Когато обичаме и сме обичани, близостта на любимия човек ни изпълва с топлина и щастие. А когато любов няма, започва да ни се струва, че щастието никога няма да намери пътя към дома ни и да ни дари с душевна хармония. Но и в двата случая древното учение фън-шуй може да ви бъде от полза.

В първия случай ще ви помогне да запазите любовта, а във втория – да я намерите. Трябва само да насочите положителната енергия Чи накъдето трябва. За целта ви препоръчваме да преобразите жилището си специално за Свети Валентин!

Махнете негативните спомени



Стандартно за всички фън-шуй преобразувания начало е да почистите помещението. Необходимо е да се отървете от застарялата негативна енергия Ша или с други думи да изчистите и измиете дома си от негативните спомени, сълзите, разочарованията и огорченията. Така че не пестете сили и направете основно почистване. Не се притеснявайте – всичко, което ви носи радост и ви прави щастливи, ще остане.

Първото нещо, което трябва да изхвърлите, са изсъхналите букети цветя. Те могат да станат причина за несподелена или отхвърлена любов.

Ако все още нямате любим партньор, не е изключено, че нещо ви задържа в миналото, в някаква приключила връзка. За да се отървете от него, трябва да махнете от живота си (и жилището си) всичко, свързано с нея. Без жал пращайте на боклука писма и снимки, сувенири, подарени ви от бивши любовници, техни забравени дрехи, които лежат у вас вече 3 години...

Впрочем не е необходимо да изпадате в крайности и да изхвърляте диамантен пръстен или златна верижка например. Просто ги „извадете от обръщение“ - преместете ги в друга кутия от онази, в която са най-често носените ви украшения и не си ги слагайте поне една година. За целта ги скрийте някъде по-нависоко, така че да ви мързи да се катерите до тях.

Опитайте се да забравите за това, че някога до вас е имало човек, който ви е причинил болка. Занапред ви очакват само хубави неща! Освен това, ако все още търсите любовта, махнете от обсега на погледа си всички изображения, на които сте сама и изобщо всички снимки и картини, изобразяващи сама жена. Ако пък вече сте намерили любовта си, можете да не изхвърляте нищо и просто да направите качествено основно почистване.

Зона на любовта и символите на любовта във фън-шуй



Някои жени старателно украсяват спалнята си, смятайки че именно това ще им помогне да привлекат или да запазят любовта. Но всъщност този подход не е съвсем правилен. Любовта, също като живота, не е съставена само от секс. Затова е желателно да задействате всички помещения на дома си, за да присъства любовта във всички сфери на вашия живот. А и не всеки има собствена спалня, все пак. Затова не пренебрегвайте и хола, кухнята, коридора и банята/тоалетната.

Зоната на любовта и брака по традициите на фън-шуй се намира в най-далечния десен ъгъл на помещението (ако гледате от вратата). В тези сектори се събира енергията, насочена към привличане и и укрепване на любовта. Затова ако искате да имате щастлив личен живот, тези ъгълчета трябва да бъдат винаги чисти и светли. В тях не трябва да има остри ъгли и „бодливи“ предмети. Освен това в тази зона задължително трябва да стои един предмет, който „отговаря“ за взаимната любов. Такива предмети са следните:

* Изображения (картини, снимки, картички, постери) на двойки. Може да не са само двойки хора или живи същества (животни, птици и др.), а дори двойки цветя, дървета, слънца, звезди и т.н.

* Ако още не сте намерили любовта, можете да си закачите картина с влюбена двойка. Ако обаче вече си имате партньор – никакви чужди лица! Слагайте само снимки на вас и вашия любим, на които да сте прегърнати и с щастливи лица.

* Жива клонка от цъфнала слива или нейно изображение. Тя е символ на късмета и щастието в любовта.

* Фигурки на две патици-мандаринки. Това е най-разпространеният и все признат символ на фън-шуй за привличане и укрепване на любовта. Патенцата ще стоят добре както в стая, така и в банята.

* Други двойки предмети – чифт обувчици, две статуетки (на момче и момиче), два гълъба, две сърца, две животинчета...

* Афирмации – написани на червена или розова (цветовете на любовта) хартия изказвания относно любовта и брака. Например „Аз привличам любовта в живота си“ или „Постоянно съм заобиколена от любов“.

* Еолова арфа или вятърен звънец. Този символ обаче трябва да се използва предпазливо в зоната на любовта. Ако вече сте постигнали хармония в личните си отношения, по-добре не слагайте нищо звънтящо в този ъгъл – то по-скоро ще ви навреди, отколкото да ви помогне. Ако обаче все още търсите любовта, можете да закачите в този участък китайски звънец с две кристални тръби, украсен с двойка целуващи се рибки.

Старайте се да не претрупате сектора на любовта – не превръщайте всички десни ъгли в дома си в „китайска сергия“! Всичко трябва да се прави с мярка. Достатъчно ще е във всеки такъв ъгъл да сложите или закачите един символ на любовта и да добавите афирмация към него.

Олтарът на любовта по фън-шуй



Друго средство за привличане на любовта и укрепване на вече съществуваща връзка е създаването на олтар на любовта. В идеалния случай той ще бъде разположен в спалнята. Ако обаче не можете да си позволите подобен разкош поради липса на лична спалня, изберете ъгъла на любовта в онова помещение, в което се намирате най-често (сама или с любимия си).

За олтар ползвайте малка масичка или дървена табуретка. Покрийте плота с копринен плът в червено или розово и сложете отгоре две свещи в същите цветове. В идеалния вариант на олтара винаги трябва да има живи божури. Ако това е невъзможно, закачете над олтара снимка на букет от божури.

На олтара се слагат и различни символични предмети, които асоциирате с взаимната искрена любов. Ако вече имате партньор, непременно сложете на олтара ваша съвместна снимка. Постарайте се по-често да палите свещи на олтара на любовта. Това чувство се ръководи от огнената стихия, затова огънят е едно от най-силните средства за привличане и засилване на любовта. Най-важното е да разположите правилно свещите и да ги палите с подходящо настроение.

И за финал – един прост съвет за онези, които искат да намерят любовта с помощта на фън-шуй. Не очаквайте любовта да ви сполети още на следващия ден – привличането й с древното китайско изкуство може да отнеме до половин година. Така че не смятайте за свой идеален партньор всеки мъж, който ви обърне внимание – а такива мъже със сигурност ще има! Просто слушайте сърцето си и не се самозалъгвайте. Така много скоро (какво са няколко месеца в сравнение с вечността?) истинската любов ще намери мястото си в живота ви.