Автор
Woman.bg

Бърз тест: За богиня или за домакиня си родена?

Напоследък думата домакиня сякаш придоби леко негативна окраска, в смисъл на жена, която ходи на работа/седи си вкъщи и: чисти, готви, пере, гледа децата, грижи се за всички, но не получава пари за това. С този бърз тест може да проверите доколко се вписвате в стереотипа на добрата домакиня, какви емоции ви носи грижата за семейството и доколко сте готова да жертвате времето и кариерата си в името на другите.


1. Колко често готвите?


А) За последно готвих за Коледа и още сънувам кошмар, че отварям фурната, а пуйката излита и ме кълве по главата. Планирам следващото ми готвене да е за Великден, когато ще нарежа репичките в салатата.
Б) Не робувам на никакви графици. Когато имам време - готвя, когато нямам - поръчвам пица, ядем навън или всеки импровизира, с каквото намери в хладилника.
В) Готвя с кеф всеки ден, защото това ми е работата. Не искам да уморя от глад семейството си или да го натровя с боклуци. Често правя по няколко различни неща, тъй като моите хора са доста капризни.

2. Имате ли чувство за вина, ако къщата е "на вили и могили", а хладилникът е празен?

А) Не съм роб на никого и задълженията в семейството се разпределят солидарно. Изпитвам толкова вина, колкото мъжът ми, когато си хвърли мръсното бельо на пода и го прескочи, за да отиде в банята.
Б) Понякога ми се иска да имам повече време за семейството си и вкъщи да е уютно, като в домовете на нашите майки и баби. За съжаление времената са други и не е лесно с две дини под една мишница.
В) Не мога да си представя, че ще си епилирам краката, докато мъжът ми нагъва сух хляб. В крайна сметка нали затова сме жени.


3. Кога за последно получихте комплимент за уменията си в кухнята?

А) Наскоро свекърва ми ме похвали, че този път съм изпекла пилето, след като съм го извадила от найлона.
Б) Склонна съм да получавам и критики, и похвали - важното е усилията ми да не остават незабелязани.
В) Често получавам похвали, защото много се старая. Никога не отбивам номера, колкото "да се нагрухтят прасетата".

4. Какво мислите за близки и приятелки, които често пускат в социалните мрежи снимки на пълни гювечи, втасали питки и подредени под конец домове?

А) Приемам го за проява на лош вкус и много ме дразнят. В крайна сметка трябва ли да ме вълнува кой какво е ял и къде е спал? Хората вече не се свенят да пускат снимки дори на оглозгани кокали, като не е ясно чие дело са - на кучето, или на стопанина.
Б) Понякога и на мен ми се иска да се похваля с нещо красиво, което е излязло от моите ръце, но после размислям дали е редно да занимавам хората с това.
В) Често пускам подобни снимки, защото всеки с нещо се хвали. Едни готвят, други си разхождат любовниците, трети се снимат пред фикуса в офиса. Кой както го разбира.


5. Щастлива ли сте, че сте се родила жена?

А) Всеки ден си повтарям колко е несправедлив светът и как жената е "негърът на човечеството". В следващия живот предпочитам да съм ксерокс, отколкото майка, съпруга и роб на работа едновременно.
Б) Въпреки, че миризмата на пържен лук ми е непоносима, децата често ме изваждат от нерви, а мъжът ми ме дразни, да си жена също има своите положителни емоции.
В) Няма нищо по-ценно на този свят от семейството и жената е тази, която го създава. Да си жена е благословия, но за съжаление все повече са тези, които не го осъзнават и влизат в чуждата роля на мъжа.

Ако съберете най-много отговори А, вие определено не се вписвате в ролята на типичната домакиня.
За вас съществуват други приоритети, които ви правят щастлива и ви носят удовлетворение. Не се срамувате да признаете, че "не можете да изпържите две яйца" и приемате въртенето вкъщи за загуба на време. Това обаче не
означава, че лишавате близките си от грижа и внимание, а по-скоро ви определя като човек на новото време, който всячески се възползва от екстрите, които му се предлагат.

Ако съберете най-много отговори Б, вие попадате в категорията на жените с дилема: работата или вкъщи. Стараете се да угодите на всички, което понякога ви коства много усилия. Все пак се справяте, като не се хвърляте излишно и умело балансирате между различните социални роли.

Ако съберете най-много отговори В, вие сте жената с главно Ж, отдадена изцяло на семейството си. Вие сте пазителка на традициите и смятате, че духът им, завещан от поколенията, трябва да бъде запазен. Не се смятате прецакана, че се грижите неуморно за другите, напротив, това ви носи удоволствие. Вие сте родена домакиня и ако бяхте родена няколко века назад, несъмнено щяхте да вдъхновите някой фламандски майстор на битовата живопис.