Автор
Woman.bg

Червен конец против уроки, лош късмет и проклятия

Носенето на червен конец против уроки, лош късмет и проклятия е еврейски обичай, в основата на който стои вярването, че човек може да бъде урочасан (прокълнат) само от погледа на друг човек. Традицията се асоцира с Кабалистичните мистични вярвания.

Червеният конец или нишка се носи като гривна на лявата китка (която част от тялото се смята от Кабалистичната теория за получаващата част от духовното тяло). Конецът трябва да има седем възела и да е осветен на Еврит. Смята се, че обичаят е свързан с дългата червена нишка, която е била навита около гроба на Рахел, жената на Яков. Разбира се, традицията варират според мястото и културата на хората, които я прилагат. В България, червения конец трябва да бъде вързан от някой близък човек (за предпочитане роднина), който да го зареди с положителното си отношение, емоции и сила на духа. Това трябва да е човек, на който имате безрезервно и пълно доверие.

Според българската традиция червен конец трябва задължително да се върже на Игнажден, когато започват „мръсните дни„, които са между Игнажден (20-ти декември) и Йордановден. Конецът не трябва да се маха.

Какво значи „да хванеш очи“? Злият поглед е негативна енергия, която е създадена от хора, които ви гледад със завист или злоба. Червеният конец отразява тази енергия.

Какво означава, ако конецът ми се скъса? Както може да се досетите, това означава, че някой серизоно ви е урочасал и конецът се е скъсал, отървавайки ви от проклятието. Възможно най-скоро си вържете нов.

Към края на 90-те години червения конец става популярен сред хайлайфа в САЩ, като много от хората изобщо не са евреи. Тенденцията започват Мадона и децата й, а в последствие такъв конец започват да носят: Майкъл Джаксън, Аштън Къчър, Деми Мур, Парис Хилтън, Бритни Спиърс, Гуинет Полтроу, Линдзи Лоън, Шарлиз Терон, Сара Бригман, Марая Кери, Люси Лю, Кайли Миноуг, Мик Джагър, Наоми Кембъл, Кърт Дъглас, Дейвид и Виктория Бекъм и др.


Въпреки всичко, най-добрата защита срещу злото си остава добрината. Носенето на червен конец със сигурност не ни вреди, но това не означава, че ако ни се случват гадости не трябва да се замислим дали не грешим някъде. Човек може да бъде по-добър с всеки изминал ден, защото дори когато отблъснем лошотията, тя остава в света около нас, но просто вие сте се защитили.

Четете още: Характерът на жената според любимата ѝ напитка