Автор
Весела Георгиева

Дами, освободете емоциите си! Когато ги държите в себе си, те ви убиват

Когато във вас има негативни емоции, трябва да ги пуснете навън. Някои от нас успяват да се успокоят без да вредят на околните, други обаче трудно се контролират.

Има много проучвания, според които гневът, който остава вътре в нас, може да доведе до куп заболявания.

Инфаркти, язви, гастрит - зад всичко това може да стоят дълго стаяваните в нас емоции.

Гърците са наричали емоцията „енергия в движение“ . С това определение те са заложили основния принцип за природата на емоцията – всяка енергия е сила, а всяко движение има определена посока. Този принцип стои в основата на емоционалната интелигентност – първо, признаването на емоцията като сила, а след това опознаването й и насочването и в определена посока, т.е нейното овладяване. Това се отнася както за отрицателните, така и за положителните емоции.

Как е най-добре да постъпите? Научете се да контролирате емоциите си. Не да ги сдържате. А да ги контролирате. Открийте своя начин, с помощта на който ще можете да се "разберете" със самите себе си. А след това, когато вътрешно приемете нещата, пристъпете към разрешаването им извън вас.

Помислете как можете да се справите със ситуацията без да изпадате в истерия или да предизвикате още по-голяма драма. Помислете за партньора, но и за себе си. И ако не можете да преглътнете, намерете начин да изкарате събралата се у вас емоция - независимо дали е гняв, тъга, обида, по най-безболезнения за всички начин.

Със сигурност трябва да търсите решение. Премълчаването не е решение. Търпението не е решение. Говорете. Обсъждайте. Споделяйте. Така ще съхраните не само отношенията си с околните, но и здравето си. И това е абсолютно доказано.

И не забравяйте - човек получава това, което дава. Ако във вас има любов, любов ще получите. Просто трябва да извадите всичко навън. И да приемете случващото се.