Според древното изкуство – физиогномика, чертите на лицето са кодовите знаци, които могат да ни разкрият какъв човек имаме насреща си. Според нея носът е главният център на лицето. Колкото той е по-красив и по-добре оформен, толкова човекът е с по-силно развити интелектуални и духовни качества.

Физиогномиката разделя формата на носа на 7 вида. Да видим какво говори всеки един от тях за човека, който го притежава:

Римски нос

Римският нос се характеризира със сводестата си извивка. Той е дълъг, с висок мост и с типичната си гърбавинка в началото или към средата си. Върхът му сочи напред. Хората с такъв нос се отличават с лидерските си умения и аристократично излъчване, с харизматичност и силен характер. В екстремни ситуации успяват да се овладеят до съвършенство, без да се паникьосват. Притежават добри ораторски и манипулативни способности. Прагматици, те добре премислят нещата, преди да действат. Често притежателите на орлов нос се издигат до високи постове в политиката и бизнеса.

Известни личности с римски нос са: София Лорен, Глен Клоуз, Райън Гослинг, Даниел Радклиф, Уди Харелсън

Гръцки

Гръцкият нос е дълъг и с леко изразена гърбица. Представителите на гръцкия нос се отличават с качества като консерватизъм, преданост, вярност и пестеливост. Тези хора са доста сдържани в проявата на чувствата си, но определено не можете да се съмнявате в искреността на тяхното поведение. Важно е да се вземе предвид и фактът, че зад тяхната мекота и такт, могат да се крият лидерските качества и желанието за независимост. Великолепни лидери с изключително развито чувство на справедливост.

Известни личности с гръцки нос: Дженифър Анистън, Венсан Касел. Много специалисти смятат, че такъв нос е притежавала прословутата дама от картината на Да Винчи "Мона Лиза"

Класически нос

Класическият нос е с най-правилната форма. Гърбът му е прав и изящен. Притежателите му са природно интелигентни със силно развити алтруистични качества. Около този тип хора витае особена харизматичност. Най-щастливи се чувствата тогава, когато са успели да помогнат на другите. Те притежават желязна дисциплина и отговорност. Успешни са както в кариерата, така и в личния си живот.



Известни личности с класически нос: Моника Белучи, Жизел Бюндхен,

Ястребов нос

Формата на ястребовият нос е подобен на римския, но с една важна разлика. Неговият връх сочи надолу. Според експертите притежателите на този тип нос са склонни към егоизъм и самовлюбеност. Хората с такъв нос са интелигентни и остроумни. Отличават се с качества като смелост, целеустременост, вярност, артистичност, чувство за справедливост.


Известни личности с ястребов нос са: Ейдриън Броуди, Барбара Стрейзънд, Боб Дилън, Дженифър Грей, Джон Ленън, Жан Рено, Саймън Хелбърг, Стив Джобс

С извит нагоре връх нос

Представителите на носа с извит нагоре връх, като Меган Маркъл например, са много очарователни натури. Те имат добре изразен профил на носа. Без значение как изглеждат, каквото и да правят, тези личности определено не остават незабелязани. Хората около тях са привлечени от тяхната харизма като магнит. Отличават се със страхотно чувство за хумор, обичат приключенията и срещите с нови хора. Когато са влюбени, се привързват изключително силно към партньора си, а между кариера и семейство избират второто.

Известни личности с извит нос са: Меган Маркъл, принц Хари

Чип нос

Чипите носове обикновено са малки и леко се разширяват при връхчето си. Отличават се с леката вдлъбнатост на гърба на носа. Характерно за хората с такъв тип нос е, че имат състезателен дух. Имат обаче лошата черта да не подбират средствата при постигането на целта си. Позитивни, амбициозни и силни личности, те държат на семейството и любимите си хора.


Известни личности с чип нос са: Мерилин Монро, Уейн Марк Руни

Нубийски нос

Широки в основата и месести, не много дълги носове, те са най-различни по форма. Техните носители притежават естествен чар и магнетизъм. Те са страстни, темпераментни, емоционални и често ексцентрични. Добросърдечни са и лесно прощават.


Известни личности с нубийски нос са: Жан-Пол Белмондо, Вежди Рашидов, Барак Обама, Жерар Де Пардио

Четете още: Характерът според формата на лицето