Според Пабло Пикасо съществуват само два вида жени – богини и изтривалки.

В това разбира се има зрънце истина, на не всички богини са красавици и далеч не всички красавици са богини.

„Синият ангел“ Марлене Дитрих

Каква е: актриса и певица

„Всеки мъж е по-заинтересован от жена, която се интересува от него, отколкото от жената с хубави крака“, твърди е Марлене Дитрих.

Победи на любовния фронт: Марлене се е омъжила за продуцента Рудолф Зибер, в когото „се влюбила до уши още от втората среща и останала влюбена в него с години“. Но това чувство и статутът на омъжена жена (двамата били заедно само 5 години, но никога не се развели официално), скоро престанали да влияят на личния живот на актрисата. Тя изпитвала нужда да се грижи за някого и... приятелските чувства често прераствали в нещо повече.

„Обичах го като собственото си дете, той ми заместваше дъщеря ми, когато тя не беше до мен. Беше идеалният мъж за мен“, описва Марлене връзката си с актьора Жан Габен. Заради него тя дори се научила да готви френски супи. Хубавицата разбила сърцето и на Ремарк. „Ангел мой, вълшебно, небесно създание, любима моя, мечта моя“, изразявал писателят възхищението си, но така и не подарил на Дитрих картините на Сезан, която тя искала за рождения си ден.

Междувременно Марлене дълги години си води кореспонденция с друг талантлив писател – Ърнест Хемингуей, когото обиква „от пръв поглед“ с „чиста и безгранична“ любов. Актрисата признава, че двамата ги е свързвала пълната безнадеждност. Марлене е съставяла колекция от пръстени и писма, дадени й от предложилите й брак мъже.