Джоан Роулинг подпали мрежата с този коментар за транссексуалните

Светът отдавна е признал, че е възможно да съществуват повече от два пола. Колкото и налудничаво да звучи, дори много хора (като не малка част от тях са и някои от любимите ни звезди) отказват да признаят, че детето им е момче или момиче. Те предпочитат то само да избере пола си един ден. Явно майката природа вече няма думата, а писателката Джоан Роулинг изобщо не възнамерява да приеме това. И ние я подкрепяме!

Авторката на култовата поредица за Хари Потър си позволи да сподели мнение по въпроса в Туитър и бе нападната изключително остро от последователите си. Поводът за коментара ѝ бе статия, в която дамите са определени не като „жени“, а като „хора, които менструират“. Тези думи очевидно са вбесили Джоан и изявлението ѝ в Туитър гласи:



“Хора, които менструират“. Сигурна съм, че имаше дума за такива.“

Буквално минути след излизането на публикацията писателката стана обект на жестока критика дори и от самия актьор, изиграл Хари Потър, Даниел Радклиф. Това съвсем не е първият път, в който Джоан е нападната заради възгледите си относно транссексуалните. Миналата година тя бе разкритикувана и защото се застъпи за англичанката Мария Форестър, която беше уволнена, тъй като е отказала да се отнася по женски към мъж, приемащ себе си като жена. Джоан Роулинг е категорична, че не е възможно мъж да живее в тялото на жена или обратното. И че полът не е състояние на ума, а част от природата на човек. С него той се ражда и не би следвало да има избор в това отношение.

От общността ЛГБТИ също нападнаха писателката и я обвиниха в омраза към транссексуалните. В отговор на това тя сподели, че да кажеш истината, не е акт на омраза и че не изпитва негативни чувства към тези хора.



Критиките към Джоан обаче не спират да бъдат жестоки, а някои потребители я обвиняват в това, че е предала цяло едно поколение, израснало с гениалните ѝ творби за Хари Потър.

А вие как мислите? Трябва ли да бъдем либерални към тези, които отказват да се причислят към мъжкия или женския пол?

Четете още: Майката на Илон Мъск: жената, отгледала момчето, което промени света и Космоса