Джоли ни подсеща: имате ли приятелка, която е жертва на домашно насилие? Ето какво да направите за нея!

В разговор пред Harper's Bazaar Анджелина Джоли изрази подкрепата си към жертвите на домашно насилие и сподели своите съвети към тях. 45-годишната актриса говори за инициативата на ООН, която фокусира вниманието си върху насилието над жени.

По време на интервюто си Джоли, която е едно от лицата на ООН от 2012 г., се обърна към всички онези жени, които се страхуват, че могат да бъдат жертви на домашно насилие по време на пандемията, включително и по време на предстоящите празници. „Говорете с някого. Потърсете съмишленици. Имайте връзка със спешните телефони“, каза тя пред списанието. Холивудската звезда напомни, че жената може да си измисли кодова дума, която да изрече пред близките си, за да разберат те, че е изпаднала в беда и има нужда от помощ.

View post on Instagram
 

„Създайте си кръг от хора, на които имате доверие. Тъжно е, но не винаги може да вярвате, че всеки приятел или член от семейството ще ви помогне. Обикновено подкрепата идва от непознати или други жертви, групи за подкрепа или групи за доверие. Затова трябва да сте сигурни на кого точно може да вярвате най-много. Най-важното е да бъдете внимателни. Само вие знаете точно в каква опасност се намирате и докато не намерите помощ отвън, може да бъдете изключително самотни“, допълни още тя.

Актрисата даде насоки и към всички останали как да реагират в случаите, когато имат подозрение, че жертва на тормоз е станал техен близък или дете. „Опитайте се да бъдете близо до тях и да присъствате в живота им. Покажете им, че сте насреща и че винаги ще им помогнете, ако те имат нужда от вас“, призова Джоли. Звездата наблегна и на важността от това хората да се образоват повече по темата за домашното насилие. Да научат как травмата се отразява върху здравето на жертвата и как тя може да доведе до биологични промени, особено при децата.

View post on Instagram
 


Най-важното е да приемаме казаното за истина и да сме наясно, че ситуацията е сериозна. „Слушайте жертвите. Не ги осъждайте“, категорична бе Джоли. Тя сподели още, че е необходимо да се опитаме да разберем емоционалните, финансовите и правните причини, поради които една жертва остава при насилника си и не говори за тормоза. Според Джоли жената може да изпитва травма или посттравматичен стрес.

По темата за домашното насилие Анджелина Джоли говори и по-рано тази година. През октомври тя написа есе, публикувано в Time, в което сподели, че по време на пандемията случаите на домашно насилие са се увеличили.

През април UN Women съобщи, че 243 млн. жени и момичета на възраст между 15 и 19 години по целия свят са били жертви на сексуално или физическо посегателство от своя партньор през последните 12 месеца. Организацията добави, че от началото на пандемията насилието срещу жени и момичета, особено домашното, е нараснало значително.

Четете още: Оплакваш се от сексуално насилие? Изгаряш жива

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук...