Автор
Весела Георгиева

Ето я жената до украинския президент - майка, модна икона и жена с кауза

Олена Зеленска, съпругата на украинския президент, е родена в една година с него. Той се появява на бял свят на 25 януари, а тя – на 9 февруари, двамата посещават едно и също училище, но се запознават едва когато са студенти.

Олена учи архитектура в родния си град Кривой Рог, но работи и за телевизионната продуцентска компания Kvartal 95 Studio. Успешен сценарист и продуцент.

View post on Instagram
 

След осемгодишна връзка Володимир и Олена сключват брак през 2003 г. На следващата година се ражда дъщеря им Олександра, а през 2013 г. и синът им Кирило.

След като съпругът ѝ встъпва в длъжност, през 2019 г. Олена позира за декемврийската корица на Vogue Украйна, а в интервюто оповестява и първата си инициатива - хранителната реформа в училищата. Работи активно и по теми като умственото здраве и равенството между половете.

„У мен днес няма паника и сълзи“, написа тя в Инстаграм на 25 февруари. „Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми ме гледат. Ще бъда до тях. И до съпруга ми. И с вас. Обичам ви! Обичам Украйна!“

View post on Instagram
 

Олена Зеленска вероятно е в Киев заедно със съпруга си. Тя е активна в социалните мрежи.

През уикенда Олена публикува снимка на бебе, родено в киевско бомбоубежище. „Това трябваше да се случи при съвсем други условия, под мирно небе. Това децата не трябва да виждат“, пише тя към кадъра и допълва: „Но важното е, че въпреки войната, по нашите улици има лекари и грижовни хора, а страната ще бъде защитена.“

„Защото сте невероятни, скъпи сънародници! За тези два дни всички станахте армия. В метрото, бомбоубежищата, с деца и домашни любимци (защото и те не се оставят) – вършите работата си, имате време и да се грижите за другите и да си помагате.“



„Ние сме армията, армията е нас. А децата, родени в бомбоубежища, ще живеят в мирна държава, която се е защитила“, пише още тя.