Автор
Woman.bg

Ето на какво учи Анджелина Джоли своите дъщери

"Бъдете себе си и развивайте ума си, а не мислете само за това как изглеждате". Това е един от основните уроци, които прекрасната Анджелина Джоли иска да предаде на своите три дъщери. Самата тя разкри някои аспекти на възпитателните си методи в есе в септемврийския брой на британския Elle, вдъхновявайки с разсъжденията си много майки по света. Актрисата продължава в този дух и споделя, че за нея няма нищо по-привлекателно, да не кажем очарователно, от жена, която има независим дух и демонстрира собствено мнение.

"Често казвам на моите момичета, че не трябва да спират да развиват ума си. Няма значение колко хубава рокля си облякла, ако под външната ти обвивка прозира глупост и невежество." В есето си бившата половинка на Брад Пит акцентира и върху необходимостта обществото да си върне "слабите жени" в един свят, който продължава да налага джендър стереотипи, свързани със силните жени.

"Не мога да разбера защо се хаби толкова много енергия, за да бъдат представяни жените като едва ли не "второ качество" хора. Т.нар "слаби жени", уморени от битки за справедливост, отказващи да спазват общоприетите норми, са много по-стойностни и за себе си, и за семейството си", заключава Джоли. И продължава, като описва въпросните дами като хора, които не биха се уплашили да защитят правото си на глас дори с цената на това да бъдат преследвани, отхвърлени от семействата си и общностите, в които живеят. "Ако това е слабост, то светът се нуждае от повече "слаби жени".

Припомняме, че Анджелина Джоли развива активна хуманитарна дейност като посланик на добра воля на ООН. Тя използва многобройни форуми, на които е канена като гост, за да защитава правата на жените, особено на тези от Третия свят, жертви на насилие.