Десетте златни правила в етикета за всяка дама

21 март 2017 | 11:00
52113
3
3

Логично е да си кажем, че след като кавалерите са на изчезване, няма защо и ние да се стараем чак толкова. Това обаче е абсолютно грешно. Истинските мъже застават само до истински жени - стилни, елегантни и с обноски. Тук събрахме десет от най-важните правила за поведение и обноски за нас, нежната половинка от човечеството. А вие смело допълвайте в коментарите.

При запознанство се представят първо: мъж на жена, по-младите по възраст и положение – на по-старите, дошлите по-късно – на присъстващите. При това човекът, на който представяте непознатия, се представя първи, а този, който представяте – втори. “Анна, запознай се – това е Константин”.

Изчакайте кавалерът да ви представи. Би трябвало да го направи с кратко описание за вас, например: "Това е Мария, тя е адвокат". Това е лесен начин в последствие да се завърже разговор.

При запознанство/среща на две двойки първо се поздравяват дамите, след това мъжете приветстват дамите, а накрая мъжете се здрависват помежду си.

Ако някой ни подаде ръка за поздрав или запознанство, а ние седим в момента, длъжни сме да станем от уважение.

Мъжът е длъжен да свали ръкавицата си при ръкостискане, но не и ние. Същото важи за носенето на шапка в затворено помещение – етикетът не ни задължава да свалим своята, защото се приема, че може да е част от нашия аутфит за вечерта, докато мъжете трябва да свалят своите шапки.

Ако мъжът, с когото сте на среща (интимна, приятелска, делова), настоява той да плати цялата сметка, не възроптавайте, а благодарете кратко и еднократно.

Би трябвало мъжът да задържи вратата, за да минете и вие, но ако не го направи, не се колебайте в очакване да го направи, а си отворете сама.

Не се притеснявайте вие да заговорите първа човека до себе си на официална вечеря. Не задавайте твърде лични въпроси, а се насочете по-скоро към общи теми и т.нар. small talks - времето, професия/занимание на събеседника и  т.н.

Когато (не)познат мъж ви задържи врата, направи ви път или извърши подобен дребен жест, не е необходимо всеки път да благодарите гласно, но кимнете в отговор.

Според етикета за официална вечеря, работно събитие или интимно рандеву роклята/полата трябва да е задължително до под коляното или по-дълга, разбира се, но в никакъв случай по-къса.

Автор: Благовеста Дамянова

Коментари

3
  23 март 2017 | 16:13 отговор
 

Интересна статия за хора от преди няколко десетилетия. Това са стари правила и норми, които не важат за днешните разбирания за етикет.

 
 
24 март 2017 | 19:22

Споделете моля, какъв е днешният етикет!

 
веси
16 декември 2017 | 10:40

Хубаво би било да се аргументирате за подобни твърдения и да разберем какъв е новият етикет според вас..Ако днешните ,, ДАМИ" знаеха поне няколко от стария, щяхме да се радваме на истинска женска визия и обноски, а не да се чудим това нещо какъв пол е

2 Това сигурно е етикет за блондинки. :D
  22 март 2017 | 18:05 отговор
 

Добре, че ми казахте, че ако не ми отворят вратата, трябва да си я отворя сама, вместо да се чудя и мая умислена пред нея какво да правя сега. :D

 
1
  22 март 2017 | 11:28 отговор
 

Абе те моите поли все са под коляното, но се вдигат... :)

 

Добави Коментар

Най-четени