Автор
Роси Кацарова

Ева Перон: Поисках повече права за жените, защото знам с какво трябва да се примирят те

На днешния ден, през 1919 г., се ражда Мария Ева Дуарте, по-известна като Евита Перон – легендата, която и до днес цяла Аржентина боготвори и нарича ангел.

Ева е втората съпруга на аржентинския президент Хуан Доминго Перон и първа дама на Аржентина през периода 1946-1952 година, но безспорно е по-обичана, а към днешна дата и по-известна от съпруга си.

Родена в малко провинциално градче близо до Буенос Айрес, тя сякаш усеща, че е белязана за по-велики дела и само на 15 заминава за столицата. Първоначално мечтае да стане актриса и дори пожънва известни успехи в театъра, а по-късно и в радио програми. Един ден обаче осъзнава, че призванието ѝ е да помага на угнетените.

Започва да се занимава със социална дейност, а на една вечеря за събиране на средства се запознава с Хуан Доминго Перон - тогава все още министър.

View post on Instagram
 


Ева натрупва популярност в родината си благодарение на яростната си борба за социална справедливост. Освен това нейната дейност довежда до конституционните промени, разрешаващи на жените да гласуват.

"Всичко, което днес наричаме социални облаги - правото на отпуск, на почивки, социалното осигуряване, 13-тата месечна заплата, 8-часовият работен ден и минималните заплати за безправните дотогава селски стопани - всичко това народът получава от Перон", казва Пабло Васкес, говорител на музея "Ева Перон".

Историците са категорични, че Ева е имала огромно влияние не само върху съпруга си, но и върху неговата политика и съответно върху управлението на държавата. Говори се дори, че властта ѝ е надвишавала тази на правителството.

Красноречиво доказателство за влиянието и популярността ѝ е и фактът, че през 1947 г. е на корицата на престижното списание "Тайм".

View post on Instagram
 


През 1951 година Ева Перон започва кампания да бъде допусната до изборите за вицепрезидент. Под натиска на военните съпругът ѝ се противопоставя на това нейно желание. За компенсация през 1952 година тя е обявена за Духовен лидер на Аржентина.

Умира на 33 г. от рак на маточната шийка. Тялото и е балсамирано и изложено за поклонение в сградата на синдикатите.

View post on Instagram
 


Поклонниците, чийто брой надхвърлял 3 милиона души, се стичали на поклонението в продължение на две седмици, за да изкажат съболезнованията си. Жени и работници носили ковчега ѝ на раменете си, отдавайки такива почести, каквито се полагат иначе само на държавен глава.

През 1955 г., когато Перон е свален с преврат, тленните и останки са пренесени в Милано, където съпругът и е в изгнание. След време той се връща в Аржентина и отново става президент. Евита е погребана за трети път, този път в семейната гробница на Дуарте.

View post on Instagram