Автор
Ева Григорова

Емили Ратайковски откровено за своето тъжно, обсебено от красотата и секса детство

В началото на следващия месец Емили Ратайковски ще издаде книгата си с есета “My Body”, която вече се появи в заглавията на медиите по света. В нея Емили твърди, че певецът Робин Тик я е опипал по време на снимките на видеоклипа към песента “Blurred Lines”.

В книгата си обаче моделката разкрива и други притеснителни факти от миналото си - как семейството ѝ било изключително фиксирано върху начина, по-който тя изглежда още от малка и как много преди инцидента с Тик е имала и други подобни случки.



Ратайковски неведнъж е давала интервюта, в които защитава своите секси снимки, казвайки че сваляйки дрехите си тя се чувства силна, но всъщност осъзнала, че няма почти никаква власт над нещата, които ѝ се случват.

От много малка Емили осъзнала, че външният ѝ вид я кара да изпъква, особено в очите на нейните родители. Моделката е единствено дете и като малка слушала безкрайните истории на майка си Кейти затова каква красавица е била на младини. Тя и разказвала как нейни обожатели непрекъснато я очаквали под прозореца на нейната спалня, а завистливи момичета се опитвали да сринат реномето ѝ. Така Ратайковски решава, че тя трябва да тръгне по пътя на майка си и по всякакъв начин да работи с външния си вид.

View post on Instagram
 


“Опитвах се да оправдая очакванията на моите родители и да се впиша в света на красавиците. Изглеждаше, че и за двамата това е важно, особено за майка ми, която смяташе, че дъщеря ѝ трябва да бъде възприемана като красива” - разказва Емили в мемоарите си, допълвайки, че вечер се е молила на Господ да я направи най-красивата.


“Красотата беше моят начин да се чувствам специална. Когато бях специална, чувствах че моите родители ме обичаха най-много” - разкрива още тя.

Така Ратайковски се насочва към кариерата на модел, смятайки че тя би се харесала най-много на родителите ѝ. Нейният баща, който бил учител в гимназия, дори закачил първата кастинг снимка на дъщеря си, в класната стая на училището, в което работел.

В гимназиалните ѝ години майката на Емили непрекъснато правила коментари относно това как момчетата и мъжете гледат на нейната красота и я инструктирала да отмята косата си по специфичен начин, който се харесвал много на противоположния пол. “Никога няма да забравя изражението на лицето му, когато мина покрай него” и “Падна му ченето” - били само част от репликите на Кейти.

Ратайковски си спомня, че от малка се обличала доста секси и имала способността да приковава вниманието. “Бях дете, но по някакъв начин вече усещах желанието на мъжете, дори да не разбирах какво точно да правя с него” - пише тя в книгата си.

View post on Instagram
 


В света на модата Емили се оказала ниска и с голям бюст за ревюта, затова първоначално била насочена към каталози, в които позирала с бански и по бельо. Когато била в гимназията, кастинг агент много харесал нейни снимки с леко отворени устни. “Това е визията, която търсим. Така разбираш, че това момиче прави секс!” - възкликнал той.

“Изчервих се. Трябваше ли това да е нещо, с което се гордея? - запитала се тогава бъдещата звезда.

Според майка ѝ обаче отговорът на този въпрос е “да”. Тя дори сложила секси чернобяла снимка на дъщеря си, която по това време била в гимназиална възраст, в кухнята. “Всеки, който влизаше в къщата ни, веднага бе поздравяван от моите секси устни, голи крака и тупирана коса” - споделя Ратайковски, която се срамувала от фотоса.

В началото Емили не се впечатлявала много от тези случки, а след това си казала, че показвайки своята сексуалност се чувства силна. И в известен смисъл това наистина ѝ дало власт - тя спечелила пари, слава и възможността да започне собствен бизнес. От друга страна обаче видяла и как фотографи, които са я снимали като малка печелят пари на неин гръб, папараци започват да я съдят за правата на снимки, които са ѝ направили и непрекъснато срещала мъже като Робин Тик, които можели да се държат непристойно с нея без да има последствия. Това я накарало да се замисли, че всъщност няма особена власт над тялото си и над това как то може да бъде използвано.



“Никога не ми беше хрумвало, че жените, които печелят власт с красотата си всъщност за задължени на желанието на мъжете, които им дават тази власт. Именно тези мъже контролират нещата, а не жените пред които света се прекланя” - пише тя.

“Принудих се да се срещна с грозната истина за нещата, които смятах за важни, затова което си мислех, че е любов, затова което си мислех, че ме прави специална и да започна да контролирам връзката с тялото си. “ - допълва моделката.



По-късно, когато Ратайковски се изнася от дома на родителите си и станала световноизвестна звезда, тя най-накрая убедила майка си да махне нейната снимка от кухнята. Тя се съгласила, но така и не разбрала причината, по която дъщеря ѝ има желание това да се случи.

“Тази снимка вече не показва коя си. Тогава беше по-красива от сега” - казала тя.