Автор
Ива Петрова

Елинор Рузвелт: Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си

Тя е единствената сред жените на американски президенти, изпълнявала функциите на Първа дама повече от четири мандата – от 1933 до 1945 г. И е само на 19 години, когато се омъжва за своя пети братовчед, който по-късно ще се превърне в една от най-влиятелните фигури в историята на Америка след Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн – бъдещият (32-ри поред) президент на САЩ Франклин Рузвелт.

Самият той е едва на 21 години, когато взима ръката ѝ, но двамата остават заедно през целия им 40-годишен брак, от който се раждат шест деца. Брак, който с времето се трансформира в успешно политическо партньорство, дало своя огромен принос върху развитието и просперитета на американската нация.

Елинор Рузвелт
Повод да обърнем поглед към личността на Елинор Рузвелт (която е и племенница на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт), е нейната рождена дата - 11 октомври, 1887 г.

Eлинор активно се занимава с политика до края на живота си, като през 1946 г. става председател на Комисията на ООН за правата на човека. Бори се срещу бедността, расовата дискриминация и в защита правата на жените.

През април 1960 г. е диагностицирана с апластична анемия скоро след като е блъсната от кола в Ню Йорк. През 1962 г. са ѝ дадени стероиди, които активират латентна туберкулоза в костния ѝ мозък. 

Умира на 7 ноември 1962 г на 78 години от сърдечна недостатъчност, в дома си в Манхатън. Погребана е до съпруга си в Хайд Парк.

През 2014 г., след анкета на колежа „Сиена“ и на кабелния телевизионен канал C-SPAN, Елинор Рузвелт отново е призната от историци и други учени в САЩ за най-добрата първа дама на страната.

В чест на тази изумителна дама ви поднасяме шепа от нейните мъдри послания за живота и жените, политиката, бъдещето и мечтите:

"Жената е като торбичка чай - не можете да кажете колко силна е тя, докато не я потопите в гореща вода."

"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."

"Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си."

"Прави това, което ти се иска. Защото при всички случаи ще те критикуват. Ще те ругаят и ако си го направил, и защото не си го направил."

"Хората израстват чрез натрупания опит, ако живеят живота си честно и смело. Това е начинът, по който се изгражда характерът."

"Никога не позволявай на човек да ти кажа „не“, ако той не притежава силата да каже "да"."

"По-добре е да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината."

"Даряването с любов е само по себе си образование."

"Единственото предимство на това да не си добра домакиня е, че гостите ти са доволни и чувстват, че са по-добри от теб."

"Може би природата е най-добрата гаранция за безсмъртие."

"Приятелството със себе си е най-важно, защото, ако не можеш да си приятел със себе си, не можеш да си с никого друг на света."

"Никой не може да те унижи без твое позволение."

"Щастието не е цел, а страничен продукт."