Бурната любов на Ален Делон и Роми Шнайдер. Не едно, две прощални писма

25 юни 2022 | 10:49
6501
3
снимки: Getty Images, Instagram
3

Името на Ален Делон автоматично се свързва с невероятната му мъжка привлекателност – не по-малка от актьорския му талант. През 50-те години на миналия век, когато Делон за първи път се среща с Роми Шнайдер, актьорът едва започва пътя си към славата. Докато Шнайдер вече била опитна, имала няколко забележителни роли в немски филми.

Срещнал ги френският филм „Кристина”, заснет на базата на пиесата на Артур Шницлер. Тиз филм станал изключително важен в биографиите и на двамата – и в личен, и в професионален план.

Има различни версии за това как е започнал романът между Делон и Шнайдер. Според една от тях искрите прехвърчали между двамата буквално в първите минути от запознанството им. А романът им във филма „Кристина” прераснал впоследствие като реален. Други източници твърдят, че на Роми и Ален им е трябвало време, за да се заинтересуват един от друг.

Тяхната първа среща се случила през 1958 г. на международното летище край Париж „Орли” малко преди началото на снимките на филма. Роми възприела своя партньор за доста високомерен – при толкова скромен опит в киноиндустрията. По-късно актрисата променила мнението си – просто не успяла да устои на харизмата на Ален Делон.

Заедно в Париж

Буквално от първите дни, прекарани заедно Делон, увещавал Шнайдер да дойде с него в Париж. Майката на актрисата – Магда Шнайдер, не одобрявала тази идея. Нещо повече, тя се опитвала да предпази дъщеря си от прибързани решения, тъй като новият възлюбен на Роми не предизвиквал никакво доверие у майката. Магда настоявала да узаконят връзката си. През 1959 г. Ален и Роми наистина се венчават в Швейцария, но оставили датата за сватбата открита.

Кариерите и на двамата преживели истински разцвет във Франция. През 1959 г. Ален Делон получил главната роля в комедията „Слаби жени”. Филмът станал хит и бил разпространен не само във Франция, но и в САЩ. Така актьорът за първи път участвал в задгранично промо-турне и се сдобил със световна известност. На този фон успехите в киното на Роми Шнайдер изглеждали повече от скромни.

Във Франция тя се заела като начало да се запознава с режисьори. Орсън Уелс, Лукино Висконти започнали с удоволствие да я канят за свои филми и театрални постановки. През 1961 г. Делон и Шнайдер заедно играят в постановката на Джон Форд 'Tis Pity She's a Whore.

Двамата живеели и работели заедно, но идилията им е помрачавана от циркулиращите слухове за изневерите на Делон. През 1960 г. той вече бил секс символът на Франция. Разбира се, на него му приписвали романи с най-атрактивните колежки във филмите. И като минимум поне един от тези слухове бил реален.
През 1962 г. възлюбената от актьора певица Нико му родила син, който тя кръстила Кристиан Арон. Делон не признал официално момчето, но забележителен факт е, че го е отгледала майката на Ален – Едит, с фамилия от втория си брак Булон. Тази фамилия носи и извънбрачният син на Делон.

Прощалното писмо

През 1963 г. на връщане в Париж от снимки в Холивуд, Шнайдер заварва жилището им празно. Докато тя отсъствала, Делон заминал с друга жена, като оставил букет с черни рози и прощално писмо.

Според някои свидетели Роми преживява много тежко раздялата – отказвала дълго време да работи, веднъж опитала да се самоубие. С времето се смирила и дори се съгласила отново да се снима с някога любимия й мъж. През 1969 г. Роми и Ален отново играли като любовници във филма „Басейнът”.
За раздялата им има и друга версия. Според нея Роми първа предложила се разделят – струвало й се, че е несправедливо да си жертва кариерата заради семейно огнище и раждане на деца.

През 1982 г. Роми напуска този свят. Според официалното заключение причина за смъртта й е сърдечна недостатъчност. Актрисата злоупотребявала с алкохола и сънотворните. Научавайки, Ален Делон написал второто в общата им история прощално писмо – много по-съдържателно от първото.

Откъс от това изпълнено със спомени послание публикува списание Paris Match. В писмото си Делон я нарича кукличка и се обяснява в любов: „Аз гледам как ти спиш. И стоя до теб. Ти си в дълга черна туника, украсена с нещо червено. Предполагам, това са цветя, но аз не гледах тях. Наложи ми се да ти кажа „прощавай” и тази раздяла ще бъде най-дългата в нашия живот, моя Puppelé – така те наричах. На немски означава кукличка. Вместо да гледам цветята, аз разглеждам твоето лице и мисля за това колко си красива. Навярно ти никога не си била толкова прекрасна”.

Животът на Роми след раздялата

През юли 1966 г. Шнайдер се омъжва за немския актьор и режисьор Хари Майена. През същата година им се ражда синът Давид. През 1975 съпрузите се развеждат, Роми взема сина си е се връща във Франция. Там тя отново се омъжва – за личния си асистент Даниел Биазини. Родила им се дъщеря Сара. С Даниел Шнайдер живяла включително до 1981 г. , а след това до смъртта си с френския продуцент Лоран Петен. Него и дъщеря си Сара актрисата посочила в завещанието си. Първородният й син Давид загинал трагично на 14-годишна възраст. Той случайно смъртоносно се набол на остър участък от оградата на Биазини в опит да я прескочи.

Делон, избягал от Роми Шнайдер с актрисата Натали Бартелеми, имал сериозни намерения в отношенията си с новата възлюбена. През 1964 г. те се оженили. Няколко месеца по-късно им се ражда син Антъни, който по-късно също става актьор. Бракът им издържал само години. Следващите 15 години от живота си Ален Делон прекарал с актрисата Мирей Дарк. През 1987 г. Делон се запознал с модела Росали ван Бремен. С нея живял до 2002 г., отглеждайки заедно дъщерята Анушка и сина Ален-Фабиен.

Коментари

3 Men
  26 юни 2022 | 23:01 отговор
 

Molia,v EVROPA 20 vek si ima klasacia ,za dobri ili krasivi aktiori. Oceneni, ot kritici i specialisti. Tova e izkustvo, no ako ste dalec ot nego nikoi ne vi iska mnenieto. Verno, vseki ima pravo, na nego, no da obijda, ne è dobre. Gledaite si krasivite "spored vas calgadjiiki i muskoli, no za kino ne govorete. Ima koi.

 
2 Панева
  26 юни 2022 | 10:18 отговор
 

Злобата,зависта,глупост,и простотията събрани в едно. РАЖДАТ ПОДОБНИ ПИСАНИЯ

 
1 Elle
  26 юни 2022 | 02:56 отговор
 

Винаги съм се чудила защо толкова се прехласват по Делон. Ами красотата му е обикновена и безлична. Не изпъква. А Роми Шнайдер е типичната грозна германка с лице на мъж. Но пък е наистина добра актриса.

 
 
She
26 юни 2022 | 08:38

Всеки има право на лош вкус.

 
Elle!
27 юни 2022 | 11:13

Какво ли трагедия трябва да се е случила с човек, че да се хване точно Ален Делон и прекрасната Роми Шнайдер да критикува. Светът се прекланя пред космическата им каризма и талант. Точно такива актьори с изкуството си и ЯРКАТА си и НЕОБИКНОВЕНА красота са направили милиони хора по света по-щастливи, изпълнени с надежда и мечти! Но, неее, най-красивите и обичаните трябва бъдат обругани, оплюти, принизени за да тържествува завистта, злобата, грозотата която е в душите на някои нещастници с клавиатура. Наведи глава и се засрами!

Добави Коментар

Най-четени