Фейсбук срещу рака на гърдата? Има ли смисъл?

24 февруари 2019 | 17:16
видяна 30098
коментари 8
снимки: Pixabay
8

Ето го отново – поредното Фейсбук предизвикателство, в което се включиха хиляди жени, публикували черно-бяла профилна снимка в подкрепа на жените с рак на гърдата. Вероятно намеренията им са сърдечни, вероятно наистина искат да обърнат внимание на превенцията и със сигурност снимките им не пречат, но по същество това не е благородна кауза.

Празна е откъм смисъл и съдържание и не подкрепя значимите нужди на болните от рак на гърдата – лекарства, психолози, терапия, държавна помощ, превенция, адекватна болнична грижа, нормално здравно обслужване, специална храна. Предизвикателството във Фейсбук е суетна декларация, която няма нищо общо с проблема.

Лекомислено е да се смята, че за минутата, в която сте избрали най-хубавото си селфи и сте го минали през черно-бял филтър, сте ударили едно рамо на хората, които се борят с болестта или сте алармирали за важността от ежегодни профилактични прегледи. Идеята щеше да е полезна, ако изображенията се превърнат в изложба, съберат се пари и се дарят за онкоболните.

В този си вид предизвикателството показва първо, колко сме обсебени от външния си вид, второ – как търсим средство за набиране на харесвания под шапката на благородно начинание и трето – как пред лицето на нещо сериозно се държим като малки деца, които не знаят как да походят.

Фейсбук е панаир на показността и въпросът, който вълнува днешните млади може би повече от превенцията на онкологични заболявания, е как да увеличат харесванията в социалните мрежи. Взимаш една стара снимка, рециклираш я и я публикуваш отново със социална насока, без да посочиш например някакъв линк за подкрепа на практика или информация, която повишава осведомеността на обществото. Не ми се иска да звучи цинично, но според мен тази тактика е оборот за лайкове и коментари, нищо повече.

В ерата на социализацията всеки се стреми да трупа тираж без значение от качеството на поста. Дори вече зрели хора днес се опитват да наваксат пропуснатата популярност в училище, мерейки харесванията си с тези на другите. А за по-младите е ясно. Те просто се придържат към тренда, защото изоставането е социално самоубийство. Да те харесват е приятно, да те поздравяват също, чувстваш се ценен, но в крайна сметка от по-голямо значение е дали реално ще направите нещо за делото, зад което заставате със снимка, или просто си убивате времето.


Сигурна съм обаче, че не всички жени с монохромни снимки се напъват за известност във Фейсбук, за демонстрация на красивото си лице или за да са в крак с общата тенденция. Много от тях действително са мислели, че по този начин насърчават необходимостта от рутинни прегледи. Но са действали точно както действа малко дете – първо ще го направя, а после ще помисля.

Факт е, че трябва да обърнем по-сериозно внимание на раковите заболявания. Но това няма да се случи с кухи постове, от които не се разбира колко опасно може да е небрежното отношение към здравето, както и какви грешки правим, за да стигнем до смущаващите 3800 заболели жени за миналата година. Когато отворим темата рак, трябва да говорим за рак, а не колко сме симпатични и колко е хубаво, че сме се включили в някаква кампания.

Нека да се запознаем с тази болест. Основните причини за поява на рак на гърдата са генетична предразположеност, стрес, липса на движение, нездравословно хранене. Ранните стадии на заболяването протичат без симптоми и затова е жизненоважно да посетите мамолог поне веднъж в годината. Колкото по-рано е открит, толкова по-добри са прогнозите за пълна ремисия. Месец октомври е посветен на борбата срещу рак на гърдата и по този повод десетки клиники в страната организират безплатни прегледи. Нужно е само да следите и да си запишете час.

Това е за октомври, а през останалото време здравната ни система сякаш функционира по принципа на естествения подбор. Голяма част от лекарите са повече бизнесмени, отколкото хуманитарни служители и щом си болен, щом не може да работиш, а на всичкото отгоре нямаш достатъчно пари, вън от строя. При такава държавна политика на практика всеки може да се разболее от рак и последното, от което ще има нужда е черно-бяла снимка на нечий Фейсбук профил.

Масовото желание за обединяване срещу определен проблем е похвално, но хайде и да го направим както трябва – с разпространяване на информация, морална и материална помощ за хората, които имат нужда от нея. От празните публикации няма полза, нито от плюенето по тях.

Автор: Антония Руменова

Четете още: Вижте как изглежда днес дъщерята на най-възрастната родилка в света

Коментари

8 Radoslav Chomezov
  25 февруари 2019 | 18:24 отговор
 

Знам, че много ще се запитат как черно бели снимки могат реално да помогнат на някого? Според мен преди да се реши един проблем-трябва да насочим вниманието си към него. Тези хора не са като другите! Те не си мечтаят да изкарват 3 пъти повече пари, нито да отидат на екскурзия в чужбина, нито да имат по-лъскава кола от на съседа или да си построят голям палат. Тези хора заспиват и се будят само с една мисъл-молят се на Бог за още един ден живот. Те често не споделят чувствата си, защото знаят, че хората се стресират от такава диагноза и ги е толкова страх, че не знаят как дори да говорят по темата. Предизвиквайки вниманието по темата искам да кажа, че всеки от вас дори само прегръщайки един болен-може да му вдъхне сила и вяра за живот. Не знаете колко помага дори едно : Вярвам, че ще оздравееш и нека Бог да те пази! Намерете сила и човещина да помогнете на тези, които страдат! Не ги оставяйте сами! Говорете с тях, дайте им надежда, подкрепете ги, разсмивайте ги, оградете ги с любов. Надявам се, че и обществения дебат може да доведе до промяна на здравеопазването, но дотогава нека всеки направи каквото той самия може. Бъдете съпричастни- не се страхувайте- има хора, които може би се нуждаят точно сега от вашата прегръдка или от вашето: Обичам те! С теб съм! Или задно ще минем през това изпитание-не си сам, ще с справим заедно!

 
7
  25 февруари 2019 | 11:13 отговор
 

Браво и ПОКЛОН! за статията - абсолютно вярно до болка :) за коментарите: нямам думи, колко заблуден и меркантилен народ има - ОВЦЕ!!! НИКОЙ НЯМА ДА ОТИДЕ ДА СЕ ПРЕГЛЕДА, ЗАЩОТО СТРАХЪТ ОТ РЕЗУЛТАТА Е ОГРОМЕН, БОЛЕЗНЕН И НАД ВСИЧКО! Кажете ми, вие на кой онколог ще се доверите?! Назовете името му, че всички да се прегледаме при него... Ще предпочетеш да умреш от неизвестна болест, но няма да се подложиш на унизителните и абсолютно безполезни и антихуманни операции, манипулации, химио- и лъчетерапии... Или си мислите, че след превантивния преглед ще взимате витамини и ще живеете здравословно и няма да се разболеете от рак?!? Съжалявам, уврежданията са генетично заложени, не се лекуват, можете единствено да си увеличите мъките в надежда да се излекувате. Коментарите ви под статията са абсурдни, глупави, безмозъчни, заблудени и с етикет "аз съм марионетка" :@

 
6 Аес
  25 февруари 2019 | 01:08 отговор
 

За някое и друго споделяне на статията ви, ще продадете и достойнството си... да обиждате, хората, които повдигнаха тази тема и накараха цяла България да заговори за тази болест, благодарение на "кухите" им чернобели постове е меко казано вулгарно.

 
5 Аес
  25 февруари 2019 | 01:08 отговор
 

За някое и друго споделяне на статията ви, ще продадете и достойнството си... да обиждате, хората, които повдигнаха тази тема и накараха цяла България да заговори за тази болест, благодарение на "кухите" им чернобели постове е меко казано вулгарно.

 
4
  25 февруари 2019 | 00:40 отговор
 

...във вашата тъпа статия няма нищо положително и смислено,нито агитиращо (като Ч.б. Снимки ,не означават нищо,напишете поне,ВИЕ които явно разбирате “много” от “смислени изказвания” кой е правилния начин) ???... И на всички които казват колко време са се чудили защо хората качват тези снимки ,мога да кажа само вместо да си губите времето да пишете че това е безсмислено и не помага по никакъв начин ,можеше да отделите време да разберете,каква е идеята. В много голям процент от хората е изчезнал ЧОВЕКЪТ . ...ж а л к о

 
3 Велина
  24 февруари 2019 | 23:19 отговор
 

И във Вашата статия обаче, не видях да има линк за помощ и финансова подкрепа. Значи същото...

 
2 Райна Бонева
  24 февруари 2019 | 21:39 отговор
 

Далече съм от мисълта, че черно белите снимки ще излекуват болен от рак, нито пък, че по този начин ще накарам някого да се подлага на профилактични прегледи два пъти годишно. Но публикувах снимка по лични причини, свързани с тази ужасна болест, с този бич на 20 и 21 век. И това няма нищо общо със суетата, нито пък това, да поучавам някого на нещо. Напротив, така си припомням през какво съм минала. Така, че не мога да се съглася с вашата позиция в статията. Информация за рак, вид на рака, лечение, превенция и т.н. се дава на всеки, който я поиска от съответните асоциации и здравни организации, и така е редно. Но докато не се разболеем, не ни засяга. Не желаем да се затормозяваме с "отрицателни" емоции. Лично право е на всеки да публикува каквото си иска в личния си профил, а да осъждате човек, без да знаете неговите мотиви, е меко казано за "тираж"!

 
1
  24 февруари 2019 | 20:48 отговор
 

Аз знам, че приятелките ми, които са качили черно-белите снимки(не профилни), още веднъж ми казват"Обичаме те", "С теб сме", "Радваме се за теб". За каква суета говорим, за какви панаири!!!?

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.