Автор
Woman.bg

Експерт по протокола: Радева направи голям гаф

По повод интересната ситуация, която се разигра по време на официалната визита на президента Румен Радев и съпругата му Деси Радева в Словения, днес експерт по протокола изрази своето мнение, и то не беше особено ласкателно.

Да припомним – при срещата си със словенския президент – Борут Пахор, Деси Радева не само че целуна своя домакин директно по бузата, но си и позволи да избърше с ръка следата от червилото си непосредсвено след това.

Поведението ѝ бе посрещнато от Пахор с усмивка и шеговита анкета, която словенският президент сподели на официалния си Инстаграм профил. Забавен жест, който доказва неговото безспорно и очарователно чувство за хумор от разигралата се сцена.

Постъпката на Радева обаче далеч не бе прието с чувство за хумор от Кристина Крънчева – експерт по протокол и корпоративен етикет.

"Целувките са съвсем нормално нещо между политиците. Въпросът е начинът, по който това се прави – всъщност те не се целуват, а само допират бузи", каза тя в "Тази сутрин" по bTV.

Според нея поведението на Радева е признак, че съпругата на президента не познава етикета.

Експертът по протокол отбеляза също, че има и много червила, които не оставяли следи.

Жестът с изтриването на червилото от бузата на словенския президент от страна на Радева, според нея, бил напълно недопустим.

"Жестът е мил, когато става въпрос за дете в семейството, ако случайно баба му го целуне и му остави червило на бузките. Иначе е абсолютно недопустимо. Дори и да има следа, това е работа на протокола, който ще каже: "Избършете се". Протоколът е за това – да каже, че ви виси конец от сакото или че имате прах по обувките", коментира Крънчева.

Експертът по протокола отбеляза още, че правилното в случая е да не се прави нищо. По думите ѝ с поста си в "Инстаграм" словенският президент проявява изключително кавалерство, като "поема момента, за да излезе от ситуация г-жа Радева, което е много добър жест."

Ние приветстваме неговата реакция, но и не осъждаме постъпката на българската президентша. Като една доблестна и загрижена дама, смятаме, че тя просто е проявила внимание и отношение към домакина си с един симпатичен и невинен жест на загриженост.

Четете още: Целувка или шамар: Какво причини Деси Радева на словенския президент?