Джил и Джо Байдън - 43 години великолепна любов, издържала всички удари на съдбата

Броени дни делят американците от момента, в който ще отидат до урните, за да дадат своя вот за новия президнет на САЩ. Дали настоящият държавен глава в лицето на Доналд Тръмп отново ще яхне поста, или властта ще премине в ръцете на неговия опонент - 77-годишният Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън, ще стане ясно на 3 ноември.

За тези, които не знаят, Бaйдън e бивш ceнaтop oт Дeлayep и бивш вицeпpeзидeнт нa CAЩ. Cпeчeлилият пъpвичнитe избopи нa Дeмopaтичecaтa пapтия пpeз 2008 г. ceнaтop oт щaтa Илинoйc е избран от Бapaк Oбaмa зa вицeпpeзидeнт нa 22 aвгycт 2008 г., а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност.

През 1965 г. получава бакалавърска степен от Университета на Делауеър в Нюарк със специалности история и политология. През 1968 г. става доктор по право в Правния колеж на Сиракузкия университет.

Това, което нас ни впечатли повече в неговата биография обаче, е личният му живот и дългогодишната му любовна история с жената на живота му - Джил Байдън. История, която силно ни заинтригува, и която бързаме да ви споделим.



Животът на Джо Байдън е низ от възходи и падения, от радости и успехи, но и от опустошителни загуби. През своите 43 години брачен живот Джо и Джил са неразделни, посрещайки неотменно и винаги един до друг, и миговете на щастие, и безмилостните удари на съдбата, съпроводени с много скръб, болка и отчаяние.

Когато бъдещата двойка се запознава, Джо е 33-годишен американски сенатор, а Джил - 24-годишна стажантка по педагогика. И двамата имат по един брак зад гърба си. Докато Джил просто се развежда с първия си мъж малко след брака си с него, то при Джо раздялата с тогавашната му съпруга е белязана от първата голяма трагедия в живота му. Тогавашната му любима - Нийла, и тяхната 1-годишна дъщеричка - Наоми, загиват при автомобилна катастрофа през 1972 г., оставяйки покрусения Джо вдовец с двама синове.

4 десетилетия по-късно, през май 2015 г. Байдън ще преживее и втората голяма трагедия в живота си, когато 46-годишният му син - Джоузеф „Бо“ Байдън III, ще загуби битката с рака.

Днес, след 43 години брачен живот, настоящата съпруга на Джо - Джил Байдън, си спомня с носталгия за първата им интимна среща:



„Боже, бях с девет години по-млада от него. До онзи момент бях свикнала да общувам с момчета от моята възраст, с дънки и най-обикновени тениски. Когато той звънна на вратата, насреща ми стоеше прекрасен и изискан мъж. Отидохме да гледаме филма "Един мъж и една жена" с Анук Еме. Когато се прибрахме, той стисна ръката ми за лека нощ ... качих се горе и се обадих на майка си. Беше 1.00 ч. сутринта и ѝ казах: „Мамо, най-накрая срещнах един истински джентълмен", разказва Джил в интервю пред "Вог".

"Казах си. Не трябва да бързам. Обожавах синовете му, които наскоро бяха загубили майка си. Не исках да нахлувам в живота им толкова бързо. Трябваше да бъда сигурна, че бракът ми с Джо ще проработи. Не исках тези великолепни момчета да загубят още една майка."

Байдън се жени за Джил Джейкъбс през 1977 г. Сватбената им церемония се състои в параклиса на ООН в Ню Йорк. Плод на любовта им е дъщеря им Ашли, която двамата посрещат на бял свят през 1981 г.



През 1988 г. Джо Байдън претърпява две тежки операции вследствие на мозъчни аневризми. Докторът, извършил операциите, споделя, че двете хирургически намеси по никакъв начин не са се отразили на психическото здраве на пациента. "Джо Байдън е единственият политик, за когото съм сигурен, че има нещо в главата си - защото сам го видях", казва неврохирургът д-р Нийл Касъл в интервю за вестник "Уошингтън Екзамайнър" неотдавна. Самата Джил пък разказва за онези дни с болка: "Беше страшно да го гледам, докато го пренасяха на носилка по стъпалата на дома ни".

За любовта си към Джил Джо Байдън пише в мемоарната си книга „Promises to Keep“, публикувана през 2007 г. „Тя ми върна живота“, пише той. "Тя ме накара да започна да мисля, че семейството ми може отново да е цяло".

През 2007 г. Джил се сдобива с докторска степен по педиатрия от Университета в Делауеър. На дипломирането Джо поздравява съпругата си със силна и страстна прегръдка.

Когато Джо Байдън полага клетва като вицепрезидент през 2009 г. Джил е тази, която държи под ръцете му семейната Библия. Същото се случва и през 2013 г., когато президентът Обама печели втори мандат.

През 2015 г. на пазара излиза книгата на Джил Байдън „Където светлината влиза“, в която тя разказва за влюбването си в Джо и за първите й любомни трепети, с които Джо успява да спечели сърцето ѝ.

Когато Джо Байдън влиза в президентската надпревара през 2020 г., Джил заема важна роля в кампанията.

„Любовта ни прави гъвкави и устойчиви. Позволява ни да бъдем повече себе си, и макар че не може да ни предпази от мъките на живота, дава ни убежище, дом. Как успяваме да съхраним едно разтърсено от болката семейство цяло ли? По същия начин, по който правим нацията цяла: с любов и разбиране и с малки прояви на доброта", казва тя в една от речите си по повод предизбораната кампания на мъжа ѝ.

Дали Джил Байдън ще бъде новата Първа дама на САЩ, която, безспорно, ще подкрепя неотлънчо любимия си мъж не само в личните, но и в държавните му дела, предстои да разберем.

Четете още: Велики, но трагични любовни истории - I част