Автор
Woman.bg

Да бъдеш продадена за няколко крави и три коли във Фейсбук

В днешно време много връзки са започнали от социалните мрежи. Но наред със забавните и умиляващи сърцето истории за запознанства във Фейсбук, прераснали в бракове, има и истории като днешната, от които ти се изправя косата от страх.

Защо ли? Защото онлайн платформата се превръща освен в място за запознанство и в такова за търговия с хора и уреждане на детски бракове.

Преди броени седмици 17-годишно момиче от Южен Судан бе продадено за булка чрез търг, проведен във Фейсбук, разкриха британски медии. Бащата на младата девойка използва социалната мрежа, за да организира наддаване за дъщеря си, в което се включват петима мъже на различна възраст, някои от тях висши чиновници, разкриват от организацията за правата на децата "Plan International". Съобщението е премехнато от Фейсбук чак след две седмици - време, през което момичето вече е продадено за 500 крави, три коли и 10 000 долара.

Защо от Фейсбук премахват съобщението толкова късно, така и не става ясно. Отговорът, даден от социалната мрежа пред "Дейли мейл", е кратък и лаконичен и съобщава, че публикацията е изтрира, веднага когато е разбрано за съществуването ѝ, а профилът, от който е направена, също е премахнат.

"Това варварско използване на технологиите напомня на пазар на роби. Трудно е да се повярва, че едно момиче може да бъде продадено за жена в най-голямата световна социална мрежа", коментира Джордж Отъм от организацията за права на децата "Plan International".

Според данни на UNICEF за 2017-а година 52% от момичетата в Южен Судан са омъжвани, преди да навършат 18, а 15% още преди да станат на 9.

Южен Судан обаче далеч не е единственото място в света, където се осъществяват детски бракове. От UNICEF разкриват, че в световен мащаб 76% от детските бракове се осъществяват в Нигерия, 68% в Централноафриканска република, 67% в Чад, 59% в Бангладеш, а в Букрина Фасо, Гвинея, Мали и Южен Судан 52%.

Към днешна дата в световен мащаб около 650 милиона жени са омъжени, когато са били още деца. През последните години в Южна Азия успешно се намалява процентът на детските бракове, но пък за сметка на това проблемът с омъжването на момичета преди навършването им на 18 години се задълбочава в държавите от Субсахарска Африка.

"Когато едно момиче е принудено да се омъжи, а е още дете, то се изправя пред непосредствени и дълготрайни последици. Шансът му за завършване на училище намалява, докато вероятността да бъде малтретирано от съпруга си или да има усложнения при бременността се увеличават. Съществуват и огромни обществени последици и по-висок риск от междупоколенчески кръг на бедността. Като се има предвид влиянието на брака върху живота на младото момиче, всяко промяна на тенденциите в положителна посока е добре дошла, но имаме още много работа", казва Анджу Малхотра, главен експерт "Равенство между половете" към UNICEF.