Автор
Антония Дамянова

Душата и тялото се променят: Какво се случва с една жена на всеки 5 години

От 25-годишна възраст, на всеки пет години след това, в живота на жената настъпват определени промени. И те са свързани не само с външния вид, но и с физическото и психическото здраве.

Психологически промени в живота на жената

Една жена постоянно се променя външно и вътрешно. Тя съзрява психологически, придобива мъдрост, променя възгледите си за живота.

Как се променя съзнанието на една жена на всеки пет години?

На 25 години една жена израства като личност, започва да оценява действията си по различен начин. Това идва с чувството за отговорност и независимост. Има определено разбиране към връзките и любовта.

На 30 години е моментът на формиране на мъдрост, започват притесненията за възрастта и свързаните с годините промен.

На 35 години осъзнава себе си като възрастен човек и ясно разбира какво иска и в кои области иска да се прояви повече.

40 години е времето, когато една жена започва да се фокусира върху това, което е постигнала, да мисли за успеха си, дали целите ѝ са реализирани.

На 45+ години повечето жени се фокусират върху семейството и намират щастието в уюта на дома. Някои от тях се заемат с трупането на нови познания, умения и способности, научават нови неща.



Промени във външния вид на жената

При някои дами на 18-годишна възраст вече започват да се появяват първите мимически бръчки, докато други поддържат гладка кожа в продължение на много години.

25 години - по това време не възникват специални проблеми с кожата, свързани с възрастта. При активни изражения на лицето могат да се появят бръчки, което елиминира ботулиновия токсин в минимални дози.

30 години - производството на собствен колаген в организма започва да намалява. Процедури като плазмена терапия, биоревитализация, мезотерапия, колагенова терапия, биорепаранти ще помогнат за овлажняването на кожата и нейния сияен вид.

35 години - на тази възраст бръчките се задълбочават, тенът избледнява. Започва да се появява гравитационна птоза - това е увисването на меките тъкани под влияние на гравитационните сили, което води до промяна на овала и размерите на лицето, до деформация на неговите контури. Това е подходящият момент за апаратни процедури.

40 години - ниското ниво на собствен колаген води до отпускане на тъканите на лицето, виснали клепачи, задълбочаване на назолабиалните гънки.

45+ години - по време на менопаузата производството на женски полови хормони намалява, което води до резки негативни промени във външния вид. Ето защо е толкова важно да намерите добра козметологична клиника и компетентен лекар, който ще създаде ефективна програма за подмладяване.

Контрол на здравето на жените в зависимост от възрастта

Всеки период от живота на жената има свои собствени характеристики. Ето защо е толкова важно през целия живот да посещавате гинеколог поне веднъж на всеки шест месеца.

Навършването на 25 години е най-натовареното време в живота на една жена. Случват се редица промени, свързани с избор на партньор в живота, смяна на сексуални партньори. Затова е важно да се обърне внимание на контрацепцията и защитата от полово предавани болести.

30 години - по това време мнозина мислят за раждането на деца. Препоръчително е да се подложите на пълен преглед с партньора си, да вземете тестове за сексуални инфекции, да посетите гинеколог

35 години - за да се уловят гинекологични и онкологични заболявания в ранен стадий, се препоръчва на всяка жена да се подлага на преглед от гинеколог поне веднъж на всеки шест месеца.

40 години - жената навлиза във времето на зрялост. По това време вече се формират някои хронични заболявания, които изискват внимателно отношение.

45+ години - започват хормонални промени в тялото. Хормонозаместителната терапия ще помогне за намаляване проявите на менопаузата.

Редовните посещения при гинеколога ще помогнат да се избегнат сериозни здравословни проблеми, така че не отлагайте посещението при него за по-късно.

Четете още: