Автор
Woman.bg

Грозната Даяна – как се е борила лейди Ди с комплексите си

Тя е била наричана икона на стила и боготворена заради аристократичната си красота – но самата принцеса Даяна не се е радвала особено на това, което виждала в огледалото.

И принцесите са хора – хубавицата Даяна, като повечето от нас, е имала някои комплекси за външния си вид. Докато целият свят се възхищавал на хубостта ѝ, лейди Ди тайно страдала заради недостатъците си.

През 1990 г. известният художник Израел Зогар приел поръчка да нарисува портрет на Даяна за Кралския кавалерски полк, на която тя била патрон. Това се оказало трудна задача – принцесата постоянно се месила в работата на художника и го молела да изглади някои физически недостатъци, които тя не харесвала у себе си. Какво точно е притеснявало лейди Ди? И как се е борила тя с комплексите си?

Даяна и големият ѝ нос

„В лицето и тялото ѝ наистина имаше много недостатъци“, спомня си 72-годишният художник. „Тя шеговито, но настойчиво ме молеше да внеса корекции и да подобря портрета. Особено наблягаше на носа си“.

Да, Даяна наистина е имала големичък нос. Парадоксалното е, че почти никой не обръщал внимание на това, докато тя била жива.

Чак сега, разглеждайки архивните снимки, хората започват да оценяват по-критично и трезво „най-красивата жена на своето време“. Даяна умело компенсирала недостатъците на носа си с наклон на главата и къса обемна подстрижка (прическата ѝ почти не се е променяла през годините).

Помните ли този характерен поглед на Даяна? Тя първо навеждала глава встрани и леко надолу, а после вече поглеждала събеседника (или обектива). Дики Арбайтър, бивш прессекретар на Кралицата (от 1988 до 2000 г.) си спомня, че лейди Ди си е създала нарочно навика да позира така – най-сниманата жена на света искала да има сполучливи снимки, който и да я снима.

„Даяна не беше красива. Тя беше привлекателна. Носът ѝ беше малко едричък, но тя знаеше кой е най-сполучливият ъгъл за снимане и фотографите нямаха възможността да я погледнат от друг ракурс“, споделя Арбайтър.

Фигура на плувкиня

Фитнес-треньорката на принцесата Керълайн Браун си спомня как Даяна се е оплаквала от фигурата си. „Имам телосложение на плувкиня и широки рамене, които не харесвам“, казвала често лейди Ди.

Наистина, Даяна не се отличавала с изящна фигура, дори когато била много слаба (през периода на проточилата се булимия). Но повечето ѝ публични появи били през 80-тте години, когато на мода били тоалетите с обемни рамене (дизайнерите използвали за целта подплънки). Затова дълго време този „недостатък“ на фигурата ѝ останал скрит под подходящи дрехи.

Даяна започнала да изразява остро недоволство чак през 90-тте. Промяната в модните тенденции довела до това, че лейди Ди се оказала несъразмерна на фона на крехките супермодели на новото поколение. В опита си да преодолее този комплекс Даяна се заела с фитнес. Което, впрочем, направило нейната бездруго не твърде женствена фигура още по-груба.

Висок ръст

Впрочем, знаете ли какъв е бил ръстът на принцеса Даяна? 180 см и 3 мм. Тя била по-висока от повечето жени и равна по ръст с повечето мъже. И това я карало да се срамува.

„Тя не беше съблазнителна, имаше тяло на спортистка, а при това се и прегърбваше“, спомня си Томаж Старжевски – дизайнерът, който е създавал тоалетите на лейди Ди от 1990 г. до смъртта ѝ. Нейният холистичен терапевт Ник Джоши пък добавя, че Даяна имала изкривяване на гръбнака. „Това ставаше видимо в движение, защото тя винаги ходеше прегърбена“, споделя той. „Проблемът се задълбочаваше от това, че тя се срамуваше от високия си ръст“. По думите на Ник Джоши, той безуспешно я убеждавал да се изправи и да носи с гордост своите 180 см., без да навежда глава и да се прегърбва, за да изглежда по-ниска.

Впрочем, една от причините да се развие този комплекс може да е принц Чарлз. Той имал същия ръст като Даяна, затова на нея ѝ се налагало да носи обувки на нисък ток, а на всички официални снимки принцесата умишлено я „принизявали“ – слагали я да седне на стол или я карали да приклекне за портретна фотосесия. Прегледайте пак снимките от годежа на Даяна и Чарлз – ще видите, че нещо не е наред.

Излишни тлъстини

Този комплекс навремето довел Даяна до булимия. По нейни собствени думи около 5 месеца преди сватбата принц Чарлз изказал нетактичен коментар относно талията ѝ: „О, малко си пълничка тук, нали?“. Тази полушеговита фраза била достатъчен повод, за да развие впечатлителното 19-годишно момиче хранително разстройство. „Когато за пръв път ми взимаха мерки за булчинската рокля, талията ми беше 74 см. А в деня на сватбата талията ми беше 59 см. Аз просто се стопих от февруари до юли“, споделила по-късно Даяна.

Булимията дълги години била отдушник за нервното напрежение заради караниците с Чарлз, както и „метод“ за отслабване. Когато Даяна най-сетне се преборила с това разстройство, тя започнала да напълнява. В средата на 90-те, на малко над 30 години тя вече била жена със средно телосложение – нищо общо със себе си от 80-те. Лейди Ди не била свикнала да пази диета (как да свикне, като проблемът се решавал с повръщане?), затова се опитвала да регулира теглото си с упражнения. Именно през 90-те папараци неведнъж са я хващали да излиза от фитнеса след тренировка.