Да, в България мъже убиват жените си. Въпросът е защо се правим, че не знаем?

22 април 2021 | 17:32
1756
14
Pixabay, Pexel, Unsplash
14

Скъпи момичета, майки, баби, скъпи жени, вие не трябва да търпите. Не трябва да прикривате следите от шамара, нито синините. Вашият живот струва точно толкова, колкото на вашия приятел или съпруг. Нито повече, нито по-малко. И ако днес слагате фон дьо тен върху следите от насилие, утре близките ви може да търсят ковчег.

Животът е любов. А любовта няма нищо общо с шамарите, униженията, налагането. Любов е равносилно на грижа, на нежност, на споделяне. 

Днес за пореден път прочетох, че някъде някой си е позволил да убие една жена. Убил е една майка. Оставил е едно дете сиротно и тъжно за цял един живот. 

31-годишна жена от Враца бе намерена в дома си, заедно с 3-годишното си дете.

На 10 април медиите писаха: "46-годишна жена е била пребита до смърт от мъжа, с когото е живеела на семейни начала в София. За поредната жертва на домашно насилие в България разказаха нейни роднини. За убийството не бе съобщено в официалния бюлетин на МВР".

Случаите не са един или два. Те присъстват в сводките почти през ден. 

Общо 27 жени са убити при домашно насилие за последните 12 месеца у нас, сочат данни на гражданския мониторинг. Две са жертвите само за последните 10 дни. Това посочва омбудсманът Диана Ковачева в резюме на Годишния доклад на институцията, внесен на 31 март в Народното събрание. Той е изпратен до председателя на 45-ото Народното събрание Ива Митева и председателите на шестте парламентарни групи, за да ги запознае с проблемите на гражданите, обърнали се за помощ към институцията през изминалата година. Ковачева припомня, че нееднократно е поставяла проблема на общественото внимание, но той все още не е намерил своето ефективно законодателно решение.

Трябва ли да мълчим? Не, трябва да крещим. Трябва да изискваме от закона най-тежкото наказание за убийците. Защото животът на тези 27 жени, независимо от ситуацията и обстоятелствата, струва колкото живота на всеки един друг човек на тази Земя. Безценен е. Само Бог може да реши дали някой трябва да живее или да умре. 

Аз съм жена. И майка. Никога никой не си е позволявал да ми вдигне ръка. Но знам какво е да се съобразяваш с тежък характер. Знам какво е да бъдеш обект на вербално насилие. Да, вербалното насилие боли също толкова, колкото и физическото. Знам, че то може не само да изтрие усмивката от лицето ви, но и да ви накара да се чувствате нищожна, недостойна. Да се чувствате лоша майка, лоша съпруга, нежена... 

Скъпи момичета, мястото на насилниците е в затвора. Защото насилието, независимо от неговата форма, е тежко престъпление. 

И ние трябва да крещим. Като общество. Да помагаме, да споделяме, да подаваме ръка. Защото понякога, когато си част от ужаса, не виждаш изход. Защото, когато си финансово зависим, насилието сякаш става някак странно приемливо, нещо, което успяваме да извиним. А не бива. Защото това е вашият живот. И вие заслужавате да бъдете щастливи. Всяка жена заслужава да бъде щастлива. Да бъде обичана и обгрижвана. 

И ние като общество трябва да заклеймяваме насилниците. Да ги показваме. И да повтаряме непрекъснато, че това, което правят не е признак на мъжественост. А е нещо неприемливо, нещо, което законът няма да толерира. Ние също. 

Вие, които възпитавате дъщери, трябва всеки ден да им повтаряте, че животът е безценен. А насилието е престъпление. Ние, които отглеждаме синове, трябва да ги научим да уважават Жената. Дължим им го. За да не остават техните деца сирачета.

Разговорът е много дълъг. В него някак се включват и темите за възпитанието, примера, наследствеността, региона... Едно обаче е ясно. Трябва да има закон и той трябва да удря с цялата си сила по онези, които са дръзнали да вдигнат ръка срещу жена, срещу майка, срещу човек. 

Още по темата

Коментари

14
  25 април 2021 | 13:07 отговор
 

И тригодишното дете и то ли е открито мъртво? :(((

 
13 Ваня Ковачева
  24 април 2021 | 11:11 отговор
 

За да няма такива случки българите трябва да получават заплати колкото европейските народи, да няма неграмотни хора и да има законни публични домове.

 
 
Ах
25 април 2021 | 22:59

Ко?

12 Ина
  23 април 2021 | 15:46 отговор
 

Авторката да си проверява и сравнява информацията. Слага си името на изплютото и не я е срам, че пише неистини и пропаганди. Всичко е в манталитета, промени ли се ще намалее и насилието.

 
11 Литекс-София
  23 април 2021 | 14:59 отговор
 

Стига с тая лесносмилаема от малки феминистки пропаганда. Дори още днес да сложат смъртно наказание и химическа кастрация за убийство на жена, тези случаи няма да станат нула. Чичо Ставри като се напие и го ядоса жената, не сяда да премисли закона и кой съдия колко години ще му даде преди да започне да я блъска по главата. Няма значение какво пише в закона, а как и колко се прилага. Вместо да крякате за закона, дайте да се хванем да превъзпитаме младите момичета да не търпят насилници до себе си. Всеки шамар е край на всякакви отношения. Задавайте въпроси защо не се спазва закона, вместо да бързате да го сменяте. Повече фокус на реалния проблем и реалноте му решения!

 
 
Литекс-София
23 април 2021 | 15:06

И само да уточня - всеки трезвен и адекватен мъж също иска този проблем да се реши. Всеки от нас има баба, майка, сестра, леля, братовчедка, дъщеря, снаха, внучка. Недейте да се прехласвате по западняците, които делят всичко на полове и цвят на кожата. Пак казвам - фокус върху РЕАЛНИЯ проблем и ПРАКТИЧЕСКИТЕ му решения!

10 ...
  23 април 2021 | 12:35 отговор
 

Българската жена обича лоши момчета, а те се оказват убийци, идиоти и гангстери. Важното е да имат самочувствие, нищо че изборът им смърди на закона на джунглата.

 
9 Майка детеубийца от Сандански
  23 април 2021 | 12:31 отговор
 

Общо 27 жени са убити при домашно насилие за последните 12 месеца у нас, сочат данни на гражданския мониторинг. Обаче статистиката продължава: 90 % в гетата. Българската статистика продължава да е средностатистическа мусака: ако шефът яде пържоли, а аз картофи, средностатистически ядем мусака.

 
8 Майка детеубийца от Сандански
  23 април 2021 | 12:28 отговор
 

За мен вече не говорите, а? Упорити и манипулативни сте.

 
7 Ааа
  23 април 2021 | 10:57 отговор
 

Авторката на "статията" малко да се ограмоти и да се запознае с НПК. В България има равенство между двата пола и престъпниците се наказват еднакво строго. За всичко изброено вече са предвидени законови мерки и не са необходими някакви специални нови закони.

 
 
,,,
23 април 2021 | 11:07

Много знаеш ти,няма що... Бащата на детето на приятелката ми я дебне по храстите,души,бие и плюе и колкото и жалби да пуска ,,няма достатъчно доказателства'' и така години ,защото я бие на места на които не остават синини. Така,че млъкни.

 
Литекс-София
23 април 2021 | 14:53

И какво? Като сменят закона ще престане ли, според теб? Проблемът не е в закона, а в прилагането му.

6 пак
  23 април 2021 | 10:01 отговор
 

пак с тази пропаганда. в България живеят свободни хора. в повечето случаи живвеят без брак, нищо не ги задържа да живеят е един с друг. като не и харесва - напуска мъжа или го гони, вади си една ограничителна заповед и готово. всичко останало е пропаганда. имах една любовница, мъжа и като разбра какви ги върши - шибна и два шамара, оная извика полиция, арестуваха го. на другия ден отиде извади си една ограничителна запове и той не можеше да се прибере в собственото си жилище. ей го че става. дори мъжа е от преебаната страна. стига сте ревали.

 
 
да допълня
23 април 2021 | 10:02

да допълня. след това се разведи, взе му жилището, защото гледа детето им и пак продължихме да се плющим години на ред. кой е от преебаната страна питам???? според мене мъжа и.

 
...
23 април 2021 | 11:12

Жилището е на разположение на детето до 18 му годишнина и тъй,като майката го гледа , а той си е изпросил ограничителна заповед за това не може да го ползва. Когато детето навърши 18 апартамента отново си е на мъжа ,така че не говори глупости,манипулативно как апартамента е на нейно име едва ли не,защото не е.

5 Карлсон от покрива
  23 април 2021 | 10:00 отговор
 

А когато жени бият мъже и ги убиват??Защита на "силния" (??) пол?? Нова джендър конвенция или може би правителствена конференция за миризливите жълти медии?? Пандата Мочка изнасилила пандата Бочку - Сензация по всички телевизии и жълтур-медии!!!

 
 
...
23 април 2021 | 11:13

Кога последно жена е убила мъж в България? Покажи ми статии,новини,сельо.

 
Ааа
23 април 2021 | 13:01

Напиши "жена уби мъж" в търсачката и ще видиш статиите, "умен гражданино".

 
Ах
25 април 2021 | 22:59

По новините и от достоверни източници не виждам да има повече от 3 случея на 5 години. По 30 -40 жени обаче умират годищно от мъже. Мъжете са по-физически силни и и в 80% от случаите те са насилниците. Не ми се правете на путк* ...смисъл ясно е че изглежда сте,но няма как да изкарате жените по-опасните.Не сме в детската градина да спорим очевидни неща.

Добави Коментар

Най-четени