Ема Радукану - новата звезда на тенис небосклона, която грабна сърцата на феновете по света

Eдна нова звезда изгря на небосклона на женския тенис и предизвика възхищение от удивителния си успех по целия свят. Името на талантливата чаровница от Великобритания е Ема Радукану. Тя е само на 18 години, но вече е истинска сензация в света на спорта.

Ема влезе в историята, като стана най-младата британка, класирала се по-рано тази година на 1/8-финал на „Уимбълдън“ още с първото си участие на турнир от Големия шлем, а вчера тя предизвика нечувани отзиви, като се класира за финала на US Open по исторически начин. Младата спортистка срази с 6:4, 6:3 за близо 2 часа 19-годишната канадка Лейла Фернандес, а кралица Елизабет Втора лично я поздрави за постижението ѝ, като ѝ изпрати писмо със суперлативи.

View post on Instagram
 


С триумфа си младото момиче става първата британка, достигнала финал на турнир от Големия шлем.

Но коя е Ема Радукану – момичето, което спря дъха на фенове и коментатори по цял свят с грандиозната си победна крачка в света на тениса. Ето и няколко интересни факта за зашеметяващата млада тенис звезда:

1. Ема е с румънско-китайски корени

View post on Instagram
 

Ема е родена в Торонто, Канада, през ноември 2002 г. Кръвта ѝ е смесена, което придава на девойката изключително привлекателен и екзотичен вид. Баща ѝ Йон е от Букурещ, Румъния, а майка ѝ Рене е родена в Китай. Семейството се мести във Великобритания, когато тя е едва на две годинки.

2. Преди „Уимбълдън“ тя бе на 338-о място в ранглистата

View post on Instagram
 


Всеки тенисист с международно класиране може да се запише да играе на турнира от Големия шлем, но само най-добрите 104 участници обикновено са избрани да се състезават заедно с допълнителни 16 играчи, които първо трябва да спечелят мястото си, като спечелят три кръга в квалификациите. Радукану отиде на „Уимбълдън“, класирана на 338-ото място в света. Тя беше една от седемте жени, които бяха наградени с „уайлд кард“, което означава, че тя се включи в основното състезание. Това беше едва второто ѝ участие в голям турнир на Женската тенис асоциация (WTA).

3. Неин приоритет винаги е било училището

View post on Instagram
 

Освен че чупи рекорди и се състезава в някои от най-добрите шампионати по тенис в света, Радукану е и студентка по икономика и математика. „Образованието е малко бягство за мен, да имам нещо друго, което да върви заедно с тениса ми“, каза тя пред вестник The Sun. „Ученето всъщност ми помогна с кариерата ми на корта, тъй като мога да поема много информация. На корта съм по-тактично проницателна от някои други състезателки“, казва Ема.

4. Преди тениса Радукано се е занимавала с мотокрос

View post on Instagram
 

В разговор пред The Sunday Times Ема споделя, че преди да се отдаде сериозно на тениса, се е занимавала с мотокрос. „Започнах много кратката си картинг-кариера в гараж за автобуси в Стрийтъм, преди да отида на подходяща писта. От 9-годишна започнах да се занимавам с мотокрос в гората. Правех го заедно с тениса“, споделя тя пред медията. Въпреки че дните ѝ като състезателка по мотокрос вече са в миналото ѝ, тя продължава с нестихваща страст да публикува в социалните мрежи снимки на мотора си Kawasaki.

5. Страстен фен е на автомобилните състезания

View post on Instagram
 

Нуждата на Радукану от висока скорост не свършва с мотокроса – тя също е всеотдаен фен на състезанията от Формула 1. Всъщност тя черпи вдъхновение от този спорт за своите изяви на корта, макар че той е много по-различен от нейния. „Като тенисистка мога да науча много от реакциите на [шофьорите] – те се движат с толкова голяма скорост, невероятни са. Тези реакции и инстинкти могат да се отнасят много и за тениса“, каза тя по време на интервю за UK Pro Classic. „Интензивността на фокуса също е сходна, но тенисът е много „по-луксозен“. Ако направите грешка, не е краят на света, а във Формула 1, ако направите грешка – вие се разбивате в стената.“

6. Има интересна връзка с британския ас на тенис корта Анди Мъри

View post on Instagram
 


Любимият тенисист на британците – Анди Мъри и Радукану могат да се похвалят с интересна връза помежду си. Тъстът на Мъри е личен треньор на Ема! Найджъл Сиърс, чиято дъщеря Ким Сиърс е съпруга на Мъри и има четири деца от него, работи с Радукану през последните три години. „Честно казано, мисля, че небето е границата“, каза Сиърс в интервю, попитан за таланта на Радукану. „Тя има необходимите качества и е достатъчно гладна и нетърпелива да се учи. Тя е амбициозна и има подходящите възможности, за да постигне добър напредък“, казва Найджъл.

Четете още: Триумфът на Ема Радукану - момичето, което направи рекорд в тениса и получи писмо от кралицата