Днес е денят на прегръдката!

21 януари 2022 | 00:43
7899
0
Снимки: Pexels
0

Днес отбелязваме Международния ден на прегръдката.

Той се е зародил в САЩ през 1986 г. и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. 

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Учени пък не пропуснат да припомнят за изключително благотворното влияние на този красив жест върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората, са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Някои експерти смятат, че най-благоприятно въздействие имат прегръдките на сексуалния партньор, а не тези на обикновените приятели.

През 2004 г. в САЩ е подета и още една инициатива, свързана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни прегръдки. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази кампания за разлика от Деня на прегръдката може да се провежда по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката дори си има свой сайт на адрес www.nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 г. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщалите се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения. През 2006 г. признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 г. - на президента на САЩ Барак Обама. През 2011 г. призът отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Четете още: Прегръдката казва всичко за връзката ви

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени