Едно простичко правило ще ви гарантира щастие през целия ви живот. Кое е то?

Много е важно да се научим още в ранна детска възраст да търсим и намираме простички решения. Защото именно те ни гарантират така мечтаното щастие.

Простото мислене води до по-безопасни планове, по-добра комуникация и по-лесно изпълнение, твърдят психолозите.

Чували ли сте за принципа KISS? Твърди се, че е измислен от авиоконструктора Кели Джонсън, който превръща простотата в ключова цел на проектирането. Защо? Защото всичко работи по-добре, когато е по-простичко.

По-малкото почти винаги е повече. Известният архитект Лудвиг Мис ван дер Рое, един от пионерите на модернистичната архитектура, постоянно повтарял това. И се опитвал да подреди необходимите строителни компоненти по начин, който да създаде впечатление за изключителна простота.

Колин Чапман, един от лидерите на минималистичното движение, основател на Lotus Cars, призовал дизайнерите си да "опростят и след това да добавят лекота".

Силата на простотата действа във всички сфери. Най-простото обяснение обикновено е и вярното. Но ние винаги усложняваме нещата, представяйки си най-завързаните сценарии.

Самият Антоан дьо Сент-Екзюпери пише: "Изглежда, че съвършенството се постига не когато няма какво да се добави, а когато няма какво да се отнеме."

Това с пълна сила важи не само за работата, но и за личния ни живот. За отношенията ни въобще.

Само си представете колко проблеми бихте си спестили, ако не се вживявате прекалено много, ако не вярвате на слухове, не правите драми.

Вместо да следите и слухтите около партньора си, задайте му въпрос за онова, което ви притеснява директно. И съм сигурна, че отговорът понякога ще бъде толкова прост и прозаичен, че чак ще ви разочарова. Вместо да си въобразявате защо най-добрата ви приятелка не звъни от три дни, обадете се вие. Вместо да чакате родителите си да се сетят, че нещо са ви засегнали при последната ви среща, посетете ги вие и поговорете.

Простотата в отношенията ни гарантира не само щастлив, но и дълъг живот.

И с пазаруването е така. Харесвате си обувките в първия магазин, но знаете, че трябва да обиколите всички, за да проверите какви са цените, предложенията. И накрая почти сигурно ще се върнете в първия магазин.

Много е важно да се научите да разчитате на интуцията си. Да вярваме на първото си впечатление и на първото решение, което ви хрумва. Според специалистите, точно те са най-добрите за нас .в 90 процента от случаите. Освен че ще спестим време, енергия и нерви, ще запазим и емоционалната си стабилност.