Автор
Антония Дамянова

Хималайската Кейт Мидълтън е в очакване на трета рожба

Кралицата на Бутан – Джетсун Пема, често наричана хималайската Кейт Мидълтън, е в очакване на третото си дете. Щастливата новина бе официално съобщена от самата Джетсун, която лично сподели вестта на профила си в Инстаграм вчера.

View post on Instagram
 

Информация за бременността ѝ се появи за първи път по време на сватбата на принц Хюсеин в Йордания в края на месец май, когато наедрялото коремче на кралицата не убегна от вниманието на медийните наблюдатели.

От публикацията на кралицата се разбира, че бебето ще се появи на бял свят през есента.

View post on Instagram
 

Крал Джигме и избраницата му сключват брак през октомври 2011 г., пет години след възкачването на Джигме на престола. С това красавицата става най-младата кралица в света към момента.

Кралската двойка има двама сина – Гялсей Джигме Намгиал, роден през февруари 2016 г., и Джигме Угйен Вангчук, роден през 2020 г.

View post on Instagram
 


33-годишната Джетсун Пема и 43-годишният крал Джигме са красив и рядък пример за истинска и голяма любов. Бракът между двамата е необичаен за кралство Бутан.

Въпреки дългата традиция на полигамия сред монарстите на Бутан, крал Джигме Кесар Вангчук, наричан Краля на драконите на Бутан, оповестява публично желанието си да остане моногамен, верен на единствената си съпруга.



Джигме наследява баща си на трона на Бутан, след като последният абдикира през 2006 г. Тогава младият крал е на 26 години.

Завършва основното си образование в Бутан, след което продължава в няколко колежа в САЩ и Великобритания. Защитава докторска дисертация по политология в Оксфордския университет.

View post on Instagram
 

Пътищата на Джигме и Джетсун Пема се пресичат в Обединеното кралство, където бъдещата му съпруга е студентка по международни отношения. Тя произхожда от благородническо семейство. Дядото на Джетсун е бил управител на една от провинциите на Бутан. Той е бил полубрат на съпругата на прадядото на краля.

Днес кралицата се занимава усилено с благотворителност и подкрепя организации, свързани с опазването на околната среда и подкрепа за хората с увреждания.

Тази малка азиатска държава, разположена в подножието на Източните Хималаи, между Индия и Китай, е изключително интересна както заради колоритните народни носии и древна култура, така и заради фактът, че е една от най-щастливите страни в света, независимо, че е една от най-слабо развитите държави в Източното полукълбо.

Основната религия е будизмът, в което може би се крие отговорът защо щастието доминира над всичко там. А с това си постижение Бутан се нарежда на 8-мо място сред 20-те най-щастливи страни в света.

View post on Instagram
 

Четете още: Кралство Бутан – държавата с Министерство на щастието