Автор
Woman.bg

Днес е Неделя Кръстопоклонна: 9 неща, които да си пожелаем

Вярва се, че на днешния ден - Неделя Кръстопоклонна (третата неделя на Великия пост), всички молитви и пожелания се сбъдват. Днес те придобиват особена сила и магическа енергия. Това е празникът, в който Светата църква чества Светия и Животворящ Кръст Господен. Ден, в който всички трябва да бъдем смирени и да вярваме в по-доброто бъдеще.

Всяка година в Неделя Кръстопоклонна във всички православни храмове от олтара се изнася христовият кръст, за да му се поклонят вярващите. Смята се, че в средата на постите този ритуал дава на християните духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до следващата неделя.

Ето и нещата, които трябва да си пожелаем и за които да се помолим в днешния ден:

Да бъдем щастливи!

Учените отдавна вече са стигнали до извода, че щастливите хора са по-здрави от нещастните. Ако се научите да се радвате на живота, дори тютюнопушенето, алкохолът, възрастта и другите негативни фактори няма да въздействат активно на вашето самочувствие. Проблемът е, че при стрес в кръвта се повишава нивото на хормона кортизол, а това води до вдигане на кръвното налягане и на нивото на холестерина, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, образуване на излишни натрупвания на тлъстини и понижаване на имунитета. Така че – отървете се от стреса! Хронично щастливите хора имат и по-ниски нива на фиброген (белтъчина, която сгъстява кръвта) от нещастните. Високият фиброген често се оказва предвестник на коварни сърдечни заболявания. Наслаждавайте се и се радвайте на всичко – на работата си, на вкусната храна, на слънцето навън. И ще видите, че ще станете по-здрави, а и животът ви като цяло ще е по-лек и приятен!



Да се срещаме с позитивни и добри хора!

Самотата въздейства на организма също толкова негативно, колкото и пушенето и затлъстяването. При среща можете да обсъдите проблемите си с близък човек, да дадете изход на емоциите си, да се наприказвате, да получите съвет – и следователно да намалите стреса, да избегнете безсънието и да предотвратите изпадането в депресия. Учените са установили, че клюкарстването и разговорите на странични теми правят жените по-здрави и щастливи. При непринудено общуване се повишава нивото на хормона прогестрон, който понижава тревожността и противодейства на стреса. Неуморните учени дори са сметнали колко приятели ви трябват за пълно щастие! Десетима са напълно достатъчни. 15-20 минути приятелско общуване всеки ден ще зареди отлично организма ви, а 2-3 вечери с приятели ще ви изпълнят с бодрост като една добра тренировка.



Да сме винаги усмихнати!

Дори и леката усмивка задейства 17 лицеви мускула, а това влияе благотворно на състоянието на кожата и на кръвоснабдяването на мозъка. При усмивка мускулите първо се свиват, а после се отпускат, което изисква повече кислород. Дишането и пулсът за кратко се учестяват, което нормализира сърдечната дейност и стабилизира кръвното налягане. Усмивката стимулира произвеждането на имуноглобулин А и лимфоцити и затова укрепва имунитета. Бъдете усмихнати и сезонните настинки няма да ви докопат! Докато се усмихвате, в мозъка ви се произвеждат ендорфини – вещества, които притъпяват болката и носят удоволствие. А смехът наистина е най-доброто лекарство! Той стимулира кръвообращението и влияе положително на дейността на сърдечно-съдовата система. След гледане на комедия в организма си ще имате повече клетки, убиващи микроби. Така че, дори ако сте болни, гледайте хумористични предавания и комедии и четете вицове, за да оздравеете по-бързо. Трябва обаче да отбележим, че „дежурната“ усмивка, която крие зад себе си раздразнение, яд и напрежение, води до негативни резултати. Човек става агресивен и може да избухне от едното нищо. Затова усмихвайте се и се смейте от сърце!



Да плачем само от радост!

При плач се забавят дишането и сърдечният ритъм, именно затова най-често след „нареваване“ се чувстваме по-добре, изпитваме облекчение и се успокояваме. Освен това е крайно вредно да сдържаме емоциите си. Например мъжете, които традиционно са по-сдържани и си трупат всичко в дълбините на душата, страдат от язва на стомаха и на дванадесетопръстника, от хипертония и сърдечни заболявания по-често от жените. Според руски учени сълзите съдържат стимулатори на стреса, от които организмът се освобождава. Освен това слъзните жлези произвеждат фермента лизоцим, който разрушава мембраните на бактериите. Сълзите овлажняват очите, отмиват дребните частици мърсотия и спомагат за заздравяването на малки ранички.



Да не забравяме да вдигаме поглед към небето!

Разбира се, важно е да гледаме къде стъпваме, особено пък през зимата. Така можем да избегнем редица травми. В същото време обаче не бива да забравяме да поглеждаме и към небето. Йогите, които се славят с отличното си здраве, ни съветват от време на време да гледаме синьото небе или залязващото слънце. Ако гледаме постоянно близкоразположени предмети, като например краката си, една и съща група очни мускули ще е фиксирана за дълго в едно положение. Мускулите закърняват и се преуморяват, а зрението се влошава. Именно затова е толкова полезно да гледаме надалеч. Офталмолозите пък ни съветват при умора на очите да правим едно просто, но ефективно упражнение – да преместим няколко пъти поглед от близкоразположени предмети към отдалечени.



Да се обичаме!

Физическите прояви на любов (целувки, прегръдки, секс) се отразяват добре на човешкото тяло. При страстна целувка се задействат 34 лицеви мускула и се изгарят 150 калории. Представете си пък сексът какво прави! Той упражнява сърдечно-съдовата система, повишава нивото на тестостерон, което води до укрепване на костите и мускулите, стимулира и подмладява жлезите за вътрешна секреция и повишава произвеждането на инсулин – и затова сексът е чудесен начин за профилактика срещу диабет от втори тип. При сексуален контакт се отделят ендорфини и естрогени, които действат обезболяващо. Доказано е чрез проучвания, че сексът може да замести положителния ефект на две хапчета аспирин. Добавете към това и активното производство на имуноглобулин А, който укрепва имунната система – и интимните забави се превръщат в профилактика срещу грип и настинка! След секс, благодарение на основния хормон на любовта окситоцин ние ставаме по-добронамерени, спокойни и щастливи. Учените са установили, че хората, които правят секс над 8 пъти месечно, живеят с 10 години по-дълго от онези, които предпочитат да си полежат на дивана пред телевизора.



Да имаме повече светлина в живота си!

Естествено, дневната светлина е най-добрата. Но зимата, особено сутрин и вечер, е твърде тъмно. Затова добре нареденото осветление вкъщи ще ви помогне да запазите очите си здрави. Например, добре ще е стената зад телевизора или компютъра ви да е с меко допълнително осветление. Така ще се понижи контрастът между светлината и сянката и ще си натоварвате и уморявате очите по-малко. Светлината не бива да ви блъска в очите или да примигва – тя трябва да осветява равномерно пространството, без резки преходи от осветени към тъмни участъци. Недостигът на светлина предизвиква напрежение, а след време и умора на очите и главоболие.



Да дишаме с пълни гърди!

Всички клетки в човешкото тяло имат нужда от кислород. Правилното дишане осигурява добра циркулация на кръвта и активен обмен на веществата. Основите на правилното дишане са следните: вдишване с диафрагмата, с отпуснати мускули на раменния пояс; спокойно издишване, два пъти по-дълго от вдишването. Дишайте през носа, защото това ви дава овлажняване, сгряване и пречистване на въздуха. Освен това при носово дишане се активират рецепторите на дихателните пътища, бронхиолите се разширяват, дишането става по-дълбоко и се повишава насищането на кръвта с кислород.

Впрочем, най-правилното дишане е смесеното. Първо спокойно напълнете с въздух долната част на белите дробове, при което коремната стена се измества напред; следва средната част на белите дробове, която надига ребрата и гърдите; и накрая горната, която надига ключиците и придърпва коремната стена към гръбнака. При издишване коремът се прибира, диафрагмата се повдига, гърдите и раменете се отпускат. След пауза можете да продължите. Започнете дихателните упражнения от 2-3 вдишвания, а след 3-4 седмици можете да стигнете до 10-15. Най-добре е да ги правите на гладно.


Да бъдем в хармония със себе си!

Вече много хора осъзнават, че вътрешното им душевно състояние е пряко свързано с физическото. Този въпрос разисква и науката психосоматика, която проучва влиянието на психологическите фактори върху възникването и лечението на физически заболявания. Дори и болките в гърба могат да са причинени не от неудобен диван, а примерно от тежко решение, което ви се налага да вземете. Можете да сменяте мебели, да ходите на масажи, но болката няма да премине, докато не разрешите вътрешните си проблеми. Бъдете честни към себе си, осъзнайте причината за заболяванията си, вслушайте се в чувствата си – и може да се излекувате и без лекарства. Мислете позитивно!

Бъдете здрави!