Автор
Весела Георгиева

Фаталното момиче: Барби и скандалите, които успя да сътвори от самото си "раждане"

Мечтата на всяко дете днес вече е героиня в супер касов филм. Но преди известността и червения килим, Барби е минала през няколко скандала, че дори и съдебни дела...

И да ви кажа не, "Барби" не е филм за деца. В него има послания, някои от които доста феминистки. Мнозина се питат и защо така Кен и поставен в трета глуха и дали това има нещо общо с равенството между половете или просто достоверно предаване на реалността.

View post on Instagram
 

Сигурно малцина знаят, че още с появата си Барби създава скандал.

През 1956 г. създателката на изящната кукла и съосновател на компанията Mattel - Рут Хендлър, пътува до Швейцария, където кукла на име Билд Лили привлича вниманието ѝ. Билд Лили изглежда твърде дръзка за онова време - има секси излъчване и оскъдно облекло. Всъщност Лили не е била предназначена за игра на момиченцата - продавала се е в будките за вестници и е била за възрастни... Рут взема няколко кукли със себе си в Щатите и три години по-късно първата кукла Барби вече е факт. Обаче от Greiner & Hausser, немската компания за играчки, която произвеждат куклите Билд Лили, завеждат дело срeщу Mattel за копиране на дизайна. Делото е уредено с извънсъдебно решение през 1963 г., а през 1964 г. Mattel купува авторските и патентните права на Greiner & Hausser.

Барби дава неприемливи съвети за хранене и лош пример на малките момиченца - твърде е слаба...

View post on Instagram
 

Още с появата на куклата в магазините майките коментират формите ѝ - слаба е, с твърде изявена сексуалност. А после идва и най-лошото: през 1965 г. Mattel пускат модел, който споделя своята тайна за поддържане на перфектна фигура. Куклата има сладки пижами, ролки за коса и малка книжка с диетични съвети, в която пише: „Не яжте“. В комплекта има и кантар, който постоянно сочи 50 кг. тегло непостижимо за голяма част от жените. Но през 1966 г. куклата е преработена и опасният хранителен съвет отстранен.

Къщата на Барби не е пригодена за инвалидни колички

View post on Instagram
 

Барби има приятелка на име Беки, която е в инвалидна количка и е представена за първи път през 1997 г. Тя мигновено става хит, като 6000 екземпляра се разпродават още в първите две седмици. Но... Оказва се, че Беки не може да отиде на гости на Барби, защото домът ѝ не е пригоден. От компанията обаче предпочитат да спрат да произвеждат Беки, вместо да подобрят дома на Барби. През 2019 г. от Mattel се опитват да поправят това, като пускат Барби в инвалидна количка и Барби с протеза.

Родителите не одобряват бременната приятелка на Барби

През 2002 г. Mattel пуска на пазара бременната Мадж - приятелка на Барби, част от комплекта „Щастливо семейство“. Кутията включва нейния съпруг (и приятел на Кен) Алън и техния тригодишен син Райън. Мадж носи брачна халка и магнитно бременно коремче с бебе в него. Но родителите не я харесват, защото според тях Мадж е твърде млада за мама и това дава лош пример на подрастващите, насърчавайки тийнейджърската бременност.

Барби с микрофон кара родителите да обявят бойкот на куклата

Hello Barbie, която се появява през 2015 г., говори и използва микрофон и Wi-Fi, за да чува какво ѝ казват децата. Родителите обаче са притеснени, че технологията може да бъде потенциално опасна за наследниците им. Експертът по потребителски технологии Ким Командо предупреждава, че сървърите, на които се пазят записите на децата, които говорят с Барби, може да не са толкова сигурни. Командо дори предупреждава, че хакери биха могли да използват куклата, за да подслушват децата или да накарат Барби да каже неподходящи неща. Родителите се обявяват против този модел и го коментират в интернет, добавяйки хаштаг #HellNoBarbie. По-късно е спряна от производство.