И в добро, и в зло: Изумителните истории на съпругите на диктаторите

15 юни 2017 | 08:44
37906
1
1

Съвременният човек си представя деспотите и терористите от миналия век като истински чудовища без душа. Въпреки това много от жените на диктаторите искрено са обичали съпрузите си и са споделяли възгледите им. Но какво им е струвало това? Днес ще ви разкажем как е протекъл животът на съпругите на петте най-влиятелни диктатори в историята.

Жената на Йосиф Сталин – Надежда АллилуеваЖивотът със Сталин докарал неговата жена Надежда Аллилуева до самоубийство. За тази скромна жена ролята на „първата дама“ винаги била непосилно бреме. Надежда искала да бъде независима и свободна, но не ѝ било писано да сбъдне тази своя мечта.

Баща ѝ подкрепял ревностно Йосиф Сталин и го приел топло по време на изгнанничеството му в Сибир. На 16 години Надя се влюбила в младия революционер, а през 1917 г. заминала заедно с него да прави революция.

Година по-късно двамата се оженили. Но връзката им не била никак безоблачна. Надежда се опитвала да бъде самостоятелна и независима, старала се да не иска пари от мъжа си. Освен това била много ревнива, а Сталин, ако съдим по твърденията на неговите съвременници, ѝ давал достатъчно поводи за ревност.

Веднъж Аллилуева се опитала да напусне секретариата на Ленин, тъй като мъжът ѝ настоявал тя да се занимава само с децата и да не работи. Когато Ленин разбрал за това, казал, че ще уреди всички въпроси – той не искал Надежда да напуска работа.

На 7 ноември 1932 г. цялата „партийна върхушка“ се събрала в апартамента на Ворошилов, за да празнува поредната годишнина от революцията. Готвейки се за празника, Надежда се подстригала, накъдрила си косата и облякла черна рокля с бродерия.

Всички присъстващи се възхитили от красотата ѝ. Един от гостите вдигнал тост „за прекрасните дами“, след което всички пили, но Надежда дори не докоснала чашата си. Сталин замерил жена си с портокалова кора и извикал „Ей, ти, пий!“, на което тя отговорила „Аз не съм ти „ей, ти“!“ и си тръгнала.

На следващата сутрин икономката намерила Надежда мъртва – тя се застреляла в главата. Носят се слухове, че преди да умре е оставила писмо за мъжа си. Но все още не се знае дали наистина е така и какво е написала.

Жената на Адолф Хитлер — Ева Браун17-годишната Ева Браун се запознала с Хитлер в Мюнхен през 1929 г.. Тогава момичето работило във фотографско ателие. Първоначално не знаела кой е мъжът, започнал да се появява редовно в студиото ѝ. Разбрала, че това е Хитлер, чак когато собственикът на ателието ѝ казал.

Двамата бързо си допаднали. При всяко посещение 40-годишният Хитлер обсипвал момичето с комплименти и малки подаръци. Понякога ходели на кино, обядвали заедно или излизали на пикник.

„Ще позволите ли да ви поканя на опера, фройлайн Ева?“, питал Хитлер. „Разбирате ли, аз съм заобиколен само от мъже, затова за мен е истинско щастие да имам красива дама до себе си“.

През 1930 г. Хитлер заръчал на свой доверен човек да провери дали Ева е арийка. След като получил потвърждение, Адолф продължил да излиза с нея, макар да не бързал да се жени. Всички биографи описват отношенията им по онова време като платонични, тъй като Хитлер нямал никакви романтични намерения и твърдял, че се е оженил в Германия.

По време на избирателната кампания през 1932 г. Хитлер винаги канел на речите си Хофман – собственика на фотоателието, който довеждал със себе си и „малката си лаборантка Ева Браун“. Адолф се радвал да види момичето по-късно на вечеря, присъствието ѝ му позволявало да се разсее малко.

За сватбата на Хитлер знаели само най-доверените лица. Ева Браун никога не идвала на официални вечери в качеството си на съпруга на диктатора и не била представена на широката общественост. По думите на Хофман Хитлер възприемал Ева най-вече като „хубавичко девойче“.

Изглежда това отношение много наранило влюбената в Адолф Ева. Тя направила два опита за самоубийство, и двата неуспешни. През 1945 г. двамата се самоубили заедно. Този път успешно.

Жената на Бенито Мусолини – Ракеле ГуидиРакеле далеч не била на първо място сред фаворитките на фашиста, затова за разлика от любовницата му Клара Петачи не била екзекутирана.

Гуиди произлиза от обикновено семейство на земеделци. Запознала се с бъдещия си съпруг още през 1910 г., когато по стечение на обстоятелствата станала негова доведена сестра. Четири години по-късно Мусолини се оженил за друга жена – Ида Далзер.

Този брак не направил диктатора щастлив. Бенито и Далзер се разделили по неизвестни причини. Всички документи по въпроса са унищожени, а първата жена на Мусолини била приета в психиатрична клиника, където починала от мозъчен кръвоизлив.

През 1915 г. Бенито се оженил втори път – за Ракеле. Двамата имали пет деца. По време на фашисткия режим Ракеле Мусолини се смятала за образцова арийска жена и майка.

Тя останала вярна на идеалите на мъжа си до самия край. Но когато на 2 април 1945 г. Мусолини и любовницата му Клара Петачи били заловени и убити от италианските партизани, Ракеле по обясними причини не можела да е до съпруга си. След екзекуцията умолявала тялото на диктатора да ѝ бъде върнато, за да го погребе.

Когато фашисткият режим паднал, Ракеле се опитала да избяга от Италия, но била заловена от италианските партизани. Един-два месеца по-късно я освободили американците.

После Ракеле открила собствен ресторант, написала книга за живота с Мусолини и дори получавала пенсията му. Вдовицата на диктатора починала на преклонна възраст през 1979 г.

Жената на Николае Чаушеску – Елена ПетрескуЕлена Чаушеску (моминското ѝ име е Петреску) не само била вярна спътница на румънския диктатор, но и играла важна роля в политическия живот на страната.

Елена Петреску произхожда от семейство на земеделци. Напуснала е училище преждевременно, без да го завърши. Единствената ѝ добра оценка била по ръкоделие. Заедно с брат си заминала за Букурещ, където започнала работа като лаборантка, а по-късно била наета в текстилна фабрика.

През 1937 г. Елена става член на Румънската комунистическа партия, а две години по-късно вече е истинска активистка. По това време се запознава с бъдещия си съпруг, който наскоро е излязъл от затвора.

След Втората световна война Елена и Николае се оженили. Младоженката веднага прави скок в кариерата. Въпреки липсата на образование Елена получила няколко научни степени, а по-късно оглавила румънската Академия на науките. Чаушеску обожавал жена си, цитирайки думите му, журналистите я споменавали в статиите си като „майка на нацията“.

Въпреки това мнозина се присмивали на Елена заради необразоваността ѝ и я наричали презрително „Codoi“, визирайки начина, по който тя неправилно произнасяла наименованието на въглеродния двуокис. Всъщност „codoi“ на румънски означава „голяма опашка“.

По време на революцията през 1989 г. семейство Чаушеску се опитали да избягат от столицата, но все пак били задържани. Двамата били осъдени на смърт чрез разстрел. Присъдата била изпълнена много бързо, на същия ден. Три дни по-късно екзекуцията била показана по местната телевизия.

Жената на Осама бин Ладен – Наджва ГанемВъпреки че Наджва е братовчедка на Осама бин Ладен, именно тя на 15-годишна възраст става първа жена на терориста, основал „Ал Кайда“. Бин Ладен имал още пет жени освен нея, но от всичките обичал само Наджва.

Тя се запознала с Осама едва на седем годинки. В биографията си описва тази среща така: „Той беше сериозно и съвестно момче, гордо, но не надменно, чувствително, но не и слабо. Но и нерешително като целомъдрена девица“. Осама ухажвал Наджва дълго и галантно.

В дома на бин Ладен всякакъв вид електронни устройства били забранени – телевизорът, телефонът, климатикът и дори хладилникът! Ако някой подарявал играчки на децата му, Осама лично ги чупел. Той умишлено възпитавал децата си като терористи.

Веднъж за да изпита твърдостта им, Осама наредил кученцата и маймунката им да бъдат убити. Децата трябвало да стоят там и да гледат смъртта на любимците си.

Наджва споменава, че един път бин Ладен събрал цялото си семейство, включително и четиринадесетте си деца, и отишъл с тях в суданската пустиня. Там заповядал на синовете си да изкопаят в пясъка яма и да слязат в нея, в това число и двугодишното му синче. Това била своеобразна подготовка за предстоящата война между Запада и мюсюлманите.

По думите на Наджва Осама постоянно говорел на синовете си, че трябва да са винаги готови да станат терористи-смъртници.

Пет жени, пет различни живота… Решавайки да свържат съдбата си с диктаторите, съпругите им неволно се отрекли от собствения си живот. Но дори и това не им помогнало да намерят щастието, за което всяка обикновена жена мечтае…

Още по темата

Коментари

1
  16 юни 2017 | 23:56 отговор
 

Последните две изречения са взаимноизключващи се: като "се отрекли от собствения си живот", няма как това да им "помогне да намерят щастието". Точно обратното - тези две действия са несъвместими. Защо жените често се отричат от себе си? Защо обичат мъже, които ги унищожават?Дори психолозите не знаят отговора, колкото и да ни го обясняват с причини от детството.

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.