Автор
Woman.bg

Две деца и бизнес – мисията възможна! (интервю)

Докато се надпреварваме с времето и изоставаме от надпреварата с хилядите задачи и баланса между семейство, кариера, приятели, роднини, вечерен спорт и книжка, се питаме едно: наистина ли е възможно да бъдеш модерна бизнес дама и в същото време, грижовна майка? Колкото и да не ни се вярваше, такива хора има! Запознайте се и вие с една от тях – успешните жени от бизнеса с директни продажби, които са млади, красиви, амбициозни и най-вече – те са майки!

Здравей, Здравка. Представи се на читателите на Woman.bg.


Здравейте! Казвам се Здравка Рибанчова. На 29 г. съм и живея в София. Аз съм майка на две прекрасни момичета и имам свой собствен бизнес в козметичната индустрия.


Звучи впечатляващо. С какво точно се занимаваш?


Занимавам се с директни продажби в AVON. Работата ми е свързана с консултирането и предлагането на козметика и модни аксесоари на своите приятелки, роднини, познати, а понякога и непознати жени. Аз сама управлявам бизнеса си, като решавам кога и колко да работя, както и сама определям сама клиентската си база. За да бъда успешна, аз добре познавам клиентите си, познавам нуждите им и зная кой продукт е най-подходящ за всеки един от тях. Така с малко усилия успявам да реализирам приходи.


Наистина ли е толкова лесно да печелиш като Представител на AVON? Отстрани звучи така, сякаш почти не полагаш никакви усилия. Възможно ли е това?

В началото не се справях много добре. Притеснявах се откъде ще намеря клиенти и най-честно мога да отговоря, че не ми беше никак лесно. Когато започваш като Представител на AVON обаче, преминаваш през обучения, които те насочват как и по какъв начин да привлечеш клиенти и да реализираш печалба. Моите първи клиенти бяха моите приятелки.

Повечето хора асоциират бизнес успеха с работа в офис, сключване на сделки, вечерни коктейли… ти чувстваш ли се удовлетворена от бизнеса, с който се занимаваш?


Щастлива съм с това, което правя в AVON. Започнах като Представител, а сега съм Лидер на екип! Чувствам се като успешна млада дама. Удовлетвореността от бизнес успехите ми и тези на моя екип ме правят спокойна и щастлива. AVON върна самочувствието ми. Бизнесът ми стана печеливш без връзки и задкулисни планове. Само ти и твоите усилия имат значение за това да си успешен и да печелиш добре. Разбира се, с безрезервната подкрепа на екипа на AVON.


В кой етап от твоя живот реши да се заемеш със самостоятелен бизнес?


Първоначално бях клиент, но реших, че ако стана Представител, ще мога да купувам продуктите си с отстъпка. Другата причина да започна да се занимавам с директни продажби в AVON беше трудността, която изпитвах след като родих. Работодателите традиционно не се радват, когато разберат, че имаш дете, а когато им кажеш, че имаш две деца, интервюто за работа спира до там. Затова реших да започна да изкарвам парите си сама като Представител.


Кои са плюсовете и минусите на бизнеса с директни продажби?


Определено плюс за мен е, че AVON е американска компания, която работи по американски модел и стандарти. Можеш да започнеш от най-ниското стъпало и да се издигнеш до най-високото. Харесва ми възможността да започнеш собствен бизнес без първоначални инвестиции. За една година в AVON вече имам свой екип от близо 50 човека. Скоро ще се изкача и на следващото стъпало в структурата.


Освен всичко друго, ти си и „Посланик на красотата” в AVON. Разкажи ни какво е чувството да носиш тази титла!

Ролята на нас, посланиците, е да помогнем на Представителите да бъдат добри консултанти, които да помогнат на всяка жена да изглежда красива. Всяка една жена, независимо от финансовите си възможности или възрастта, може да изглежда зашеметяващо и да привлича погледите на околните към себе си. Моята задача да вдъхновя и обуча Представителите на AVON как да предлагат най-подходящите и разкрасяващи аксесоари и козметика на жените за постигане на максимум ефект!


Преди да се разделим, ще ни споделиш ли какво ти предстои от тук нататък?

Скоро ще се дипломирам. Следвам Право. Виждаш ли, остава ми време дори да уча! Въпреки, че скоро ще получа диплома, плановете ми са да продължа да развивам бизнеса си с директни продажби и да продължа да бъда толкова щастлива и отдадена майка.

Разбери повече за възможностите за бизнес развитие с AVON.