Автор
Woman.bg

Графиня Мари де Тили със свой мастърклас в академия „Живей елегантно“ на 21 септември: Не е необходимо да имитирате кориците на списанията

Графиня Мари дьо Тили е създател на Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch. Тя е известен в целия свят преподавател по протокол и етикет. В България пристига специално за откриването на академия „Живей елегантно“, основана от съпругата на президента Петър Стоянов и юрист с международна кариера Антонина Стоянова, от певицата Богдана Карадочева и от бизнесдамата Нели Беширова.

Графинята ще проведе два мастер класа по бизнес етикет пред отбрана аудитория на 21 септември.


Мари дьо Тили от 15 години обикаля света като посланик на Savoir Vivre (елегантен начин на живот – фр.). Изнася лекции във Франция и цяла Европа, но също така в Русия, Китай, Африка и Америка. Ето няколко нейни ценни съвета как да се подготвим за светско парти.

Как да се подготвим за светско парти? Има ли някаква стратегия? За какво трябва да помислим най-напред?

- Преди всичко – за тоалета, с който ще отидете на парти или официална вечеря. Дрескодът днес е изключително важен. При това трябва да знаете златното правило, което диктува да бъдете в по-скромно облекло ако сте домакини и в такова, с което ще направите впечатление, ако сте сред гостите. Не трябва да сте просто „добре облечени“, а да изпъквате.
Във Франция, например, е възприето, че канещият е необходимо да подчертае красотата на посетителите като не се опитва да доминира с външността си. А те са призвани да се носят елегантно и красиво. Затова дамите трябва да обмислят всеки детайл – от украшенията и прическите до чантата и обувките.

Доколко модните тенденции са водещи в такива случаи? Може ли отсъствието на тоалети от последните колекции да бъде възприето като старомоден вкус?

- Не е необходимо да имитирате кориците на списанията. Тенденциите са важни, но не е задължително да робувате на модните вещи. Защото какво е елегантност? Това е умението да съчетавате. Например, към сакото Hermès изобщо не е задължително и панталоните да са Hermès и да добавите аксесоари от същата марка. Спокойно можете да съчетаете марковото сако с по-демократичен бранд панталони. Подчертавайте своята индивидуалност като не се боите да комбинирате.

За да подчертаят високия си статус някои избират total look само от луксозни марки. Как стои въпросът във Франция и в Европа?

- Истинският шик не е са се покриете от глава до пети с логото на една марка. Тези, които носят изключително Chanel, Dior или други луксозни брандове ги наричат презрително „новобогаташи“ и не ги харесват особено. В същото време ансамбъл от Hermès и Zara ще бъде оценен по достойнство. Ще е прекрасно ако имате It-bag или It-jacket, но марковите тоалети и аксесоари не бива да бъдат повече от три. Най-добре – два.

Наистина ли съществуват няколко школи по етикет?

- Да, така е. Има две тенденции, две направления – френски и британски етикет. Франция е по-бохемска страна, където обичат разкрепостения начин на живот. Там етикетът е създаден от Луи XIV, за да контролира много богатия си двор. В Англия действат правила, които се спазват в кралското семейство и в частните клубове. Смята се, че тази школа е по-строга. Във Франция няма кралски двор и съответно монархически протокол. Скандинавските страни и Испания са по-близки до британския етикет.

В какво се състоят разликите между британския и френския етикет?

- По различен начин сервират на масата, например. По времето на Луи XIV кралският монограм е бил поставен върху приборите от външната страна. Затова според нормите на френския етикет вилицата се поставя със зъбците надолу, а лъжицата – с черпака. По правилата на британския двор всичко е наопаки. Кралските инициали или гербове е прието да се поставят от вътрешната страна, но и при английското, и при европейското сервиране приборите са със зъбците и черпака нагоре.
И още една важна особеност – във Великобритания никога не поставят лактите си на масата. Докато във Франция, за да подчертаят статуса им, на домакинята или на омъжената дама й се позволява да постави единия или двата си лакътя на масата по време на разговора, за да може да демонстрира сватбения си пръстен и другите украшения. Но едва когато приборите и чиниите са разчистени.

Какво е новото във френския етикет, което се появи под влияние на съвременния начин на живот?

- Действително, някои неща се променят. Нормално. Като се има предвид, че доста от нормите са създадени още от Мария Антоанета. Днес етикетът е преди всичко сила, знания, които трябва да овладеете. При това съвсем не е задължително да спазвате всички правила: изберете онова, което подхожда на вашия характер и подчертава вашата индивидуалност и с увереност го практикувайте.

Covid-19 пандемията промени ли правилата в обществото?

- Пандемията не може да промени етикета. Освен избягването на задължителното ръкуване при представяне един на друг.

Кое правило от френския етикет ви е любимо?

- Етикетът за мен - това е възможност да бъда естествена и да се развивам. Обичам да съчетавам различни, понякога коренно противоположни, неща. Към това правило се придържам не само при подбора на гардероба си, но и във всички останали сфери на моя живот. Така е прекрасно – да бъдеш открит за света и да черпиш вдъхновение от окръжаващото те пространство.

Кои неща за вас са тотално табу?

- Първото табу е да се храните с отворена уста, така че събеседникът да вижда какво дъвчете. Втората неприемлива в поведението е маниерът да говорите само за себе си. Също така не поощрявам ситуациите, в които хората се държат неестествено, представяйки се като сноби. Егоистите, които говорят само за себе си и мислят единствено за собствената си особа ми се струват ужасни. Бъдете открити!

Какъв е най-добрият начин да започнете разговор, ако не познавате човека, а да разказвате историята на собствения си живот е некоректно?

- Разбира се, необходимо е първо да се представите, а после да попитате събеседника за самия него, като избягвате въпроси за неговия статус в обществото, работата и приходите му. Намерете тема, която би заинтригувала и двама ви, някакви скорошни събития в световен мащаб, хобита или нещо, което някой от вас е научил наскоро.
Някои смятат, че за да бъдат на мода, трябва да шокират, да удивляват обществото… Колко дълго може да продължи това? Само да шокирате днес е недостатъчно. Много по-важно е да представите личността си в цялата й многообразност, индивидуалност и дълбочина. Спомнете си за Джон Галиано. Колко ярък и завладяващ беше, а как завърши кариерата му. Така че – скандалът не е синоним на успеха.
Съгласете се, че етикетът е навик. Къде човек може да реализира своите знания, след като не е много лесно да се окаже в аристократично общество.
Не е задължително да се „внедрявате“ във висшето общество, за да практикувате навиците си. На всяка делова среща можете да демонстрирате добрите си маниери, да спазвате дрескода, да умеете да се представите в най-добра светлина, да задавате въпроси и просто да поддържате непринуден разговор.
Разбира се, специалните курсове по етикет или пътуването до страна, където са се зародили светските правила са отлична практика и начин приятно да си прекарате времето.

*Благодарим за това ексклузивно интервю на Маги Гигова!