Автор
Ева Григорова

Храбра украинка заряза бизнеса си за $1 милиард и хвана Калашников (снимки)

Кира Рудик, бивш ръководител на компанията Ring, която бе закупена от Amazon, разкри че се е въоръжила, за да защити Киев от руското нападение над украинската столица.

36-годишната украинка е лидер на политическа партия “Глас” и е член на украинския парламент от 2019-а година.

В свое изявление пред CNN Рудик заяви: “Дадоха ни "Калашников" и ще успеем да устоим на руските сили, които се опитват да влязат в Киев.” “Мое задължение е да бъда тук. Аз съм въоръжена, моят екип също е въоръжен” - заяви тя.

LinkedIn профилът на Рудик разкрива, че тя е ръководила компанията Ring, която е разработвала смарт решения за сигурността, а фирмата бе закупена от Amazon през 2018-а година. Кира има бакалавърска степен по компютърни науки и магистърска степен по информационни технологии от Националния университет на Киев.

В свой пост в Туитър тя написа: “Научих се да използвам Калашников и съм готова за бой. Звучи невероятно и само преди няколко дни нямаше никога да ми хрумне. Нашите жени ще защитят нашата земя по същия начин, по който и нашите мъже. Давай, Украйна”.

На 25 февруари украинският президент Володимир Зеленски обяви всеобща мобилизация, което означава, че всички мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната за периода на мобилизацията. Така десетки хиляди жени и деца тръгнаха към съседните граници с Полша, Румъния, Унгария и Словакия. А украински бежанци вече пристигнаха и на територията на България.