Автор
Woman.bg

Днес не се работи и се правят магии за гадже

Въпреки че времето навън напомня на късна есен, днес по традиция започват Горещниците.

Според народните поверия те продължават три дни, а именно 15, 16 и 17 юли. Празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня и почитането на неговата безгранична сила.

В отделните краища на страната може да чуете различни имена както за Горещниците, така и за отделните дни от тях. Най-горещото тридневие за годината е познато още като Блъсъци и Германовци, тъй като се смята, че огънят слиза на земята с гръм и светкавици през този период.

В Северна България 15, 16 и 17 са известни като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена.

Традицията повелява на този ден да не се върши никаква полска и домашна работа. В противен случай огън ще изпепели дома и всяко ценно притежание на онзи, който не спазва забраната.

Но забраните не свършвали дотук. По време на Горещниците не се пали какъвто и да е огън у дома. Всички огнища в домовете се изгасяли и светлината и топлината в дома се връщала чак в последния ден. Това ставало след запалването на обреден „божи огън “, на който хората се молели да ги пази от болести и бедствия. След молитвата всеки можел да си вземе от огъня и да го занесе у дома.

В някои райони от страната смятат, че Горещниците ще подскажат и какво ще бъде времето през първите три месеца от следващата година. Силно ли е слънцето през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните дни от януари до март.



Горещниците са свързани и с редица обреди, които девойките спазват, за да се омъжат по-скоро.

За да имат повече ухажори, момите трябва да събират съчки и да ги влачат по земята, за да се събират и влачат ергените по тях. Освен това те трябва да наливат прясна вода от воденицата всеки ден от Горещниците, за да може както водата там се върти, така и ергените около тях да се въртят. А после трябвало да дадат на момците да пият от тази вода, за да ги обикнат.

Друго поверие гласяло да забодат хурките си в мравуняк, "за да пъплят момците след тях, както пъплят мравките".