвети от мрежата. Може да е виновно обществото ни. Образованието ни. Системата. Семейството. Средата. Не знам. Може би всички взети заедно сме виновни.

И да, знам, че не е смешно. Но не знам как може да бъде променено това. А вие знаете ли?

П.С. Иначе е 2020г. София, България. Една майка е завела детето си да му леят куршум. Лошо няма. Но има страхотни психолози, има отличен център за емоционална интелигентност с уникални терапевти в София... Тая работа с куршума ни усмихна, затова решихме да ви я разкажем. Иначе - да сме здрави. Ако много го закъсаме и ние отиваме при баячката в Люлин пък да видим!