Автор
Woman.bg

Екипът за жестов превод на БНТ със специална награда на 'Мъж на годината'

На официалната церемония "Мъж на годината" екипът за жестов превод в ефир на БНТ получи специална награда на националния конкурс на Дарик радио, който съществува от 1990 г.

Камелия Ангелова, Бонка Саздова, Ружа Шуманова и Надежда Мирчева бяха отличени за труда си като жестови преводачи в нелеката битка с COVID-19. Всеки ден екипът осигурява превод в ефир в новинарските емисии „По света и у нас“, за да даде равен достъп до информация на хората с увреден слух. Лицата на жестовия превод на БНТ признават, че отговорността е огромна поради естеството на превода. За тях по време на емисия няма по-малко важна новина и затова са необходими 100% концентрация. В напрегнати моменти една грешка в движението, показана в национален ефир, може да доведе до огромни негативни последици.

"Тази награда е едно изключително признание за усилията на БНТ по посока на това да правим информацията достъпна за всички групи хора от обществото", каза Надежда Мирчева.

"По този начин показахме и необходимостта на хората, които не чуват, от достъп до информация", категорична е Камелия Ангелова.

"За нас тази награда е чест, че сме толкова високо оценени. Това показва, че нашия труд, в който влагаме душа и сърце, е забелязан. И в работата ни има смисъл", допълва Бонка Саздова.

Повече за нелеката работа на екипа на жестов превод може да научите тук.

На специална вечеря в чест на Мъжете на годината 2020, в световния ден на океаните, 8 юни 2021, кавалери на сабята станаха Стефан и Максим Иванови, които през изминалата нелека 2020 година прекосиха Атлантическия океан с изработена от тях лодка. В категориите “Мис ТВ Чар” бе отличена Анна-Мария Конова, а Иво Хаджимишев бе награден в категория “Легенда”.

Видео: https://bntnews.bg/news/bnt-sas-specialna-nagrada-na-mazh-na-godina-1158661news.html

За предаването
"Светът на жестовете" е специализирано предаване за хора с увреден слух. Предаването се излъчва всеки петък от 16:30 ч. по БНТ 1 и е с информационно-публицистична насоченост. Има за цел да осигури равен достъп до информация на глухите и слабочуващи хора, като ги запознава с актуални теми и интересни факти, засягащи живота им.