Жена се събуди след 27 години в кома.

Не това не е част от сценария на филм, а съвсем реален случай. Той датира отпреди година и половина, но става публично известен чак сега.

Дамата се казва Мунира Абдула и е родом от ОАЕ, а до вегетативното ѝ състояние се стига след пътен инцидент през далечната 1991 година.

Тогава Мунир е само на 32 години и заедно с 4-годишния си син се вози в кола, която се удря челно в автобус. И майката, и детето са на задната седлака, но момченцето се разминава без наранявания, защото Абдула, осъзнавайки какво ще се случи, прикрива рожбата си с тялото си и жертва собствения си живот.

Мунир не умира, но е в критично състояние с тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки че е в кома повече от две десетилетия, синът ѝ е твърдо убеден през цялото време, че майка му ще се събуди и те отново ще бъдат заедно.

"Никога не съм се отказвал от нея, защото винаги съм имал чувството, че един ден тя ще се събуди. Споделям историята ѝ, за да кажа на хората да не губят надежда за близките си. Не ги приемайте за мъртви, когато са в такова състояние", искрен е синът на Мунир Омар.

"Майка ми седеше с мен на задната седалка. Когато видя задаващата се катастрофа, тя ме прегърна, за да ме защити от удара", уточнява мъжът.

След инцидента жената е лекувана в болница в ОАЕ, след което е преместена в лечебно заведение в Лондон. Там е обявено, че се намира в състояние на вегетация, но с възможност да усеща болка. В болницата на Острова състоянието на Мунир не се подобрява и тя е преместена в клиника обратно в родината си.

През 2017 година на семейство Абдула е отпуснато финансиране от правителството на ОАЕ, за да бъде преместена за лечение в Германия. Там тя преминава през операции за мускулатурата на крайниците и физиотерапия.

Един летен ден на 2018 година - няколко месеца след като Мунир е настанена в лечебното заведение, синът ѝ започва спор с медицински лица в стаята ѝ. Разправията сякаш повлиява състоянието на жената и тя започва да издава звуци. Дали наистина инцидентът е повлиял реакция у Минир и тя, усетила, че детето ѝ е в опасност, се раздвижва, или е съвпадение, че реагира точно в момента на пререкание межу сина ѝ и персонала на болница, не е ясно. Но е факт, че жената започва да показва признаци на подобрение. Въпреки това никой освен момчето ѝ не вярва, че тя ще се събуди и то след близо три десетилетия в кома.

"Тя издаваше странни звуци и аз продължих да призовавам лекарите да я прегледат, те казаха, че всичко е нормално. Три дни по-късно обаче се събудих от това, че някой ме вика по име. Това беше тя! Тя мълвеше името ми, летях от радост. Истината е, че години мечтаех за този момент, а името ми беше първата дума, която тя каза", разказа Омар.

Случилото се с жената е медицинско чудо, но това, че е будна далеч не означава, че тя може спокойно да продължи стария си живот, разкриват лекари. Предстои ѝ процес на възстановяване, за да може да комуникира както преди.