Автор
Woman.bg

Фейсбук срещу рака на гърдата? Има ли смисъл?

Ето го отново – поредното Фейсбук предизвикателство, в което се включиха хиляди жени, публикували черно-бяла профилна снимка в подкрепа на жените с рак на гърдата. Вероятно намеренията им са сърдечни, вероятно наистина искат да обърнат внимание на превенцията и със сигурност снимките им не пречат, но по същество това не е благородна кауза.

Празна е откъм смисъл и съдържание и не подкрепя значимите нужди на болните от рак на гърдата – лекарства, психолози, терапия, държавна помощ, превенция, адекватна болнична грижа, нормално здравно обслужване, специална храна. Предизвикателството във Фейсбук е суетна декларация, която няма нищо общо с проблема.

Лекомислено е да се смята, че за минутата, в която сте избрали най-хубавото си селфи и сте го минали през черно-бял филтър, сте ударили едно рамо на хората, които се борят с болестта или сте алармирали за важността от ежегодни профилактични прегледи. Идеята щеше да е полезна, ако изображенията се превърнат в изложба, съберат се пари и се дарят за онкоболните.

В този си вид предизвикателството показва първо, колко сме обсебени от външния си вид, второ – как търсим средство за набиране на харесвания под шапката на благородно начинание и трето – как пред лицето на нещо сериозно се държим като малки деца, които не знаят как да походят.

Фейсбук е панаир на показността и въпросът, който вълнува днешните млади може би повече от превенцията на онкологични заболявания, е как да увеличат харесванията в социалните мрежи. Взимаш една стара снимка, рециклираш я и я публикуваш отново със социална насока, без да посочиш например някакъв линк за подкрепа на практика или информация, която повишава осведомеността на обществото. Не ми се иска да звучи цинично, но според мен тази тактика е оборот за лайкове и коментари, нищо повече.

В ерата на социализацията всеки се стреми да трупа тираж без значение от качеството на поста. Дори вече зрели хора днес се опитват да наваксат пропуснатата популярност в училище, мерейки харесванията си с тези на другите. А за по-младите е ясно. Те просто се придържат към тренда, защото изоставането е социално самоубийство. Да те харесват е приятно, да те поздравяват също, чувстваш се ценен, но в крайна сметка от по-голямо значение е дали реално ще направите нещо за делото, зад което заставате със снимка, или просто си убивате времето.

Сигурна съм обаче, че не всички жени с монохромни снимки се напъват за известност във Фейсбук, за демонстрация на красивото си лице или за да са в крак с общата тенденция. Много от тях действително са мислели, че по този начин насърчават необходимостта от рутинни прегледи. Но са действали точно както действа малко дете – първо ще го направя, а после ще помисля.

Факт е, че трябва да обърнем по-сериозно внимание на раковите заболявания. Но това няма да се случи с кухи постове, от които не се разбира колко опасно може да е небрежното отношение към здравето, както и какви грешки правим, за да стигнем до смущаващите 3800 заболели жени за миналата година. Когато отворим темата рак, трябва да говорим за рак, а не колко сме симпатични и колко е хубаво, че сме се включили в някаква кампания.

Нека да се запознаем с тази болест. Основните причини за поява на рак на гърдата са генетична предразположеност, стрес, липса на движение, нездравословно хранене. Ранните стадии на заболяването протичат без симптоми и затова е жизненоважно да посетите мамолог поне веднъж в годината. Колкото по-рано е открит, толкова по-добри са прогнозите за пълна ремисия. Месец октомври е посветен на борбата срещу рак на гърдата и по този повод десетки клиники в страната организират безплатни прегледи. Нужно е само да следите и да си запишете час.

Това е за октомври, а през останалото време здравната ни система сякаш функционира по принципа на естествения подбор. Голяма част от лекарите са повече бизнесмени, отколкото хуманитарни служители и щом си болен, щом не може да работиш, а на всичкото отгоре нямаш достатъчно пари, вън от строя. При такава държавна политика на практика всеки може да се разболее от рак и последното, от което ще има нужда е черно-бяла снимка на нечий Фейсбук профил.

Масовото желание за обединяване срещу определен проблем е похвално, но хайде и да го направим както трябва – с разпространяване на информация, морална и материална помощ за хората, които имат нужда от нея. От празните публикации няма полза, нито от плюенето по тях.

Автор: Антония Руменова

Четете още: Вижте как изглежда днес дъщерята на най-възрастната родилка в света