Автор
Весела Георгиева

Ето ги думите, с които можете да отворите всяка врата

Факт - всички ние се стремим да бъдем добре приети и успешни в отношенията си с околните. Франциско Гарсиа Пиментел споделя в материам за Entrepreneur, че успехът ни зависи изключително много от способността ни да "достигнем" до човека срещу нас и да получим от него това, което искаме.

Как може да стане това? Отговорът определено ще ви изненада. Според Пиментел просто трябва да помолите за съвет.

Въпросът "Мога ли да те помоля за съвет?" буквално ще ви отвори и най-здраво залостените врати. Авторът споделя, че го е използвал, когато е искал да създаде отношения с нов колега, с някой по-висшестоящ и дори с някой, който го е приемал като враг.

Това не е магия – има реални причини тази фраза да върши толкова добра работа, казва още Пиментел. Ето какви са те:

Ефектът „Бен Франклин“. Т
ова е психологически трик, при който променяме възприятието на другите хора за нас. Позволяваме на човека срещу нас да ни направи услуга. Звучи странно, но работи, защото така даваме да се разбере, че чуждото мнение е важно за нас.

Елегантен комплимент. Трудно някой ще откаже да даде поискан му съвет. Когато молим за съвет, ние правим комплимент. Показваме на другия човек, че е умен и ние ценим мнението му. Това е подарък към неговото его, защото хората обичат тяхното мнение да се чува.

Даваме възможност на другите да бъдат обект на внимание. Когато искаме съвет, ние показваме, че поставяме другия в главната роля, позволяваме му да изрази себе си и своя опит. Освен това така ще разберем много ценни неща за човека.


Ефектът на перипатетика. Произлиза от Школата на перипатетика, свързана с Аристотел. Става въпрос за възможността задавайки въпроси на други хора, самите те да стигнат до дадено заключение, вярвайки, че сами са го направили. Това не е манипулативна система, а често използвана практика в комуникациите и преговорните процеси.

Създавате тема за разговор. Нямате представа колко ценни неща можете да научите за човека срещу вас по този начин. Най-добрите приятелства се раждат с възклицания от типа на „Как! И ти също мислиш по този начин? Мислех, че само аз го виждам така!“


Т.е. търсенето на мнение и съвет е идеалният начин да спечелите нечие приятелство и благоразположение, а оттам и да получите почти всичко, към което се стремите. Опитайте! Лесно е. И дава страхотен резултат.